Test: HTC One

Ako Jony Ive ima drugi telefon, to bi morao biti HTC One.

Tehnopolis

Izvor: Tekst i foto: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Ponedeljak, 22.04.2013.

01:51

Default images

Kako pametna telefonija sve više postaje svakodnevica, marketing dobija sve važniju ulogu. Tačnije, marketing sve češće postaje toliko bitan da menja i same proizvode, pa tako Sony Xperia Z ume da pliva, a Samsung Galaxy S4 vas gleda u oči dok mu mašete rukama.

HTC je odabrao teži put okrećući se stvarima koje se najdirektnije tiču života sa telefonima poput materijala i izrade, zvuka, kamere, načina korišćenja, pa i ekrana. Drugim rečima, to je dobar i konkretan plan koji lako može postati katastrofa, a šta je HTC planirao i kako je sve to na kraju ispalo imali smo priliku da se uverimo tokom nekoliko dana koliko je HTC One bio kod nas.

Dizajn

HTC je uspeo da dostigne vrhunac kada su dizajn i izrada u pitanju, One je apsolutno najbolji telefon koji je kompanija ikada napravila. One uživo izgleda toliko dobro da je potrebno vreme navići se na njega.
HTC One (Foto: B92)
Aluminijum se vraća kao materijal izbora, a kućište je konstruisano tako da ne postoje razmaci između spojeva. Pozadinska površina je zaobljena, a ivice dodatno ublažene kako bi telefon bio lakši za držanje, što je dobrim delom i postignuto.

U celinu kojom dominira aluminijusko kućište iz jednog komada sa kojim su spojeni polikarbonatni delovi, uklopljena je crna površina ekrana (Gorilla Glass 2) koja se proteže od ivice do ivice uređaja.
HTC One (Foto: B92)
Spojevi na ovom uređaju praktično ne postoje, HTC je pokušao da elemente sastavi tako da ne postoji ni najmanji prostor između njih ("zero gap") što daje osećaj da se radi o jednom komadu, iako elemenata zapravo ima više. Ispod ekrana su dva tastera (Back i Home), između kojih je smešten HTC logo. U nameri se apsolutno i uspelo, One zasta deluje kao da je iz jednog komada u potpunosti, elementi su praktično stopljeni jedni sa drugima.

Iznad i ispod ekrana su zvučnici odnosno površine koje kroz izuzetno precizno izbušene rupice propuštaju zvuk, što je atipično i novo rešenje. Pored gornjeg zvučnika nalaze se senzori i prednja kamera, a ispod otvora u tom delu smeštena je i notifikaciona lampica, koja svetli kroz njih.
HTC One (Foto: B92)
Sve to zajedno u isto vreme je homogena, ali dinamična celina. Trošiti vreme na ocene i elaboracije o kvalitetu konstrukcije i izrade jednostavno nema svrhe, HTC je napravio jedan od najboljih uređaja na tržištu, ako ne i najbolji. Osećaj pri držanju i korišćenju One-a jednom rečju je "premijum", ako vam se ne dopada, šteta.

Dug je 137, širok 68, a tanak 9.3 milimetra, uz masu od 143 grama. To znači da rukovanje jednom rukom neće uvek biti lak posao, što je odlika svih Androida iz vrha ponude već neko vreme i One se ne izdvaja puno ni u kom smislu.

Zvuk

O zvuku na mobilnim telefonima retko se piše, a One mora biti izuzetak, i to iz dva razloga. Prvi su sami zvučnici, a drugi je ideja koju je HTC pionirski sproveo u delo, stavivši ih na istu stranu gde su naše uši, a ne suprotno od njih. Naravno, dobra i drugačija ideja poslastica je za marektinško odeljenje, pa HTC sve ovo predstavlja kao BoomSound.
HTC One (Foto: B92)
Kvalitet zvuka koji izlazi iz HTC One-a odličan je za mobilni uređaj tih dimenzija i čini se prvi put pomera granicu ka tome da se jedna ovakva sprava može koristiti za relativno kvalitetno slušanje muzike bez slušalica. Ugođaj u ovom kontekstu već tradicionalno potpisuje Beats.

Ključna stvar kod One-ovog zvuka je pozicija zvučnika. U ovakvoj postavci zvučnici su direktno okrenuti ka korisniku, što veoma ima smisla. Reklo bi se da je čitava postavka projektovana tako da najbolje zvuči kada je u horizontalnoj orijentaciji.

Na kraju, ukoliko tražite glasan uređaj nemojte ići dalje. Svi zvuci koji iz One-a mogu izaći mogu biti izuzetno jaki, što podrazumeva i tonove zvona i notifikacija. Ako vam je važno da uređaj čujete u što više slučajeva, One ima ozbiljnu prednost u odnosu na druge.

Ekran

HTC je još prošle godine imao jedan od najboljih ekrana na tržištu, i da je One stigao sa Super LCD-om druge generacije bilo bi sasvim u redu. Ipak, novi uređaj donosi i novu, treću iteraciju Super LCD-a.

Kako je tranzicija ka "punim" HD ekranima izgleda neminovnost, u One je ugrađen ekran 4,7 inčni ekran rezolucije 1080x1920 piksela. To znači oko 470 tačaka po inču, daleko više nego što vaše oko može videti.

Direktna posledica ovakvog proračuna je više nego odlična oštrina prikaza. Ipak, valja imati na umu da je granicu od oko 300 tačaka po inču (kada ih više ne vidite) HTC prešao još prošle godine, jer je One X imao 720p ekran na istoj dijagonali. Razlika između ova dva ekrana u ovom smislu vidi se tek kada ih pogledate izbliza jedan pored drugog, što znači da je "full HD" dobrim delom ništa drugo do marketinški trik.

Ono što je sa druge strane stvarno je impresivna slika koju SLCD3 ekran na Oneu daje kada su boje, kontrast i osvetljenje u pitanju. Šta god da probate da radite na njemu iskustvo će biti drugačije i bolje, poredili smo ga skoro sa svim dostupnim tehnologijama i uređajima koje smo mogli naći (SGS3, iPhone 5, Lumia 920) i nigde nismo dobili bolji rezultat, na dnevnom ili veštačkom svetlu.

HTC One ima najbolji ekran koji trenutno možete naći, a malo je verovatno da će Samsung Galaxy S4 sa istom tehnologijom kao na S3 (pentile SuperAMOLED) i full HD rezolucijom moći to da promeni.

Kamera

Priča sa HTC-ovom novom kamerom koja je predstavljena sa Oneom ide otpilike ovako. HTC je rešio da popravi stvari kada su kamere na mobilnim spravama u pitanju time što će povećati veličinu piksela na senzoru, u kombinaciji sa optičkom stabilizacijom. Teoretski, veći pikseli znače bolje "hvatanje" svetla sa manje šuma, što bi trebalo da da bolji rezultat od većeg broja manjih piksela.
HTC One (Foto: B92)
Jedini problem u ovoj teoriji je što je senzor konačne veličine, pa ako odaberete veće piksele, njih će biti manje. One-ova kamera ima 4Mpx, a mogla je imati mnogo više, da je HTC odlučio da stavi manje piksele, kao što je to ranije bio slučaj.

To bi značio da bi sva konkurencija imala kamere od 12 ili više Mpx, a HTC One 4. Objasniti o čemu se radi jednostavno je prekomplikovano za prosečne kupce, pa je HTC svoju kameru nazvao "UltraPixel" kamera, objedinjujući sve promene i novine pod novim brendom. Vrlo slično onome što je Nokia uradila za PureView kamerom.
Fotografija uslikana noæu u slabo osvetljenim uslovima (Foto: B92)
HTC je uspeo da napravi dobar posao kada su slabo osvetljene situacije u pitanju, kada više svetla koje stiže to senzora i stabilizacija dolaze do izražaja. One je zapravo jedan od prvih, ako ne i prvi Android telefon koji pravi upotrebljive noćne fotografije.

Rezlultati u valjano osvetljenim sitacijama su vrlo dobri, slike napravljene One-om su živih boja, dobro osvetljene i sa manje šuma od onoga na šta smo navikli kod drugih Android telefona. Nešto slabija oštrina vidljiva je kada se fotografija prikaže u pravoj veličini, no u uobičajenim situacijama (pregled foto albuma, društvene mreže) fotografije napravljene One-om biće dobre.

Ukratko rečeno, ako tražite najbolju kameru na Android uređajima u ovom momentu, HTC One je sprava za vas. UltraPixel kamera dovoljno je u ovom trenutku bolja od konkurencije, mada prostora za unapređenja ima i više nego dovoljno. HTC je reklo bi se poveo priču u drugom smeru, što bi moglo da bude dobra stvar.

Nova reč kada je slikanje HTC uređajima je Zoe. Zoe je kratak video snimak koji će kamera u ovom modu napraviti pri pravljenju bilo koje slike.

Tako je svaka slika ispraćena video snimkom od 3 sekunde koji obihvata nekoliko trenutaka pre i posle napravljene fotografije. Pri pravljenju videa uređaj će snimiti i do 20 fotografija situacije koja se snima.

Snimljeni materijal koristi se i za obradu fotografije poput uklanjanja nepoželjnih predmeta i osoba koje se nađu u kadru, pronalaženje najboljeg izraza lica, kombinovanje više kadrova u jednoj fotografiji i slično.

Zoe je moguće deliti preko Zoe Share servisa, a URL-ovi do Zoija traju 30 dana. Ako ste napravili više Zoija na jednom mestu u nekom vremenskom periodu na osnovu kog će uređaj shvatiti da se radi o događaju, oni će biti spojeni u jedan retrospektivni video.

Sense 5

Nova verzija Sense-a nastavlja simplifikaciju u svakom smislu, pa su izgled i interfejs "unutar" telefona bolji nego što je to bilo ranije. Ništa spektakularno, ali bolje. Multitasking ekran na primer je znatno upotreblijviji nego što je to slučaj na Androidu inače (kartice sa aplikacijama prikazuje kao grid umesto kao listu), a do njega se dolazi dvostrukim tapom na Home dugme, pošto multitasking dugmeta nema. Kad smo kog Home-a, Google Now se dobija dugim pritiskom na ovo dugme.

Najveća novina je na površini, a HTC misli da ima rešenje za vaš dosadni Android home ekran.
BlinkFeed (Foto: B92)
Umesto grida sa ikonama, widgeta ili kombinacije, HTC je na podraazumevani ekran One-a postavio BlinkFeed. U suštini radi se o agregatoru sadržaja sličnom Flipboardu, koji zauzima veći deo ekrana, a iznad njega je redizajnirani HTC-ov sat sa vremenskom prognozom.

Na dnu je i dalje dok sa tasterom koji deo sa sadržajem menja gridom sa aplikacijama, na kom je moguće praviti foldere, što nije loša ideja i što nije moguće na Androidu "sa police". Dok i grid za aplikacijama se ponašaju kao celina, pa se aplikacije iz doka i u dok mogu dodavati, odnosno uklanjati samo kada je grid aktivan, a one koje su doku neće biti u gridu.

Sadržaj se skroluje vertikalno, a BlinkFeed može prikazivati vesti sa podržanih servisa, odnosno postove sa društvenih mreža koje se mogu povezati sa njim. Spisak sajtova sa kojih je moguće koristiti sadržaj je konačan, a nema mogućnosti dodavanja sopstvenih izvora. Od društvenih mreža podržani su Facebook, Twitter i LinkedIn, a iz BlinkFeeda je moguće i postovati da povezane mreže.

Jasno je dakle šta BlinkFeed može, pa ako vam vesti koje možete u njega uvući (pogledajte partnerske servise ovde) ne dopadaju, možete povezati svoje naloge na društvenim mrežama, i prepustiti svojm prijateljima kreiranje vašeg home ekrana.

Još jasnije je da vas to može odvesti u najrazličitijim pravcima, pustite mašti na volju šta se sve može desiti kada se na podrazumevanom ekranu vašeg telefona pojavljuje sve što inače vidite po Facebooku i Twitteru. Stvar je takva da BlinkFeed kreiraju ili vaši prijatelji sa društvenih mreža ili HTC, a ne vi.

Najveći problem sa BlinkFeedom je što se ne može isključiti. Prvi i podrazumevani ekran je uvek rezervisan za njega, ostali funkcionišu tradicionalno za Sense i Android. Jedini način za isključivanje je saseći stvari u korenu, odnosno na nivou HTC-ovog launchera. Ako se odlučite na ovo, otidite u Play store i instalirajte neki od mnogih launchera koji će vaše Android ekrane pretvoriti u nešto poznatije okruženje (Apex, Nova, preporučite u komentarima).

Ispod Sensea za sada nalazi se Android 4.1.2, oko kog bi trebalo imati na umu još nešto. Pošto nema multitasking ili meni tastera, sve aplikcije koje još uvek podržavaju meni taster imaće traku na dnu na kojoj će biti softverska varijanta ovog dugmeta.

Specifikacije

HTC One pogoni Qualcomm Snapdragon 600, što znači četiri jezgra na 1,7GHz i Ardeno 320 grafika. RAM-a je 2 gigabajta, a uređaj će se prodavati u dve varijante sa 32 i 64 GB prostora za podatke. Slota za memorijska proširenja nema.

Performanse uređaja su tamo gde bi trebalo da budu, problema nema, niti bi ih, s obzirom na broj jezgara i količinu memorije, smelo biti.

Bateriju od 2300 mAh nije moguće menjati, a autonomija koju pruža svodi se na siguran dan korišćenja šta god radili (ne računamo ekstremne situacije naravno), a pri prosečnom korišćenju uređaja realno je da ćete sastaviti i dva dana (tokom testiranja radnim danom i intenzivnog probanja svega i svačega, na kraju dana baterija je bila na pola).
Dugme za otkljuèavanje i infracrveni port u jednom (Foto: B92)
Bežično punjenje nije podržano, a kad smo kod bežičnog, NFC je jedina stvar sa spiska koja je još uvek pomalo nova. HTC je u taster za uključivanje uređaja ugradio infracrveni port, pa One možete koristiti kao daljinski upravljač.

Kupovina

HTC One umalo je mogao biti ultimativni lider tržišta, telefon bez premca. Šteta je što HTC nije mislio malo više kada ga je pravio.

Iz nekog razloga, HTC uporno ostaje pri stavu da je pravo mesto za taster za otključavanje na vrhu uređaja. To je u redu, sve dok nehotice ne gurnete telefon na dole pokušavajući da ga uključite i pošaljete ga direktno na tvrdu podlogu.

Dalje, ideju da će korisnici biti zadovoljni agregatorom sadržaja koji najmanje kreira sam korisnik teško je razumeti. Možda će BlinkFeed naći svoju publiku, ali nije razumno očekivati da će svi želeti da ga koriste, bar ne na ovaj način.

Sve su to stvari koje u određenoj meri kvare inače izuzetan utisak koji je HTC One ostavio. Odličan dizajn, sjajna izrada, impresivan ekran, drugačija, ali bolja kamera, jasno pokazuju u kom pravcu valja gledati pri odabiru novog telefona.
HTC One (Foto: B92)
Prema tome, bolji telefon od HTC One-a u ovom momentu na domaćem tržištu nećete naći. On je i lep i pametan, spoj koji se teško nalazi. Pre nekoliko meseci tražili smo od HTC-a da napravi Windows Phone 8X na Androidu, a dobili smo uređaj naspram kog ova Windows Phone perjanica izgleda prosečno.

Samsung Galaxy S4 mogao bi to donekle da promeni, mada na osnovu svega do sada viđenog reklo bi se da su koraci koje su HTC i Samsung napravili najnovijim uređajima toliko različiti da HTC ovog puta ima realnu šansu da značajno skrene pažnju na sebe.

Ostaje da vidimo koliko će One koštati, budući da zvaničnih cena još uvek nema. HTC je napravio odličan proizvod, sada sve zavisi od toga koliko će poruka o tome daleko stići, odnosno koliko će dobro umeti da je prenese. Za konkurenciju znamo da je i više nego odlična u tome.

Nove informacije: u međuvremenu, MTS je objavio cene za HTC One koji se za sada može naručiti uz postpejd pakete kod ovog operatera. Detalje možete pogledati ovde, HTC One, Samsung Galaxy S4 (čitajte o njemu na Tehnopolisu uskoro) i Sony Xperia Z imaju iste cene.

@escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: