Test: BlackBerry Z10

Pogodite ko se vratio.

Tehnopolis

Izvor: Autor: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Petak, 05.04.2013.

15:57

Default images

Da nema onih koji će se suprotstaviti uvodnoj tezi i reći da nikada nije ni odlazio, BlackBerry verovatno više ne bi bio među nama. Istina je ipak malo drugačija, još od Storma bilo je jasno da Kanađani nisu najsigurniji kako plivati na talasu koji je iPhone napravio, i do skoro je zaista izgledalo da ćemo RIM-u po svoj prilici videti leđa.

No, BlackBerry se vratio, svež, resetovan ili bolje rečeno reinstaliran. Pred nama je BlackBerry Z10, prvi izdanak nove generacije koja bi kompaniju trebalo da izvede na nov put. Do nas je stigao pretpremijerni primerak, te smo imali priliku da vidimo kako Z10 i BB10 izgledaju i funkcionišu pre nego što zvanično stignu kod nas.

Hardver

I da na njemu ne piše BlackBerry teško je da biste pomislili na nekog drugog kada vidite Z10. Uprkos tome što se radi o relativno atipičnom form faktoru za ovog priozvođača, bar kada je opšta percepcija u pitanju, BlackBerry je uspeo da održi kontinuitet i prepoznatljivost u vizuelnom smislu. Z10 izgleda kako bi savremeni BlackBerry trebalo da izgleda, novo i sveže, ali sa sačuvanim identitetom.
BlackBerry Z10 (Foto: B92)
Konstukcija i izrada opet su dobrim delom karakteristične. Radi se plastičnom ali robusnom kućištu čijim prednjim delom naravno domirira ekran uz dodatne površine iznad i ispod ekrana, koje su zapravo deo baze kućišta i koje se spolja vidi još i sa strane. Površina ekrana prema tome "utopljena" je u bazu i uprkos tome što ima sopstveni okvir izgleda veoma dobro uklopljena u celinu. Jedina stvar koja se u ovom delu ističe je veliki BlackBerry logo na dnu, dugmića, fizičkih ili kapacitivnih nema.
BlackBerry Z10 (Foto: B92)
Zadnji poklopac prekriven je slojem plastike koja odlično prijanja pri držanju, kako zbog toga što je teksturisana tako i zbog prirode materijala. Površina je takva da se uopšte ne kliza, pa je Z10 stabilan u ruci, ali i bilo gde da ga spustite.

Kombinacija pozadinske plastike, dimenzija (dug je 13, širok 6,5 centimetara, a po trećoj osi broji 9 milimetara) i blage zaobljenosti svih ivica čini Z10 vrlo lakim i prijatnim za rukovanje. Sa ekranom od 4,2 inča ćete se lako izboriti gotovo u svakoj situaciji, što stavlja tačku na odličan utisak koji je Z10 ostavio kada su upotrebljivost i izrada u pitanju.
BlackBerry Z10 (Foto: B92)
Na pomenutih 4,2 inča BlackBerry je smestio ekran rezolucije 768x1280 piksela, što daje gustinu od oko 355 tačaka po inču. To znači da tačke nećete videti, odnosno da je prikaz izuzetno čist i oštar. U pitanju je LCD ekran, odličnog osvetljenja i dobrog prikaza boja, koji je veoma upotrebljiv i pod dnevnim svetlom. Gorilla stakla kao zaštite, nažalost nema.

Z10 koji smo imali na testu pogoni TI OMAP 447 dvojezgarni čip na 1.5GHz (PowerVR SGX 544 grafika) uz 2GB RAM-a i 16GB prostora za podatke (mogućnost proširenja SD karticom). Ovo je SoC koji će se verovatno ugrađivati u modele koji dolaze na tržišta bez LTE-a, kao što je naše.

Bateriju od 1800mAh na žalost nismo mogli da testiramo kako treba jer se radi o pretprodukcijskom uređaju koji nije imao reprezentativni primerak u sebi. Ostaje da vidimo koliko je poslednji update operativnog sistema promenio stvari na bolje (govori se o čak 60% ušteda u potrošnji), prema onome što pišu mediji koji su imali priliku da probaju primerke iz prodaje, baterija je dovoljna za jedan dan prosečnog korišćenja.
Taster za pojaèavanje zvuka može se koristiti za fotografisanje (BlackBerry Z10, Foto: B92)
Zadnja kamera od 8Mpx pravi prosečne fotografije, prednja je od 2Mpx. BlackBerry je u BB10 ugradio zanimljivu stvar koja omogućava pravljenje fotografije, a zatim odabir kadra na kom je lice ljudi na slici na primer najbolje ispalo. Pored standardnih USB i ulaza za slušalice, Z10 poseduje i HDMI priključak, dok se među svim standardnim opcijama za povezivanje našao i NFC.

BB10

Ključna stvar u BlackBerryjevom pokušaju da se vrati na scenu je operativni sistem. Kako bi se to desilo bilo je potrebno napraviti novu tranziciju ka potpuno novom OS-u (poslednja se desila davne 2002. prelaskom na J2ME). Izbor je pao na QNX kao osnovu, a tada još RIM početkom 2010. kupio je istoimenu kompaniju. Inače, sam QNX je real time UNIXoliki operativni sistem, jedan od najboljih koji su ikada postojali, mahom namenjen embedded sistemima, korišćenim od rutera do nuklearnih elektrana.

U osnovi novog BlackBerry OS-a nazvanog BlackBerry 10 (ili BB10 kako ćemo ga dalje zvati) dakle je QNX, na kom je razvijen potpuno novi korisnički interfejs, te infrastruktura i okruženja za razvoj. Novo je praktično sve, BB10 ne bi trebalo da ima bukvalno ni jednu linju koda iz starijih BlackBerry operativnih sistema.

Korisnički interfejs na novom BB OS-u zasnovan je na pokretima, kao što je pomenuto, Z10 nema niti jedno hardversko dugme namenjeno operativnom sistemu. Tačnije, ova tvrdnja delimično je istinita ako se pod tasterima koji se tiču operativnog sistema misli i na dugme za uključivanje/isključivanje uređaja koje naravno postoji, ali bez kog se može.
BlackBerry Z10 (Foto: B92)
Potpuno oslanjanje na pokrete prisutno je doslovno od samog početka korišćenja uređaja, te ga je moguće oključati bez pritiska ni na jedan fizički taster. Dovoljno je povući prstom od donje ivice ekrana na gore i površina ekrana će se polako otkrivati kako se pokret bude pomerao kao vrhu. BlackBerry je ovde vodio računa i o fizici, granica koja otkriva ekran je radijalnog oblika i pokera fokus u zavisnosti od toga da li je prst bliže sredini ekrana ili nekoj od ivica.

Tek kada pokret pređe polovinu ekrana dolazi do otključavanja, pri čemu je na zaključanom ekranu moguće videti sat, obaveštenja i aktivirati kameru. Kamera je ujedno jedina stvar koja se može uključiti sa zaključanog ekrana, tapom na notifikacije i sat ne dešava se ništa, iako se čini da bi i aktiviranje makar dela sa notifikacijama direktno sa zaključanog ekrana nekakvim pokretom bila vrlo korisna opcija.

Ukoliko ste tek uključili i otključali ekran, prikazaće se grid sa ikonama, slično iOS-u. Aplikacije su raspoređene na više ekrana koji se pomeraju horizontalno. Prvi znak pitanja ako ste novi u BB10 događa se kada aktivirate neki aplikaciju i želite da se vratite nazad.

Pokret kojim se aktivna aplikacija minimizuje odnosno šalje u pozadinu istovetan je onom kojim se otključava ekran. Pokretom sa donje ivice ekrana aplikacija će otići u pozadinu i smestiti se na grid sa aktivnim aplikacijama. To je ujedno i podrazumevani ekran na koji se korisnik vraća kad god želi da izađe iz bilo koje aplikacije.

Grid može da primi do osam aplikacija koje su prikazane u umanjenom obliku (slično WebOS-ovim karticama). "Active frames", kako se zove ovaj deo interfejsa, omogućava prikaz informacija i u miminizovanom obliku, pa će kalendar aplikacija i dalje prikazati sledeći sastanak iako je minimzovana (slično widgetu na Androidu na primer).

Još jedan ključni deo novog OS-a je Hub. Hub je cetralno mesto za svu komunikaciju koju možete imati preko uređaja, a podržava povezivanje gotovo sa nalozima na svim iole poznatijim servisima. To znači da će se u Hubu nalaziti vaša Facebook ili Twitter komunikacija, emailovi, SMS ili BBM poruke. Hub ima i deo za notifikacije u kom će se nalaziti sva obaveštenja bilo da se tiču povezanih naloga ili samog sistema. Developeri pak mogu birati koliko će svoje aplikacije integrisati u Hub i na koji način, pa ostaje da vidimo kako će se stvari razvijati u ovom smislu.

Svi nalozi u okviru Huba su naravno odvojeni, no podrazumevani odeljak objedinjuje sve novo što vam stigne, zajedno sa notifikacijama na jednu listu. Šta je na ovoj objedinjenoj listi moguće je podešavati, što je jako korisna opcija ako imate puno naloga i intenzivnu komunikaciju.

U Hub je moguće ući pokretom na desno sa Active frames ekrana, kada su sve aplikacije minimizovane. Kada to nije slučaj, moguće je započeti pokret kojim se minimuzuje aplikacija i negde oko polovine ekrana pomeriti prst na desno (pokret u obliku slova Г), što će otvoriti Hub.

Odmah po započinjanu ovog pokreta aplikacija će krenuti da se umanjuje, a sa leve strane će se prikazati notifikacije, istovetno kao na zaključanom ekranu. Ovo je ujedno način i da se proveri šta se novo događa, pa ako nema ničeg zanimljivog vraćanje prsta unazad će vratiti aplikaciju na ceo ekran. Kad smo kod notifikacija, prvi indikator da ima nešto novo je dioda iznad ekrana.

Sve ovo deo je ugođaja koji BlackBerry naziva "Flow", koji je definitivno potrebno naučiti, ali koji nakon toga izgleda krajnje prirodno i logično. Ne treba zaboraviti ni pokret sa gornje ivice ekrana koji u aplikacijama može otkriti dodatne opcije, a na home ekranu omogućava pristup podešavanjima i prečicama za uključivanje i isključivanje stvari poput WiFi-ja ili bluetootha. Testiranje i korišćenje Z10 u ovom smislu probudilo je nostalgiju za MeeGo/Harmattanom, i pokazalo da ovakav pristup mora imati budućnost. Test uobičajenih svari koje radimo desetinama puta dnevno pokazuju da je BlackBerry ozbiljno promislio kada je svari postavio kako ih je postavio, jer je kretanje kroz svakodnevne rutine brzo, lako i intuitivno.

Ideja da je dovoljno uzeti zaključan telefon sa isključenim ekranom i napraviti jedan pokret kako bi postao potpuno operativan u ovom momentu je nezamisliva za druge platforme, a opet izuzetno korisna i olakšavajuća. Objedinjavanje pokreta takođe je zanimljiv način za ubrzavanje i uobičajenih radnji, jer je moguće započeti jedan pokret i završiti ga na tri različitana načina, odnosno sa tri akcije (minimizovati aplikaciju, pogledati šta je novo u notifikacijama ili otići odmah u njih).

Naravno, cela stvar nije bez mana, a silno je začudila činjenica da ne postoji mogućnost selekcije svih stavki na listama u Hubu. Dodatno čudi i to što se sve uvezene poruke tretiraju kao nepročitane, što u kombinaciji sa nemogućnošću selekcije svega kako bi se obeležilo kao pročitano pravi dosta problema.

Iako se pokreti moraju naučiti (prilikom pokretanja uređaja korisnik dobija interaktivno uputstvo), postoje pokreti koji su jednostavno skriveni i koje dobar deo novih korisnika možda neće pronaći. Recimo, potrebno je dugo zadržati dodir na nekoj stavci na isti što će aktivirati meni sa desne strane ekrana, a onda pomeriti prst levo kako bi se taj meni dodatno otkrio. Moguće je otkriti stavku po stavku i prelaskom preko njih.

Takođe, čini se da je pokret kojim se direktno sa aktivne aplikacije ide u Hub mogao biti upotpunjen suprotnim, koji bi doveo direktno na grid sa apliakcijama. Ovako, ako se želi aplikacija koja nije aktivna, potrebno je minimizovati aktivnu, pa pomeriti se desno.

Jedna od stvari koja je oduvek izdvajala BlackBerry uređaje je tastatura, a Z10 donosi veliku promenu kako za BlackBerry, tako i za ostatak sveta. Radi se pre svega o softverskoj, inače veoma preciznoj i upotrebljivoj tastaturi (dakle nema hardverskih tastera, što je do sada i bilo očigledno), koja donosi jedinstven način unosa na celom tržištu. Naime, tokom kucanja teksta, tastatura će pokušavati da ponudi sugestije u vidu umanjenih reči na sledećem slovu, ne samo iz rečnika, već i obraćajući pažnju na učestalost korišćenja reči. Za odabir predložene reči dovoljan je kratak pokret na gore sa nje.

Dve su stvari ključne kada je ova stvar u pitanju: učenje nepoznatih reči i kombinacija jezika. Kako podrška za srpski jezik još nije stigla, tastatura je tokom testa koristila hrvatski rečnik i učila nove reči, tako da je posle nekog vremena bilo moguće sastaviti i više od pola rečenice predloženim rečima. Kombinacija tako napravljenih srpskih, hrvatskih i engleskih reči moguća je bez promene jezika. Jedini problem na koji smo naišli je vreme potrebno za usvajanje činjenice da slovo na tastaturi može biti i reč, te da tap nije jedina akcija koja se može izvesti.

Aplikacije

Vreme kada je operativni sistem sam po sebi bio dovoljan davno je iza nas. Živimo u vremenu eko-sistema, znamo ko dominira, ali isto tako znamo da bez aplikacija svako novi nema puno šansi.

Priča o BB10 eko-sistemu teorijski ista je priča kao ona o kokoški i jajetu, niko neće razvijati za nepopularnu platformu, a nema popularne platforme bez aplikacija. BlackBerry je u ovom slučaju, da ostanemo na pomenutoj analogiji, zavirio u drugi kokošinjac i video da se ta jaja ili kokoške, kako vam je lakše, možda i mogu nekako iskoristiti.

Tako je na BB10 moguće portovati Android aplikacije i to prilično brzo. Testa radi smo za 15-ak minuta pokrenuli B92 Android aplikaciju na test uređaju, što naravno ne znači da takva odmah može u BlackBerry World. Informacije sa predstavljanja novih uređaja i operativnog sistema govorile su da je oko 40% aplikacija od pomenutih 70 hiljada sa Androida, no nedavno je iz BlackBerryja stigla informacija da se ta brojka kreće oko 20%.

Ovo je svakako zanimljiva opcija koja omogućava relativno brzo i lako portovanje aplikacija, no to znači Android izgled i neke funkcionalnost poput dijaloga ili opcija za selektovanje teksta. Veliko je pitanje i kako ce sve te aplikacije izgledati kada stigne Q10, BB10 uređaj sa ekranom od 720x720 piksela i hardverskom tastaturom. Najave su da će Viber, Skype, pa možda i Instagram biti Android portovi, pa ostaje da vidimo kako će se stvari razvijati u tom smeru.

Native aplikacije koje bi prosečni korisnici mogli očekivati u određenom broju postoje u BlackBerry Worldu, na uređaju preinstairani stižu Facebook, Twitter, LinkedIn i Foursquare, dok pomenutih aplikacija za koje se očekuje da budu Android portovi još uvek nema. Kako BB10 još uvek ne podržava domaće tržište (podrška kako nam kažu u BlackBerryju stiže uskoro) mapa nema (BlackBerry mape oslanjaju se na TomTom), što je u ovom momentu, u nedostatku drugih aplikacija ozbiljan problem. Web browser ostaje kao bekap rešenje, pa se mogu koristiti Google Mape u web izdanju.

Kad smo kod browsera valja istaći da se uz BB10 isporučuje veoma brz web browser koji bez problema obavlja gotovo sve što se pred njega stavi. Radi se o WebKit browseru sa 485 poena na HTML5 testu što je apsolutno prvo mesto među svim desktop i mobilnim browserima.

Situacija sa aplikacijama dakle slična je kao i kod drugih ekosistema koji nisu Android i iOS. BB10 još uvek nije primarna platforma za većinu razvojih timova, određenih aplikacija i dalje nema, pa valja dobro istražiti šta se nudi i kakvog su kvaliteta dostupne aplikacije. Većina pozntih koje smo probali su krajnje upotrebljive uz izuzetak Facebooka čiji se prikaz news feeda više puta razlikovao po rasporedu i sadržaju od iOS i Android aplikacija. Ostaje naravno i da vidimo kako će BlackBerry motivisati razvoj novog ekosistema.

BlackBerry servisi naravno su tu, probali smo i BBM video pozive, problema nije bilo.

Kupovina

Posmatrano iz ugla uređaja i operativnog sistema, Z10 je dobra sprava, odlično napravljena, sa novim, ali krajnje zanimljivim operativnim sistemom. Performanse su većini slučajeva tokom testa bile više nego dobre, dva jezgra i 2 GB memorije su sasvim dovoljni za BB10. Sam operativni sistem je intuitivan u nekoliko segmenata nov i jedinstven, upravljanje poketima, tastatura i Hub ističu se kao ključna mesta koja ga izdvajaju.
BlackBerry Z10 (Foto: B92)
Ipak, Z10 verovatno još uvek nije telefon zbog koje ćete odustati od svog Androida ili iPhonea, ako ste zadovoljni njima. Ako ste pak zakljubljenica ili zaljubljenik u BlackBerry i hoćete uređaj koji nema hardversku tastaturu, Z10 će biti vrlo prijatno iznenađenje. BlackBerry tržište konačno je dobilo konkurentan proizvod što je odlična vest, pre svega za one koji još uvek žele BlackBerry spravu.

Prema tome Z10 šalje jasnu poruku da je BlackBerry tu i da ne ide nigde, što bi za ljubitelje i samu kompaniju trebalo da bude više nego razlog za zadovoljstvo.

@escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: