"Pametni" satovi sve popularniji

Mobilni telefoni nisu jedini elektronski uređaji koji su u poslednje vreme postali “pametni” ; pridružuje im se i sve više satova.

Tehnopolis

Izvor: Ilija Matanoviæ

Četvrtak, 24.01.2013.

08:56

Default images

Iako korene tog pokreta možemo pronaći još u legendarnim Casio satovima s kalkulatorima iz 80-ih godina prošlog veka, današnji smart satovi su nešto sasvim drugo. Prošle godine je na tržište dospelo nekoliko modela, a izgleda da će ove godine biti prava navala ovakvih uređaja.

Jedan od najzanimljivih smartwatch-eva sa Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu je Pebble, plod Kickstartera, kompanije koja finansira projekte zahvaljujući takozvanom “crowd funding”-u i za koji već postoji 85 hiljada prednarudžbi.

Plod Kickstera

Taj projekat je, inače, postao svojevremeno pravi fenomen na Kickstarteru, jer je bilo planirano da se prikupi oko 100 hiljada dolara mesečno kako bi se u San Francisku proizvelo nekoliko hiljada satova. Međutim, interesovanje je tako poraslo da je prikupljeno čak 10 miliona dolara i proizvodnja je morala biti preseljena u Kinu.

Pebble dolazi u nekoliko boja, teži samo 38 grama i može se spojiti sa svim pametnim telefonima koji rade na Apple operativnom sistemu iOS ili na Google-ovom Android-u.

Ima Bluetooth, akcelerometar, e-paper podlogu i vodootporan je. Glavna odlika Pebble-a su brojne varijante za izgled “lica”, odnosno za prikaz vremena: može biti klasični sat s kazaljkama, digitalni sat s prikazom vremena u brojkama ili vreme može prikazivati binarno, s crnim i prozirnim tačkama.

Preko tog sata vlasnik će moći da vidi kada mu je pristigao poziv, proveri elektronsku poštu ili poruke.

Pebble će se prodavati direktno putem stranice getpebble.com, a koštaće 150 američkih dolara. Isporuka je počela juče, 23. januara.

Telefon u džepu

Podjednaku pažnju privukao je i I’m Watch, koji je lansiran još prošlog leta, ali je na CES-u dobio poboljšan izgled i mogućnost instaliranja aplikacija.

Dolazi u varijantama zlatnog ili titanijumskog kućišta i narukvicama u raznim bojama. Radi na specijalnoj verziji Androida, nazvanoj i’droid 2, na osnovu koje se može Bluetooth-om spojiti s pametnim telefonima i na svoj ekran “povući” mejlove, poruke s Facebook-a, SMS i slično.

Štaviše, preko njegovih zvučnika i mikrofona mogu se obavljati i pozivi, tako da telefon može sve vreme ostati u džepu. Krug od pet najzanimljivih pametnih satova predstavljnih na CES-u zatvaraju Cookoo, Leikr i Martian.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: