Spikerfon za kola

Ako vam tokom vožnje ne smeta slušalica u uhu, pogledajte naš tekst o Bluetooth slušalicama, ali ako vas slušalice žuljaju ili idete na dužu vožnju i želite da se osećate komforno, odaberite neki od Bluetooth spikerfon uređaja...

Marko Herman

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

10:22

Default images

Uređaji koje vam predstavljamo u ovom tekstu nisu za stidljive. Uz njih svi saputnici čuće razgovore koje vodite, a to ne mora uvek biti prijatno. Zato dobro razmislite hoćete li se odlučiti za uređaj ovog tipa. Ako nemate šta da tajite, pružiće vam veći komfor od Bluetooth slušalica, kao i poneku funkciju više.

Početak pregleda pripada nama potpuno nepoznatoj kompaniji Vitebo. Njihovi proizvodi su novi na našem tržištu, a pokušaju da osvoje njegov deo prihvatljivim cenama. Model VTB 200B (oko 3.000 dinara) se kači na vetrobran automobila, jer koristi solarnu energiju, a ima i bateriju koja obezbeđuje do 6 sati rada, koja se dopunjava preko ugrađenog USB porta. Ovaj model nema LCD, tako da vam neće pomoći da saznate ko vas zove. Preko svega par tastera možete se javiti ili odbiti poziv, pozvati poslednji broj ili staviti poziv na čekanje dok se javite drugom sagovorniku. Skoro duplo skuplji (oko 3.900 dinara) VTB 200C ima mali displej na kojem se ispisuju imena sagovornika, koristi sopstveni imenik za 200 imena koji se može sinhronizovati s telefonom. Podržava pozivanje glasom, a po drugim funkcijama isti je kao slabiji model.
Avantalk
Avantalk BTCK-10b je po mestu postavljanja znatno zgodniji od prethodna dva modela. On se kači na štitnik od sunca tako da je na dohvat ruke vozača. Može se istovremeno koristiti sa dva telefona, a može se upariti s ukupno osam uređaja. Ugrađena baterija omogućava upotrebu tokom 10 do 12 sati, odnosno do 40 dana na čekanju. Nema ekran (ali da li biste gledali na gore da saznate ko vas zove), a u zavisnosti od funkcija telefona omogućava pozivanje glasom i automatsko javljanje na poziv. Pritom ovaj model sa cenom od oko 3.400 dinara spada u jeftinije. A da se uređaji nepoznatih imena ne moraju nalaziti u jeftinijem segmentu ponude pokazuje Popsonic. Ovaj proizvođač je "odgovoran" i za čuveni Bluetooth retrovizor (kojeg izgleda da trenutno nema na našem tržištu), a modeli koje smo pronašli spadaju u uobičajenije. PBT580 ima ekran koji ispisuje broj telefona, a i ime ako su imenici sinhronizovani (ima memoriju za 250 telefona). Omogućava do 16 sati upotrebe, a montira se poput Avantalk uređaja.

Popsonic FX-12 je nešto zanimljiviji, jer se montira na volan tako da se nalazi mnogo bliže rukama vozača i omogućava laku upotrebu. Ima ekran koji ispisuje broj telefona, i ugrađene stereo zvučnike i mikrofon. Pored toga, ima i dodatnu malu slušalicu koja se koristi za poverljive razgovore kada niste sami u kolima. Ovaj model staje oko 6.500 dinara, a PBT580 je 500 dinara jeftiniji.

Srednja klasa

Tri uređaja u ovom segmentu su tu smeštena na osnovu toga što su njihova imena nešto poznatija na našem tržištu. Po hardveru na kojem su zasnovani ne spadaju u ništa bolje modele od onih s početka teksta. Xwave BCK08A zbog toga smatramo preskupim (oko 3.900 dinara) za ono što nudi. Nema displej, radi do 6 sati bez punjenja baterije i ima tri tastera za upravljanje radom.
Prestigio HF501
Ovde spadaju i dva Prestigio modela. To je proizvođač koji vodi računa da nudi dobre uređaje po pristupačnim cenama, tako da od njegove ponude treba očekivati da ono što radi - radi bez poteškoća. Pritom, oba modela u ponudi izgledaju znatno bolje od većeg dela konkurentskih uređaja.
Prestigio HF502
HF501 je model bez displeja koji obezbeđuje do 12 sati rada, a omogućava odbijanje poziva, ponovno pozivanje poslednje broja, glasovno pozivanje i isključivanje zvuka. Cena od 3.000 dinara je usklađena s mogućnostima. HF502 u funkcionalnom smislu ne nudi mnogo više. Ima solarnu bateriju i nešto lepši dizajn. Ako već želite da Bluetooth spikerfon stavite na vetrobransko staklo, ima i jeftinijih rešenja (ovaj model staje skoro 4.900 dinara).

Poznata imena

Sony Ericsson HCB-120
Ponuda Sony Ericssona je kod nas zastupljena s nekoliko modela, koji ne spadaju u preskupe s obzirom na garanciju koju samo ime pruža. Model HCB-105 (oko 3.200 dinara) nudi osnovne mogućnosti: nema displej i kači se za štitnik od sunca. Nešto napredniji HCB-120 (oko 4.300 dinara) može da se upari sa najviše pet telefona i takođe se kači na štitnik od sunca, a ima i displej čija se orijentacija automatski menja kada se promeni položaj uređaja. Jabra Bluetooth spikerfone odvodi u viši cenovni rang iako se na prvi pogled ne bi reklo da dva modela s našeg tržišta tamo spadaju. Njihov osnovni model, SP200, kači se na štitnik od sunca, ima LED koji označava status uređaja i jedan multifunkcijski taster. I to je sve što dobijate za skoro 5.000 dinara. Nešto kvalitetniji Cruiser košta duplo više i takođe nema displej. Njega izdvaja bolji dizajn uz podršku za A2DP i AVCRP tehnologije, kao i FM transmiter za puštanje muzike s telefona na audio uređaju.
Jabra Cruiser
Ono što Jabra donosi uz veću cenu jeste i određena garancija da će kvalitet razgovora biti na višem nivou od onog koji omogućavaju jeftinije alternative, kao i da je upotreba jednostavnija. Da li je to dovoljno da opravda višu cenu moraćete da se uverite sami.

Kategorija za sebe

Bury 9055
Poslednja dva uređaja predstavljaju nešto sasvim posebno u odnosu na sve do sada opisane uređaje. Oba modela kompanije Bury imaju ekrane u boji osetljive na dodir, a na njima se prikazuje veliki broj korisnih informacija.

Model CC 9055 omogućava pozivanje novog broja ili izbor iz imenika, a na ekranu dijagonale 2,8 inča prikazuje imenik, podatke o ostvarenim pozivima, kvalitet signala mobilne mreže, model telefona i naziv operatora. Ako telefon ima podršku za glasovno pozivanje, CC 9055 omogućava da se koristi ta funkcija, a upotrebom A2DP tehnologije može da služi za puštanje MP3 muzike sa telefona na radio uređaju. A kada vas neko pozove, automatski će utišati radio da biste odmah mogli da razgovarate. Da bi ovaj uređaj radio neophodno ga je povezati na upaljač u kolima.
Bury 9040
Nešto svestraniji je model CV 9040. On ima svoju bateriju, kao i zvučnik i mikrofon, a kućište se preklapa tako da podseća na minijaturni portabl DVD. Uz posebno ležište može se montirati na poziciju koja vama najviše odgovara, a donosi i podršku za čitanje SMS poruka. Može se upariti sa najviše 10 telefona, a ima memoriju za 1.000 poruka, 150 glasovnih oznaka i 15.000 kontakata. Poseban senzor prepoznaje doba dana i automatski menja osvetljenost ekrana, a ekran se rotira za 180 stepeni u zavisnosti od položaja. Jeftiniji model staje skoro 16.000, a skuplji skoro 18.000 dinara.

S obzirom na značajno veći broj mogućnosti u odnosu na ostatak ponude, ako imate potrebe za naprednijim uređajem, sve prethodno opisano možete preskočiti i odaberete napredniji Bury uređaj. A ako su vaše potrebe osnovne, onda će vas verovatno zadovoljiti i jedan od jeftinijih uređaja. Sve između je tu da popunjava rupe i eventualno vas privuče izgledom.

Sve navedene uređaje pronašli smo u internet prodavnicama Tehnomanija , Sve za kuću , Win Win , All4Car i Adriatiko .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: