Asusov pametnjaković

Asus već par godina proizvodi kvalitetne mobilne telefone zasnovane na Windows Mobile platformi koji su, između ostalog, dobitnici i brojnih nagrada za kvalitet izrade, lakoću korišćenja i dizajn.

Nebojša Rašković

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2008.

00:31

Default images

Kako bi što profesionalnije nastupio na tržištu Asus je razvio dve familije telefona. Prvu, s oznakom P, namenio je ozbiljnim poslovnim korisnicima, dok druga (s prefiksom M) cilja na mlađu populaciju potrošača i upravo zato donosi nešto veći broj multimedijalnih mogućnosti. Taj koncept je bio od presudnog značaja za ostvarivanje zapaženijih rezultata u prodaji, pa su iz pomenute komanije rešili da osveže aktuelnu ponudu sa par novih modela, koji bi u velikoj meri trebalo da donesu poboljšanja u sveri funkcionisanja samih aparata. Imali smo priliku da se bolje upoznamo s modelom oznake M930 koji predstavlja Asusovo viđenje modernog pametnog telefona.

Testirani model se isporučuje u nešto većem pakovanju koje je po svom izgledu slično ambalaži u kojoj dolaze smarthphone telefoni kompanije HTC. Sadržaj pakovanja je bogat i pored aparata poseduje nekoliko višejezičnih uputstava (uključujući i brzi vodič za povezivanje sa računarom), punjač, slušalice, dva instalaciona diska i kožnu futrolu za nošenje i čuvanje telefona. Asus M930 podseća na par Nokia aparata iz familije komunikatora, ali je od njih za nijansu manji (113x54x18,7 mm) i teži (158 grama sa ugrađenom baterijom). Kvalitet izrade je veoma dobar, a korišćeni su materijali poslednje generacije koji daju posebno prijatan osećaj dok se telefon drži u ruci. Radi se o plasici koja je, iako je uglačana do visokog sjaja, poprilično je otporna na udarce i ogrebotine. Oblik telefona je jednostavan, a linije elegantne i diskretne.

Prednjom stranom dominira veliki 2" LCD koji prikazuje 65.536 boja i ima rezoluciju od 240x320 piksela. Tokom testiranja se pokazao dobro i njegova jedina uočljiva mana je slabija vidljivost pri direktnoj sunčevoj svetlosti. Reprodukcija boja je odlična i nismo primetili veće oscilacije kod reprodukovanja različitog video materijala. Ne možemo da ne pohalimo sjajnu tastaturu, pogotovo njeno uklapanje u celinu. Tasteri su prilično veliki, mada je između njih dosta mali razmak, pa se u periodu privikavanja može dogoditi da nehotice pritisnete neki od susednih tastera. Navigacioni i meni tasteri su napravljeni od plastike presvučene tankim slojem srebrnih listića. Ostali tasteri su izvedeni od blago obrušene plastike koja je blago obrušena što delimično sprečava prekomerno znojenje prstiju i omogućava komforniji rad.

Asus M930, kao i većina pametnih telefona današnjice, svoje mogućnosti otkriva tek kada se otvori njegova druga polovina: punu qwerty tastatura za koju možemo reći da je jedna od najboljih koju smo do sada videli kod uređaja ovog tipa i još jedan ekran koji je sličan spoljnom, ali poseduje višu rezoluciju od 400x240 piksela.

"Srce" aparata čini TI OMAP 2431 procesor radnog takta od 450 MHz koji u kombinaciji sa 256 MB radne memorije treba da omogući korektne rezultate u radu, pogotovo pri radu sa standardnim aplikacijama. U praksi to nije tako. Telefon je dosta spor, a u više navrata smo imali situacija da nam se totalno zablokira. Ono što je u celoj priči najčudnije, događalo nam se da smo u sred oblasti s jakim signalom potpuno nedostupni. Smatramo da je glavni razlog softver, odnosno njegov odnos s ugrađenim prijemnikom. Baterija koju koristi telefon je litijum-jonska, kapaciteta 1100mAh što u realnom radu treba da obezbedi 4 do 5 sati razgovora.

Za skladištenje podataka je rezervisano svega 64 MB memorije, ali se taj kapacitet može proširiti microSD karticama do maksimalnih 4 GB. Za povezivanje s drugim uređajima dostupna je USB 2.0 veza, kao i Bluetooth, a telefon ima ugrađen i wi-fi modul izveden po 802.11b/g standardima. M930 je već neko vreme dostupan na domaćem tržištu po ceni koja nije povoljna, naročito ako se pogleda šta konkurencija nudi u istom cenovnom rangu. Problem sa softverom i faktor cene ne osavljaju nam mnogo prostora za preporuku. Ali, kao i uvek, odluka je sam na vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: