Lenovo S820 - idealan telefon za lepši pol

S820 je telefon zanimljivog dizajna koga odlikuje odličan displej, vrlo dobra kamera i izuzetan dizajn. Idealan telefon za lepši pol! Model je ekskluziva u WinWin prodavnicama.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Ponedeljak, 04.11.2013.

13:55

Default images

Lenovo S820 je takvog dizajna i dimenzija da odlično leže čak i u šaku manje veličine. Ono što odlikuje ovaj model jeste izuzetan ekran sa jarkim bojama i odličnim uglovima vidljivosti, kao i uglavnom vrlo dobra kamera. Zašto kažemo „uglavnom“? Pročitajte u nastavku.

Fizički izgled

Ugledavši Lenovo S820, nismo mogli da se otmemo utisku da izgledom podseća na prošlogodišnji flegšip model kompanije HTC, HTC One X, što nikako nije loša stvar. Kompletno je izrađen od plastike, ali plastika deluje vrlo kvalitetno. Poklopac za leđa je vrlo tanak, ali i savitljiv, tako da ne postoji strah da će se polomiti pri otvaranju telefona, mada bismo svakako obratili pažnju pri podizanju poklopca. Dimenzije telefona su nam se dopale, jer nije ni preveliki, ali ni premali. Ivice telefona su zaobljene, a staklo displeja se diskretno uklapa u takav oblik, što ovaj čini telefon vrlo zgodnim za držanje pri korišćenju i nije problem koristiti ga jednom rukom.

Prednja strana izgleda vrlo privlačno za oko. U gornjem delu nalazi se mreža slušalice za razgovor, a ispod nje je natpis „Lenovo“. Desno od natpisa se teško vidljivi senzori za blizinu i osvetljenje displeja, dok je pored njih prednja kamera rezolucije 2Mpix. Ispod displeja od 4.7 inča nalaze se kapacitivni tasteri za Meni, vraćanje na početni ekran i vraćanje unazad. Tasteri su sjajni i lako uočljivi, pa je verovatno iz tog razloga odsutno njihovo pozadinsko osvetljenje. To možda može predstavljati problem, ali su vrlo reflektivni i jasno su vidljivi čak i pri maloj količini svetlosti. Tik ispod okvira displeja telefona nalazi se mikrofon za razgovore.

Na gornjoj strani prisutan je 3.5mm konektor za slušalice i taster za uključivanje displeja. Imajući u vidu dimenzije i oblik telefona, ovo je odlično mesto za taj taster.

Sa desne strane nalaze se tasteri za kontrolu zvuka, dok je na donjoj strani microUSB konektor za punjenje telefona.

Na zadnjoj strani pažnju privlači kamera od 12Mpix koja malo iskače iz okvira telefona. Oko sočiva kamere nalazi se vrlo zanimljiv detalj – aluminijumski prsten, koji joj pruža određenu potporu i smanjuje šanse da se ošteti. Ispod kamere je LED za fotografisanje u uslovima sa slabijim osvetljenjem. Na sredini prisutan je natpis „Lenovo“ koji je urezan u poklopac baterije, dok je u donjem delu zvučnik za zvono telefona, koji daje glasan i jasan zvuk. Pored zvučnika je blago uzvišenje koje ga bolje odvaja površine na koju se telefon spusti.

Displej

Kada bi nas pitali šta je glavna prednost ovog telefona, rekli bismo da je to displej. On je izrađen u IPS tehnologiji, poseduje dijagonalu od 4.7 inča i rezoluciju 1280x720. Po specifikacijama biste rekli da nije ništa posebno, ali u realnosti je situacija drugačija. Displej kod S820 ima zaista odličan kvalitet prikaza i izuzetan kolorit. Boje su vrlo jake i žive, što će privući pažnju ljubiteljima AMOLED displeja, dok su uglovi vidljivosti impresivni. Skoro da i ne dolazi do promene u kvalitetu prikaza – iz svih uglova slika je ista! Osvetljenje je ravnomerno, bez probijanja u nekom delu ekrana, i zaista jako, pa smo ga uglavnom držali na otprilike 25%.
Softver

Lenovo S820 pokreće Android 4.2.1 operativni sistem, „presvučen“ izmenjenim korisničkim interfejsom kompanije „Lenovo“. Na izgled su izmene koje je „Lenovo“ uneo neprimetne, ali zalaženjem u podešavanja brojnih aplikacija ili samog telefona, vidi se da je situacija daleko od Google-ovog fabričkog Androida. Kao i kod ostalih „Lenovo“ modela koji su stigli na naše tržište, korisnik može menjati izgled ikona, može menjati efekat za prelaz između ekrana na telefonu i može menjati scene, tj. teme. Od widgeta prisutan je „Lotus“ koji nudi prečice do aplikacija poput Facebook-a, Google mapa, SuperCamera i drugo.

U notifikacionom meniju postoje tri grupe od po 5 prekidača za lako pristupanje opcijama poput WiFi, Bluetooth, GPS, mobilnog interneta, kao i mogućnost za promenu zvučnog profila (General, Silent, Vibration, Outdoor). U podešavanjima „Lenovo“ je implementirao par zanimljivih opcija. Ove opcije variraju od modela do modela „Lenovo“ telefona. Kod S820 prisutne su:

- Pocket mode - automatski povećava zvono telefona na maksimum kada se telefon nalazi u džepu ili torbi
- Decrease tone – automatski utiša zvono telefona ukoliko ga podignete dok zvoni
- Smart roll – invertuje izgled ekrana, pa tekst pređe na suprotnu stranu; ne razumemo koja je poenta ovakve funkcije
- Smart touch – podesite određenu gesturu (recimo da većom površinom palca dodirnete displej) i na tu gesturu aktivira se meni sa softverskim tasterima za vraćanje na prethodni ekran, vraćanje na glavni ekran, otvaranje menija i spuštanje notifikacionog bara; zanimljiva opcija
- Smart answer – u toku pozivanja, ukoliko telefon približite glavi, on će se automatski javiti
S820 poseduje zanimljive aplikacije koje je razvio „Lenovo“. Neke od njih su svakako SuperCamera, SuperGallery i Dialer (aplikacija za pozivanje).

SuperCamera, koju smo videli i kod K900 i P780 modela, jeste aplikacija za pravljenje fotografija kamerom sa brojnim modovima i efektima. Moguće je slikati u kontinualnom modu, koji je nešto nalik Burst modu (takođe prisutan), ali telefon će praviti uzastopne fotografije sve dok budete držali taster za slikanje. Prisutni su i Panorama mod, noćni, HDR, mod za uslove sa lošijim osvetljenjem, mod u kome se fotografija pravi kada se osmehnu svi ljudi u kadru, makro za fotografije bliskog predmeta i druge. Što se tiče efekata, SuperCameri oni svakako ne fale, jer je prisutan njihov veliki broj – od TiltShift, Blur, Kaleidoskopa, preko Mirror, Fisheye, pa do dodavanja veštačkog odsjaja. Vaše fotografije mogu izgledati vrlo zanimljivo ukoliko se ovi efekti primene na pravi način. SuperGallery je galerija za prikaz fotografija u mozaičnom stilu sa animiranjem fotografija. Vrlo zanimljiva aplikacija, moramo priznati. Podsetila nas je na HTC Zoe kod HTC One modela. Pored pregleda slika, moguće je i primeniti razne efekte za promenu boje fotografija. To dodatno upotpunjuje brojne efekte koji su prisutni u SuperCamera aplikaciji. Prisutan je i Jigsaw mod u kome možete spojiti par fotografija na razne načine i objaviti na društvenim mrežama. Iz same aplikacije moguće je praviti i GIF animacije iz kratkog video klipa.

Izmene korisničkom interfejsu koje je uneo „Lenovo“ nisu loše uticale na performanse samog telefona. Sve vreme je telefon radio tečno i bez zastajkivanja, što govori o odličnoj softverskoj optimizaciji u skladu sa hardverom telefona.

Kamera

Lenovo S820 ima kameru rezolucije 12Mpix sa mogućnošću pravljenja fotografija rezolucije 4096x3072 i 4096x2304 u wide formatu. Kamera kod S820 poseduje vrlo dobru osetljivost na svetlost i moguće je napraviti dobre fotografije i kada nije prisutno puno svetlosti. Tada se pojavljuje određena doza šuma, ali ništa strašno. Kada ima puno svetlosti, fotografije imaju odličan kolorit i pune su detalja. Međutim, iz neobjašnjivih razloga, kamera je u nekim situacijama odbijala da fokusira dobro (fokusira, pa zamuti kadar). Zbog ovoga neke fotografije su ispale mutnije nego što bi trebalo. Rekli bismo da je u pitanju bag u softveru i nadamo se da će kompanija „Lenovo“ uskoro izbaciti ispravku. Sa druge strane, video koji pravi je za svaku pohvalu. Čak poseduje i EIS (elektronska stabilizacija slike), koja nije ni blizu OIS (optička stabilizacija slike), ali je ipak odlična funkcija pri snimanju videa.
Prednja kamera kod ovog modela je rezolucije 2Mpix i prilično je i u fotografisanju i u toku video četa. Visok broj frejmova, odlična svetlosna osetljivost i automatsko prepoznavanje lica čine da autoportreti budu prilično dobri, a kvalitet slike u toku video četa odličan.

Autonomija baterije

S820 poseduje bateriju kapaciteta 2000mAh, što je prosek za telefone sa ovakvom dijagonalom displeja. Međutim, MTK 6589W čipset se pokazao kao vrlo štedljiv i telefon je bez problema pregurao jedan radni dan (nešto više od 12 sati), dok je u standby-u trošio izuzetno malo.
Performanse

MediaTek se punom parom probija na tržište i njegovi proizvodi su svuda prisutni, od tableta, preko telefona i Android TV dongle-ova.

Lenovo S820 poseduje čipset ove kompanije i u pitanju je MTK6589W koji sadrži Cortex-A7 Quad-core procesor na maksimalnom taktu od 1.2 GHz i PowerVR SGX544 grafički čip. Čipset je imao vrlo dobre performanse kako u igrama, tako i u benchmarking testovima. Rezultate testova možete naći u tabeli.

Zaključak

Lenovo S820 krasi odličan dizajn koji svakome privlači pažnju, pogotovu lepšem polu. Displej od 4.7 inča, za koji možemo reći da se visoko kotira po pitanju kvaliteta, ima žive boje i zaista impresivne uglove vidljivosti. Kamera nas je u većini situacija oduševila, dok nas je u nekim situacijama razočarao bag koji sprečava ispravno fokusiranje.

Međutim, performanse telefona su vrlo dobre i u zahtevnijim situacijama kao što je igranje novijih igara ili multitasking između više aplikacija. Lenovo S820 predstavlja vrlo dobar izbor za lepši pol, međutim, verujemo da će više pažnje muškom polu privući Lenovo P780 sa baterijom velikog kapaciteta.

Uređaj je moguće kupiti samo u WinWin prodavnicama, a moguće je uzeti telefon uz postpaid pakete MTS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: