Test: Sony Xperia Tablet Z

Izgleda da je Sony napokon počeo da pravi uređaje kakve su svi od njega očekivali. Sony Xperia Tablet Z prati dizajnerski trend koji je započet modelom Xperia Z i koji če biti nastavljen modelom Xperia Z Ultra. U pitanju je super lagan uređaj sa odličnim dizajnom koji očigledno treba da predstavlja konkurenciju iPadu kvalitetom ekrana i funkcijama.

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, B92

Petak, 05.07.2013.

14:32

Default images

Kada su tableti u pitanju, svet Androida donekle je postao jedno zaista čudno mesto. Na raspolaganju su nam neverovatne multimedijalne mogućnosti koje se nažalost gube u moru identičnih proizvoda. Nijedan Android tablet se ne izdvaja, kako izgledom tako i tržišnim uticajem. Sony je jedan od retkih koji je ovo primetio i odlučio da situaciju okrene u svoju korist.

Ono što se odmah primećuje jeste predivan dizajn koji ga zaista izdiže iz mase drugih Android tableta. Linije su čiste, tablet je izuzetno tanak i cela konstrukcija deluje izuzetno stabilno – bonus je svakako njegova otpornost na vodu i prašinu, poput svog smartfon rođaka Xperie Z.

I sve ovo je utisak koji se stiče i pre nego što se uređaj izvadi iz kutije.
B92
Stvari se donekle menjaju kada ga uzmete u ruke. Sam displej je izuzetno sjajan, čak i kada je ugašen, tako da bez problema može da zameni ogledalo. Prednja strana zaštićena je staklom otpornim na grebanje, ali nažalost, više je nego podložna otiscima. Nakon samo nekoliko minuta tablet je bio prekriven tragovima prstiju i mrljama.

Zadnja strana, za razliku od smartfona Xperia Z, nema zaštitno staklo već je prekrivena nekom vrstom gumirane plastike.

Sa druge strane, dobra stvar jeste činjenica da se Sony vratio svom prepoznatljivom minimalističkom dizajnu po kom je bio poznat u prošlosti i to se vizuelno zaista isplatilo.

Xperia Z tablet je zaista jedan minimalistički komad opreme – svi priključci i slotovi skriveni su i zaštićeni od vode i prašine i jedino što se na ovom crnom pravougaoniku ističe jeste ekran – i po dobrom i po lošem.

Jedini fizički dugmići koji su vidljivi su standby srebrno dugme i kontrole za jačinu zvuka.
B92
A tu je i njegova debljina, tačnije manjak iste. U pitanju je najverovatnije jedan od najtanjih tableta na tržištu sa 6.9 milimetara debljine i to uz celokupan dizajn više nego jasno dolazi do izražaja.

Pored "dimenzija manekenke" (266mm x 172mm x 6.9mm), Xperia je sa težinom od 495 grama izuzetno lagana.

Ono što donekle kvari utisak, a nikako ne bi trebalo ako u obzir uzmemo činjenicu da je Sony za mnoge i dalje poznato ime po svojim televizorima, jeste ekran. Iako je u pitanju 10-inčni Full HD displej rezolucije 1920 x 1200 piksela sa 224 piksela po inču, velika refleksija i nešto slabije nijanse crne donekle mogu da utiču na uživanje u slici.

Zapravo, refleksija je u pojedinim trenucima, u zavisnosti od doba dana, umela da bude toliko jaka da se jasnije video odraz lika nego slika na ekranu što zaista otežava njegovo korišćenje u sredinama gde osvetljenje nije adekvatno.
B92
Pored ovih zamerki ekran je, kada ste pod povoljnim osvetljenjem, izuzetan. Boje deluju jasno i precizno, čak i prilkom surfovanja internetom. Sony je kao i kod modela Xperia Z uključio i Mobile Bravia endžin kako bi slike izgledale još življe, ali u pojedinim trenucima efekat može da izgleda previše veštački i prenakićeno (što nije nužno loša stvar).

Ono što će dodatno doprineti uživanju u ekranu jesu i odlični uglovi gledanja koji su izuzetno veliki i potrebno je puno truda da biste se našli u mrtvom uglu ekrana, nešto što nije bilo toliko dobro urađeno kod starijeg (i manjeg brata) smartfona Xperia Z.

Ukoliko su vam filmovi primarni razlog za kupovinu tableta, Xperia Z svojim širokim uglom gledanja i veličinom ekrana može da bude idealno rešenje, plus, postoji mogućnost korišćenja microSD kartice.

Dodatnom ugođaju doprinose i sasvim solidni zvučnici smešteni u donjim uglovima uređaja, ali kao i sa ekranom, ni tu stvari nisu toliko idealne - iako je ova postavka znatno bolja od njihovog pozicioniranja sa strane ili na prednjoj strani.

Zvučnici svoj pun kvalitet iskazuju ukoliko uspete da pronađete savršen način držanja tableta, pošto zbog materijala i hermetičke zatvorenosti zvuk stalno pokušava da pronađe još neki izlaz što stvara vibracije i izduvavanje vazduha, tako je potrebno da pri njegovom držanju ruke postavite u određen položaj kako bi to minimalizovali.
B92
A da bi gledanje svih tih filmove proteklo bez "štucanja" tu je Qualcommov Snapdragon procesor sa quad core 1.5GHz Krait CPU-on. Ukoliko tome dodate 2GB RAM-a, pred vama imate izuzetan uređaj. I to se pokazalo tokom celokupnog testiranja. Jedini momenat malog laga bio je prvi kontakt odmah kod prvog paljenja. Posle toga je sve teklo izuzetno glatko.

Generalno, tablet radi kao i svaki drugi uređaj na Androidu što znači da bez obzira na to koliko je on moćan, možete očekivati da sa vremena na vreme zaštuca prilikom otvaranja neke aplikacije.

Pored toga što poseduje WiFi, Bluetooth, microUSB, Xperia Tablet Z ima i NFC, što je prilično retko kod tableta a nešto što Sony u poslednje vreme implementira u svoje zvučnike, slušalice pa čak i televizore zbog lakšeg međusobnog uparivanja.

Tablet takođe poseduje i infracrveni odašiljač tako da je njime moguće kontrolisati i druge uređaje koji vam se motaju po sobi.

Kada je kamera u pitanju, na raspolaganju vam je prednja kamera od 2.2 megapiksela i zadnja od 8 megapiksela koja pravi izuzetno oštre slike. Iako većina i dalje kamere na tabletima ne koristi na isti način kao što to čini sa kamerama na svojim telefonima, i dalje je lepo imati ovakav kvalitet pri ruci.
B92
Svu ovu snagu napaja baterija od 6.000mAh. Iako velika, u pitanju nije najveća baterija s obzirom na to da iPad 4 koristi bateriju snage 11.560mAh.

Iako baterija može da izdrži ceo dan intenzivnog korišćenja ili više dana umerenog, problemi se javljaju kod punjenja koje je izuzetno dugo i može potrajati skoro celu noć. Kao i kod smartfona, prisutan je Stamina mod koji prilično dobro obavlja posao čuvanja baterije.

Pored ozbiljnog doterivanja spoljašnjosti, Sony je dosta pažnje posvetio i softveru Androida 4.1.2 i sve te promene zaista daju dubinu operativnom sistemu.

Sony je zaista napravio izuzetan tablet koji usled svojih minijaturnih dimenzija bez veće muke možete nositi sa sobom a njegova izdrživost dodatno povećava broj situacija u kojima ćete moći da ga koristite.

I uprkos određenim manama, Xperia Tablet Z je odličan tablet čiji uspeh na tržištu će prvenstveno određivati cena jer je po svim ostalim parametrima znatno iznad konkurencije – barem kada su Android tableti u pitanju.

A kada je cena u pitanju, ona još nije formirana za Srbiju, ali ako pogledamo cene u drugim zemljama (499.99 dolara 16GB WiFi only model, 599.99 dolara za 32GB WiFi i 649 dolara za 16GB LTE/4G model) Xperia Tablet Z je na dobrom putu da se nametne kao odličan izbor svima koji razmišljaju o tabletu.

Sony Xperiju Tablet Z na test nam je ustupio Sony Mobile Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: