Nokia 701 na testu

Iako smo u četvrtom kvartalu, Nokia predstavlja novu liniju uređaja koji nemaju Windows dugme. Da stvar bude još zanimljivija, isporučuju se sa Symbianom i to novim.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

08:50

Default images

Iako smo misli da je poznatom objavom sa početka godine Stiven Elop zakucao i poslednji ekser u kovčeg već dovoljno posrnulog Symbiana, pionir pametne telefonije od tada (kada je inače predstavljen Symbian^3) dobio je ne jedan, već dva updatea.

Symbian Anna, prvo unapređenje nove serije koje je započelo uvođenje planiranih novotarija idejno smišljenih za Symbian^4 (logično, naslednika Symbian^3), krajem avgusta dobila je update u vidu nove verzije nazvane Belle, kada je Nokia predstavila i četiri nova uređaja: 600, 603, 700 i 701.

Nokia nam je na test ustupila primerak Nokije 701, što nam je pružilo priliku da se među prvima na planeti upoznamo sa novim hardverom i softverom.

Hardver

Nokia 701 u direktnom je srodstvu sa modelom C7, koji je na istovetan način kao što to 701 sada radi sa Belleom, predstavio Symbian Anna. Oblik kućišta i raspored tastera veoma su slični, uz blagi redizajn u donjem delu koji je doneo malo, ali primetno osveženje već poznatog dizajna.

Izrada je karakteristična sa Nokiju i to je kontekst u kome je ovaj proizvođač ostao dosledan davno utvrđenim principima. Kombinacija metalnih i plastičnih površina je u kvalitativnom smislu dobra, uz estetiku koja je prepoznatljiva, te bi sasvim izvesno većina ljudi pred koje bi 701 bio stavljen bez oznake proizvođača prepoznala o čemu se radi.

Sve to zajedno je kvalitetna celina, spojevi i tasteri su realizovani tako da nema mesta praznom hodu ili bilo čemu što kvari dobar utisak. Drugim rečima tipična Nokia kada je izrada u pitanju.
Procesor koji je Nokia ugradila u 701 je frekvencije od jednog gigaherca uz pola gigabajta radne memorije. Interna memorija od 8GB proširiva je Micro SD karticama, a uređaj podržava kartice do 32GB.

Dobra izrada i solidna unutrašnjost upotpunjeni su 3,5-inčnim "ClearBlack" ekranom. Radi se o IPS ekranu rezolucije 640 x 360 piksela koji daje izuzetno jasnu i živu sliku iza sloja Gorilla stakla koje ga štiti od oštećenja. U pitanju je odličan kvalitet prikaza bilo o kojoj nameni da govorimo, a moguće je da je upravo ekran jedan od glavnih aduta ovog modela.

Drugo odlično hardverko rešenje kada je 701 u pitanju je kamera. Radi se o komponenti sposobnoj za snimanje fotografija od 8Mpx i video snimaka u 720p HD rezoluciji.
Velika rezolucija upotunjena je dobrim kvalitetom snimljenog materijala, te 701 može biti ozbiljno razmotren kao zamena za foto aparat kada su prosečni korisnici u pitanju. Video snimci takođe su dobri, naročito kada se radi o optimalno osveteljenim kadrovima.

Od ostatka opreme ističe se NFC čip koji je propraćen softverom koji bi trebalo da obezbedi sve dobrobiti tehnologije kada je komunikacija sa svom uređajima koji je podržavaju. Nažalost, ova Nokia bila je jedini NFC uređaj koji smo imali tokom testa te je probanje ovog puta izostalo.

Softver

Kao što je već pomenuto, Belle je najsvežiji update Symbian^3 serije, koja je praktično nasledila S60v5 budući da Symbian^2, koji se hronološki desio između dve ove dve generacije, nikada nije zaživeo. Drugim rečima, Symbian^3 trebalo bi da bude suštinski spreman za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. Generacija koju je nasledio bila nesrećni pokušaj portovanja interfejsa smisljenog još kada je dodir ekrana bio nepoželjna akcija na ovakve telefone, poput 5800 ili N97.
Ono što je sa verzijom Belle odlično postignuto je distanciranje od nasleđa koje Symbian vuče od starih verzija, odnosno identiteta i katakteristika korisničkog interfejsa nastalog previše davno. Belle pre svega izgleda sveže i novo, što je veliko dostignuće za Symbian.

Ključna unapređenja koja idu dalje od vizuelnog dojma tiču se home ekrana, menija i navigacije kroz interfejs, i za Symbian ekosistem radikalno promenjenog sistema notifikacija.

Belle se isporučuje za 6 radnih površina na koje je moguće smestiti sijaset elemenata, poput widgeta, prečica ka aplikacijama, kontakata. Svaka radna površina može imati svoju pozadinu, a menjanje površina ide u krug, pa sa šeste prelazite na prvu površinu.

Meniji su sada intuitivni što znači prirodno kretanje kroz njih uz efekte upotpunjene vibracijom kada se stigne do kraja (oponašanje efekta rastezanja i puštanja opruge). Kada su home ekrani i meniji u pitanju Symbian konačno može da se uporedi sa Androidom ili iOS-om kada je koncept touch interfejsa u pitanju.

Notifikacije su kao što je pomenuto radikalno promenjenje, a nemoguće je ne konstatovati da se radi o rešenju koje je jako slično onom na Androidu. Traku na vrhu ekrana u kojoj se inače nalaze sat i obaveštenja moguće je povući na dole čime se otkriva površina sa tasterima za uključivanje i isključivanje wirelessa, protoka podataka preko mobilne mreže, bluetootha i tonova na vrhu. Ispod ovog dela ređaju se obaveštenja tapom na koja se uključuje potrebna aplikacija.
Kretanje kroz sistem sada je koncipirano tako da se neophotni tasteri nalaze u traci na dnu ekrana, pa ako je recimo potrebno otići korak nazad, taster back će biti u donjem levom uglu. Tastatura predstavljena u prethodnom updateu je i dalje tu, reklo bi se malo zbijenija nego što bi trebalo, u svakom slučaju odličnog odaziva i performansi. Iako će se tastatura skoro uvek pojaviti preko aplikacije u kojoj postoji polje za unos teksta, što znači direktno kucanje u polju, stara praksa se ipak još uvek javlja na pojedinim mestima poput Nokia Storea. Radi se o slučajevima koji su ranije bili podrazumevani, u kojima se kucanje teksta ne dešava direktno u polju za unos već u novom polju nakon čega je potrebno potvrditi unos, a nakon toga i tapnuti na taster za slanje unosa.

Novine su skopčane sa odličnim performansama okruženja. Kretanje kroz radne površine i menije je hitro, odaziv okruženja je odličan te Belle izgleda i funkcioniše jako dobro. Reklo bi se da su softverka unapređenja odlično spojena sa novim hardverom pa stvari teku glatko i bez problema.
Ipak, koliko je novi Symbian stvarno belle, toliko stanje ekosistema za koji je i sama nova verzija novost nije. Nekoliko minuta razgledanja Nokia Storea daje jasnu sliku o stanju stvari kada su aplikacije za Symbian u pitanju: iako ih na papiru ima puno, kavlitetnih je malo. Čitav ekosistem u ovom trenutku nije shvaćen ozbiljno, očito da za mnoge igrače na tržištu (Facebook, Twitter) razvoj aplikacija za Symbian nije na agendi. Rovio je jedan od izuzetaka, te je Angry Birds moguće igrati i na ovoj platformi.

Nedostatku popularnih aplikacija za društvene mreže Nokia pokušava da doskoči sopstvenim klijentom pod nazivom Social. U Social je moguće dodati Facebook i Twitter nalog, te koristiti ove mreže kroz relativno dobro osmišljen interfejs. Deljenje svega što je na sistemu moguće deliti dešava se kroz ovu aplikaciju.

Tajming

Symbian Belle, čak i ne na ovom nivou, je ono što je trebalo da se pojavi pre tri godine kada je Nokia ušla na tržište touchscreen telefona. Da je Symbian tada makar nagoveštavao da će u realnoj budućnosti biti kakav je danas Belle, stvari bi bile ozbiljno drugačije. Uređaji koje ćemo videti krajem meseca jasno govore da je i sama odavno Nokia svesna toga.
Fokus samog proizvođača biće novousvojena platforma, a podrška za Symbian, pa samim tim i 701 ostaje do 2016. godine što je deo dogovora između Nokie i kompanije Accenture koja će za Nokiju dalje održavati ovu platformu. Očekivati da će Accenture uspeti da održi ekosistem makar na novou na kome je sada dok se Nokia bavi Windowsom reklo bi se da nije realno, što znači izvesno lošije stanje kada su aplikacije i generalna podrška za platformu i pitanju.

Stoga, ukoliko senka strateških odluka i stanja u softverkom okruženju i dalje nije dovoljno velika da zakloni sve kvalitete koje 701 ima, kupovina ovog modela ima smisla, naročito ako je Nokia primaran razlog i odlučujući faktor za odabir sledeće mobilne sprave.

Uređaj na test ustupila Nokia, cena uređaja bez taksi i poreza je 290 evra.



Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: