Nokia N810

Na “Web 2.0 Summit 2007″ Nokia je potvrdila dolazak svog novog uređaja pod oznakom N810. U pitanju je internet tablet PC koji će se zbog svog izgleda i funkcija sigurno naći na kupovnoj listi zaljubljenika u gedžete širom sveta.

Priredila: Tijana Todorović

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2007.

14:04

Default images

Mobilni telefoni nisu više dovoljno korisni. Običan telefonski razgovor, slanje SMS poruka i po koja neoštra slika, uhvaćena kamerom ugrađenom u telefon možda nekom od nas jesu dovoljne funkcije ali mobilnim operaterima sigurno nisu. Razlog je jednostavan: ukoliko nam telefon između tih razgovora i poruka stoji u džepu ili u torbici to znači da nismo na vezi, a ako nismo na vezi niko nam ne odbrojava impulse. Proizvodjači telefona zato su počeli da se utrkuju u tome ko će da u džepne uređaje ugradi što više drugih mogućnosti za zaokupljanje pažnje i, eventualno, prikupljanje pretplate na druge usluge. Finska firma Nokia objavila je da će krajem novembra uključiti u tu trku svoj novi tablet PC baziran na Linuxu. Prva upadljiva karakteristika N810 je veličina jer je tek nešto malo veći od dlana. Čim ga budete uzeli u ruke pažnju će vam privući vrhunski široki ekran na dodir rezolucije 800x 480 piksela. Za dodatno oduševljenje, pri prvom pogledu na Nokiu N810, biće zaslužna klizna QUERTY tastatura, koja se izvlači ispod ekrana.

Predstavnici kompanije kaži da tek kada budete zavirili u funkcije Nokia N810 će vas potpuno osvojiti.
Zbog velikog ekrana veličine 10.5 cm navigacija kroz ovaj uređaj bogat funkcijama izuzetno je jednostavna, a kvalitet prikaza sadržaja je na zavidnom nivou. Pored reprodukcije multimedijalnih sadržaja, Nokia N810 nudi nam pristup internetu, a tu je i satelitska navigacija sa već instaliranim mapama Evrope i Amerike.

Naravno, Nokia N810 podržava gomilu image, audio i video formata, a osim toga dolazi nam sa mogućnošću spajanja na bežične mreže, pri čemu koristi WiFi, kao glavnu, i Bluetooth kao sporednu konekciju, preskačući na taj način tehnologiju spajanja putem mobilnih mreža i omogućavajući visoke brzine prenosa bilo gde u svetu.

Internetom se surfuje browserom baziranom na Mozilla tehnologiji. Pored toga tu su još i AdobeFlash 9 plugin za video i audio streaming, RSS i PDF reader, kao i aplikacije poput Skype-a, Ajaxa, Video Gizmoa i Boingo Wirelessa.

Preko Nokije N810 moći će direktno da se pristupa Google Mail-u i da se direktno prebacuju video snimci na YouTube i fotografije na Flickr portal.

Iz Nokia su se potrudili da nam ništa ne nedostaje, pa ni skladišnog prostora. N810 poseduje kapacitet od 2 GB koji obezbeđuje interna memorija, a tu je i podrška memory card-a od 10GB.

Nokia N810 baziran je na Linux operativnom sistemu, a u sebi ima bukvalno sve što vam treba kada je u pitanju prenosni gedžet, što podrazumeva i ugrađenu VGA web cameru, kao i zvučnike.

Nokia N810 biće dostupna krajem novembra, a sa najavljenom cenom od oko 350 evra, ovaj gadget možemo svrstati među jeftinije s obzirom na mogućnosti koje pruža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: