Stranački botovi, kako se to radi u Kini

Tema "stranačkih botova" (koji - da naglasimo još jednom - nisu zaista roboti, nego ljudi) već dugo je tema domaće javnosti, a ovih dana je u žiži i u Kini. Uzrok je sličan, jedan bloger je došao u posed hiljada mejlova sa "uputstvima" i procedurama i podelio ih na društvenim mrežama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

12:15

Default images

Objavljeni podaci daju uvid u funkcionisanje ovog "alata za usmeravanje javnog mnjenja", kako to zovu u kineskoj Komunističkoj partiji, a verovatno su primenjivi svugde u svetu.

Dokumentacija pripada "odeljenju za propagandu iz Žangonga", koje zapošljava 300 ljudi, čije se radno mesto zvanično zove "vangpingjuan" (komentator na internetu).

-- Pročitajte i Na internetu ima više botova nego ljudi --

Pandan terminu "bot" u kineskoj javnosti je termin "vumao dang", što u slobodnom prevodu znači "partija od 50 centi". To nezvanično ime odnosi se na izveštaje slobodnijih internet medija u Kini o tome da zaposleni u sličnim "odeljenjima za propagandu" dobijaju polovinu juana za svaki ostavljen post.

"VAŽNO: Zahtevamo da svaki internet komentator danas ispuni ovaj zadatak", piše u zaglavlju jednog od mejlova, koji svakodnevno stižu u inbox svakom "vumao dangu".

Nakon takvog početka, sledi uputstvo zaposlenima da zatrpaju kineske društvene mreže, forume i lokalne medije pozitivnim porukama o nosiocima vlasti na svim nivoima. Preveliki trud nije potreban, jer se mnoge poruke za "usmeravanje javnog mnjenja" već nalaze otkucane na priloženim linkovima.

"Dokumentacija pruža redak uvid u mehaniku manipulisanja diskusijama na internetu i prikazuje koliki uticaj kineska država ima na internet, čak i na najnižem nivou, nivou lokalnih samouprava, okruga, mesnih zajednica", piše američki QZ.

Kako navodi sajt, odeljenje za propagandu iz Žangonga, relativno malog okruga u blizini Ganžua, ne trudi se da bude previše sofisticirano u svojim metodama. Tako se celo odeljenje, svom silom obrušilo na obična "onlajn otvorena vrata" sa lokalnim funkcionerom KP i zatrpala ga pohvalama i lakim, fingiranim pitanjima.

Zaposleni su dobili uputstvo da se na onlajn diskusiji oglase najmanje jednom, a predloženo im je sedam tema za fokus. Jedna od predloženih poruka glasi ovako: "Uskoro će Kineska nova godina, ali uprkos gužvama, deluje da taksi službe i prevoz funkcionišu veoma dobro. Taksisti stalno koriste taksimetre i usluga je uopšteno mnogo bolja. Nastavimo tako!"

Kako piše QZ, plaćeni komentatori ove predloge uglavnom prosto kopiraju od reči do reči, pod različitim imenima, samo kako bi ispunili kvote. Takođe "vumaoa" ima u bukvalno svakom kutku državne uprave.

"Oni na kraju dana napišu izveštaj o svom radu, pošalju u centralu i to je to. Njihov rad je potpuno mehanički", kaže Kijang Sijao, urednik Čajna didžital tajmsa, prvog informativnog sajta koji je objavio otkrića blogera.

Ipak, postoje i oni koji se više angažuju. Kineski umetnik i disident Aj Vejvej je pre dve godine punudio iPad prvom "internet komentatoru" koji bi mu dao odgovore na neka pitanja o poslu. Čovek koji je prihvatio ponudu je na pitanje da li ikada samostalno i "kreativno" pristupaju svom poslu, rekao je:

"Kada je potrebno zamagliti javnost, uvek je efikasno skrenuti sa teme. Suptilni komentari su mnogo efektivniji od besomučnog kopiranja. Učesnici diskusija na internetu znaju da prepoznaju komentare koji prosto hvale ili kude nekog u vladi, odmah im je jasno šta stoji iza toga. Moj princip je da nikada ne hvalim direktno ili kritikujem negativne vesti", rekao je taj "vumao".

I dok su njegove metode sofisticirane, kineski analitičari i liberalni novinari smatraju da i metode ostalih, manje posvećenih, kolega imaju efekat - možda ne direktan, ali svakako takav da "guše" prostor za normalnu diskusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: