Apple u Srbiji - gde je zapelo?

Iako je kompanija Apple nedavno predstavila još jednu generaciju globalno popularnog iPhone smartfona, građani Srbije će morati da se strpe još malo pre nego što ovaj pametni telefon zvanično dođe na naše tržište.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 04.10.2014.

09:51

Default images

Uglavnom su, prema mišljenju Tanjugovih sagovornika, u pitanju administrativne prepreke, a čak i Telekom Srbija koji je još u martu najavio dolazak iPhone-a i dalje intezivno radi na stvaranju svih preduslova za početak prodaje iPhone uređaja.

Kompanija Vip Mobile spremna je da dostavi svu dokumentaciju na osnovu koje operateri širom EU putem distributera nude tamošnjim korisnicima Apple proizvode.

Oni navode primer susedne Makedonije koja nije član EU, a gde sestrinska kompanija prodaje iPhone za koji nije potrebna detaljna tehnička dokumentacija, dok srpski regulator to traži.

Naime, u postupku izdavanja dozvole za uvoz radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme (RiTT), makedonskoj Regulatornoj agenciji se dostavlja samo popunjen obrazac sa podacima o uređaju za koji se traži odobrenje za uvoz, kao i originalni CE sertifikat koji označava da je predmetna roba u skladu sa EU direktivom.

Kako se pojašnjava, CE sertifikat predstavlja originalnu potvrdu o usaglašenosti.

-- Pročitajte i iPhone 6 stigao u još 22 zemlje, ne i u Srbiju --
Beta/AP
Kod nas se, sa druge strane zahteva da se dostavi kompletna tehnička dokumentacija kako bi telo nadležno za ocenjivanje usaglašenosti (u slučaju mobilnih telefona to je RATEL) proverilo da li predmetna terminalna oprema/mobilni telefon ispunjava neophodne uslove da se pusti u promet na domaće tržište.

U Vip-u naglašavaju da se ovde proverava potpuna dokumantacija za uređaje koji već imaju potvrdu o usaglašenosti (decaration of conformity) izdatu od strane nadležnog tela EU, umesto da se ta potvrda prizna sama po sebi bez dodatne provere, kako je predviđeno u Makedoniji.

Takođe, kako kažu u Vip-u, pošto je jedan od operatera već najavio da ima sklopljen ugovor sa kompanijom Apple, samo on može od proizvođača da dobije detaljnu tehničku dokumentaciju o iPhone 6 i podnese je RATEL-u.

Kad RATEL izda potvrdu o usaglašenosti iPhone 6 sa propisima o radio i telekomunikacionoj opremi, svako pravno ili fizičko lice moći će taj uređaj da uveze u Srbiju, a u tom trenutku će i Vip moći da ga ponudi korisnicima u Srbiji.
Beta/AP
Iz ove kompanije pitaju zašto jedan vrhunski mobilni uređaj koji se prodaje širom Evrope, treba da prođe dodatnu verifikaciju u Srbiji i nije jasno koje to specijalne zahteve iPhone 6 treba da ispuni za srpsko tržište.

"Nažalost, sve dok se regulativa u ovoj oblasti ne uskladi sa EU, novi modeli mobilnih uređaja prvo će biti prodavani na sivom tržištu, po visokim cenama i bez ikakve dokumentacije i zaštite korisnika", ističu iz ove kompanije.

S druge strane, Telekom Srbija je još u martu najavio da će "za mesec-dva" imati u ponudi popularni iPhone, te da je istovremeno prvi operator u Srbiji koji je potpisao ugovor sa kompanijom Apple.

Kako je rečeno u ovoj kompaniji, zajednicki cilj Telekoma Srbija i Apple je da korisnicima iPhone na tržištu Srbije omoguće potpuno korisničko iskustvo, identično iskustvu korisnika mobilnih operatora širom sveta.

-- Pročitajte i Apple predstavio iPhone 6, svoj prvi fablet i sat --

"Od momenta potpisivanja ugovora do danas, timovi Telekoma Srbija i kompanije Apple intezivno rade na stvaranju svih preduslova za početak prodaje iPhone uređaja na našem tržištu. Sa tehničkog i komercijalnog aspekta Telekom Srbija je spreman, a početak prodaje na tržištu Srbije zavisi od strogih procedura koje primenjuje kompanija Apple", ističu u Telekomu.

U ovoj kompaniji veruju da će uskoro sve biti završeno i da će na zadovoljstvo korisnika obezbediti ove telefone u ponudi.
Iz kompanije Telenor pozdravljaju postojanje konkurentnog tržišta i dodaju da uvek pažljivo prate sva dešavanja i kretanja u oblasti telekomunikacija u Srbiji, kao i da nemaju daljih komentara u vezi sa ovom temom.

Na pitanje zašto građani Srbije jos uvek ne mogu da kupe iPhone kod operatera ili prodavaca, RATEL odgovara da je to pitanje za operatere i prodavce, te da su svi mobilni uređaji za koje je podneta uredna dokumentacija dobili potvrdu o usaglašenosti sa Pravilnikom o RiTT opremi.

Ovaj Pravilnik propisuje zahteve i uslove koje ta oprema mora da ispuni da bi bila stavljena na tržište u našoj zemlji, kao i proceduru utvrđivanja da li su ti uslovi ispunjeni.

Donelo ga je ministarstvo nadležno za telekomunikacije koje je zatim imenovalo RATEL kao telo koje sprovodi ocenjivanje usaglašenosti RiTT opreme sa Pravilnikom, a zahtevi koje definiše Pravilnik su bazirani na evropskim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: