Počinje ključno razdoblje za “čeličnu Majer”

Yahoo će dobiti veliki novac od izlaska Alibabe na berzu pa sve investitore zanima kako će Marisa Majer uložiti taj novac.

Tehnopolis

Izvor: Autor: H.J. / Dnevnik.hr

Ponedeljak, 22.09.2014.

09:00

Default images

Izlazak kineske kompanije Alibaba na američku berzu biće jedna od najvećih inicijalnih ponuda deonica (IPO) u američkoj istoriji pa, uz početnu cenu od 68 dolara po deonici, ova kompanija namerava da prikupi čak 21,8 milijardi dolara. Zahvaljujući izlasku Alibabe na berzu, veliki novac očekuje i ekipa u Yahoou, koji poseduje čak 22,6 posto deonica ove kompanije – nakon prodaje dela deonica zadržaće 16,3 posto udela u ovoj kompaniji, a trebalo bi da zarade čak 8,27 milijardi dolara (pre poreza), prenosi Dnevnik.hr.

Yahoo će dobar deo tog novca vratiti svojim deoničarima, dok se očekuje da bi ostale milijarde trebalo dalje uložiti u preuzimanje kompanija, nova zapošljavanja i razvoj novih proizvoda. Većina tržišnih analitičara slaže se da će ovo biti ključno razdoblje za Yahooovu šeficu Marisu Majer – “ona će biti srećna, ali pritisak na nju biće sve veći”, komentarisao je za Cnet analitičar Samit Sina.

Od kada je preuzela Yahoo, Majer je unela velike promene u Yahoou – preuzela je brojne kompanije (često samo radi talentovanih radnika), dok je za Tumblr dala više od milijardu dolara, a jedan od njenih najvećih uspeha je to što je Yahoo ponovno postao jedna od poželjnih kompanija za najbolje inženjere.

Ipak, uprkos svim pozitivnim stvarima koje je donela u Yahoo, ona nije uticala na ono što je deoničarima najvažnije – povećanje prihoda, dok je zarada od oglašavanja smanjena. Tokom nedavne konferencije za deoničare rekla je da je menadžment kompanije nezadovoljan situacijom i priznala da će za Yahooov oporavak na tržištu oglašavanja biti potrebno više vremena nego što je planirala.

Iako je cena Yahooove deonice sve ovo vreme rasla, neki su analitičari to nazvali efektom Alibabe jer je Yahooova deonica mnogima bila zanimljiva upravo zbog velikog udela u ovoj kineskoj kompaniji na kojoj će Yahoo (i deoničari) sada zaraditi milijarde dolara. Marisa će tako dobiti novi kapital koji će morati mudro da uloži, ali će izgubiti “Alibabin štit” koji je do sada uticao na povećanje cena deonica jer veliki deo investitora nije kupovao deonice zbog poslovanja Yahooa, nego zbog Alibabe i pripreme za njen izlazak na berzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: