Rusija ozbiljna u nameri da odbaci Windows

Rusija je jedna od zemalja koja pokušava da u potpunosti odbaci Microsoftov softver, pa se ova zemlja u poslednje vreme bori da smanji narudžbe Windowsa i drugih proizvoda američke kompanije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

13:18

Default images

Nakon statistike koju je oezbedila Association of Electronic Trading Platforms (AETP), vidljivo je da je ova zemlja zaista ozbiljna u nameri da smanji zavisnost od Microsoftovog softvera, tako da je u periodu jul-avgust značajno smanjen broj kupljenih licenci Windowsa.

Ruska državna novinska agencija ITAR-TASS ukazuje da bi ruske namere da se prebaci na drugi operativni sistem mogle rezultovati novim zaoštravanjem odnosa ove zemlje sa zapadom.

Naravno, Rusiji će trebati godine da u odbaci Windows, ali su vlasti u Minhenu dokaz da je tako nešto moguće. Iako Rusija i dalje koristi Windows, ova zemlja planira masovni prelazak na Linux, a statistika koju pruža pomenuti izvor nam govori da se takve namere zaista ostvaruju. Naime, u periodu jul-avgust ruske vlasti su podnele narudžbe za samo sedam licenci za Windows, što je četiri puta manje nego u istom periodu prethodne godine.

"Pad obima narudžbi Windows operativnog sistema povezan je sa pogoršanjem odnosa Rusije i zapada" poručuje AETP.

Kina je još jedna zemlja koja će takođe pokušati da se prebaci sa Windowsa na Linux, ali će to u ovoj zemlji ići znatno teže zbog velikog broja piratskih kopija koje se trenutno koriste u zemlji.

Vlada u toj zemlji je već zabranila Windows 8 na njihovim računarima zbog bezbednosnih razloga, a i pored toga što je Microsoft ponudio vlastima zamenu u vidu Windowsa 7, Kina želi da se prebaci na Linux što pre to bude moguće.

Izvor: Bechmark.rs/Softpedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: