IFA 2014: Šta sve možemo da očekujemo?

Svakog septembra najveće svetske IT kompanije (osim Apple-a) dolaze u Berlin kako bi predstavile proizvode za koje se nadaju da će zaokupiti pažnju korisnika.

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, B92

Utorak, 02.09.2014.

17:51

Default images

IFA predstavlja eklektičan miks novog i starog. Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) iza sebe ima ozbiljnu istoriju koja seže sve do 1924. godine kada je događaj započet kako bi se predstavila najnovija dostignuća na polju radija (Funkausstellung u bukvalnom prevodu znači radio šou).

U narednim godinama IFA je bila dom mnogim značajnim izumima, od ranih televizora sa katodnim cevima pa sve do prvog Philipsovog kasetofona predstavljenog 1963. godine.

Prošlu godinu obeležio je veliki broj kompanija koje su lansirale na desetine novih laptopova, međutim, šta nas ove godine očekuje u Berlinu?

Samsung

Verovatno jedno od najvećih predstavljanja na ovogodišnjem sajmu mogao bi da bude Galaxy Note 4. Ranije verzije uređaja takođe su lansirane u Berlinu, ali Samsung se još nije zvanično oglasio, ukoilko izuzmemo par tragova koje je kompanija pustila u javnost.

Ono što je još manje sigurno odnosi se na to šta će Note 4 ponuditi u odnosu na prethodnika. Veličina ekrana je veliko pitanje – originalni Note je imao 5.3-inčni displej, Note 2 i 3 imali su ekran od 5.5 i 5.7 inča.

Iako je vrlo verovatno da će Note 4 nastaviti sa ovim trendom i podići dijagonalu na 5.9 inča, pojedine glasine ukazuju na 5.7-inčni 2.560 x 1.440 displej.

Sigurno je da će novi model imati bolji procesor – najverovatnije Exynos octa core verzija za evropsko tržište i Qualcomm Snapdragon (najverovatnije 805) za ostatak sveta. RAM i grafika bi takođe trebalo da budu unapređeni.

Pored Note-a, spominje se još jedan telefon – Galaxy Mega 2. Ukoliko on zaista bude predstavljen, možemo da očekujemo veliki smartfon osrednjih performansi. Ekran bi mogao da dosegne 6 inča, ali specifikacije će svakako biti ispod onih koje će krasiti Note 4.

Sony

Još jedan telefon koji bi mogao da bude predstavljen u Berlinu svakako je Xperia Z3. Glasine ukazuju na malo poboljšane performanse u odnosu na prethodnike – 5.15-inčni displej, Snapdragon 801 procesor, 1080p displej (ovo su dobre vesti s obzirom da Z linija od samog početka ima problema sa ekranom koji predstavlja njenu slabu tačku), 3GB RAM-a i Android 4.4.

S obzirom na Sony-jev čuveni dizajn, za očekivati je da će kompanija ostati verna svom Omnibalance-u, iako su pojedine glasine tvrdile da će sa Z3 biti predstavljen i nešto drugačiji dizajnerski jezik.

Pored ovog premijum smartfona, možemo očekivati i njegovu manju verziju Xperia Z3 Compact koja bi trebalo da poseduje 4.5-inčni displej, 2.5GHz procesor, 2GB RAM-a i kameru od 20 megapiksela.

I kako bi zaokružio ponudu untar Xperia Z3 linije, moguće je da će svetlo dana ugledati i Xperia Z3 Tablet Compact. U pitanju je tablet nešto skromnijih dimenzija koje bi mogle da se kreću između 7 i 8 inča u poređenju sa displejom od 10 inča koji su nudili Xperia Z i Z2 Tablet.

Očekuje se i predstavljanje novog budžet uređaja, Xperie E3 sa cenom između 200 i 300 dolara. Za ove pare korisnici dobijaju 1.2GHz quad core Snapdragon 400 procesor, 1.5GB RAM-a i 4.8-inčni 720p displej, ali ne i otpornost na vodu i prašinu.

Najnovije glasine tvrde i kako bi kompanija mogla da predstavi i SmartWatch 3 i SmartBand Talk.

SmartWatch 3 bi navodno trebalo da bude opremljen 1.68-inčnim displejom kao i novim operativnim sistemom. Sony bi, ako je verovati glasinama, trebalo da se dorekne sopstvenog ekosistema u korist Android Weara.

Kada je SmartBand Talk u pitanju, nova fitnes narukvica koja treba da zameni SmartBand posedovaće zakrivljeni e-ink displej koji će prikazivati notifikacije koje stižu na telefon.
Beta/AP Photo/Andy Wong
LG

Kompanija je nedavno najavila G Watch R, okrugli Android Wear pametni sat. U pitanju bi mogao da bude jedan od glavnih konkurenata Motorolinom pametnom satu Moto 360. Do sada se nije pojavilo previše detalja u vezi sa ovim uređajem, ali sasvim je sigurno da će debitovati na IFA.

Kada su pametni telefoni u pitanju, možemo da očekujemo G3 Stylus koji bi mogao da bude direktna konkurencija Galaxyju Note 4. U pitanju je nešto slabija verzija perjanice G3 kada su u pitanju specifikacije, tako da bi ovo zapravo mogao da bude i uređaj za sve one koji žele veliki ekran po pristupačnoj ceni.

ASUS

Ukoliko vam nije dovoljno pametnih satova, obradovaće vas podatak da i Asus sprema jedan – ZenWatch. Novi uređaj radi na Androidu Wearu, ali bi trebalo da ima konkurentnu cenu kako bi kompanija pokušala da ugrozi LG (G Watch) i Samsung (Gear Live).

Motorola

Motorola nije pravila nikakve najave za Berlin, i umesto toga održaće pres konferenciju u Čikagu kako bi predstavila Moto 360 i modele o kojima se već izvesno vreme priča – Moto X+1 i Moto G2. Naravno, iznenađenja su i dalje moguća.

Huawei

Ukoliko ste fan ove kompanije, trebalo bi da obratite pažnju na dešavanja u Berlinu pošto se očekuje da će Huawei predstaviti Ascend Mate 7. Iako su do sada objavljeni tizeri prilično nejasni, sa sigurnošću možemo da kažemo da se negde u njima krije i najava za smartfon.

Ako se dosadašnje glasine ispostave kao tačne, Mate 7 bi navodno trebalo da poseduje 6-inčni displej rezolucije 1.920 x 1.080 piksela, 2 ili 3GB RAM-a, kameru od 13 megapiksela i Android 4.4.

HTC

Iako bi kompanija mogla da nas iznenadi, za sada nema zvaničnih objava.

Microsoft/Nokia

Microsoft je najavio svoj naredni Nokia smartfon koji bi debi trebalo da ima u Berlinu. U pitanju bi trebalo da bude takozvani selfi Windows Phone. Tako je opisan zato što bi trebalo da poseduje najveću prednju kameru na Windows Phone uređaju do sada.

Pored prednje kamere od 5 megapiksela, uređaj bi trebalo da ima 5-inčni displej (720 x 1.280p), quad core Snapdragon 400 procesor i Adreno 305 grafiku, kao i zadnju Carl Zeiss kameru od 8 megapiksela sa svim Lumia softverom za kamere.

Ovaj selfi telefon trebalo bi da predstavlja naslednika modela Lumia 720 i trenutno je poznata kao Lumia 730, sa kodnim imenom Superman.

Microsoft bi navodno trebalo da predstavi još jedan uređaj – Lumiu 830. Još nije poznato šta će ovaj model razlikovati od Supermana, ali pretpostavljamo da će biti nešto veća alternativa u srednjoj klasi Windows Phone segmenta.

Panasonic

Panasonic bi sov fokus trebalo da usmeri ka pametnim kućnim uređajima, a na nedavno održanoj pres konferenciji su čak nagovešteni „umrežena kućna zabava“ kao i „pametni uređaji za kuću“.

Pojedini izveštaji tvrde da bi kompanija mogla da predstavi i nove kamere koje bi posedovale bežično povezivanje i uvreženost sa drugim pametnim uređajima.

Philips

Philips će prikazati novu gamu PC monitora uključujući i panoramski Ultra Wide Screen (21:9 odnos sa 3.440 x 1.440 rezolucijom piksela), 40-inčni 4K monitor, i novi 144MHz gejming monitor koji će sadržati G-Sync tehnologiju kompanije NVIDIA.

Qualcomm

Qualcomm već neko vreme spominje predstavljanje 64-bitnog smartfona sa Snapdragon procesorom. Još ostaje pitanje, ko će ga predstaviti? Sony? Samsung? Microsoft? Huawei? Uskoro ćemo znati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: