Sony želi da nadoknadi izgubljene godine

Sony je nalazi u prilično teškim vremenima, i kompanija je toga svesna. I dok su javnosti već poznate mere koje za cilj imaju smanjenje gubitaka, Sony se "ispod radara" takođe trudi da stvori nešto revolucionarno.

Tehnopolis

Izvor: Endgadget

Petak, 22.08.2014.

13:50

Default images

Novi Walkman ili PlayStation mogli bi da budu iza ugla zahvaljujući New Business Creation odeljenju, čije postojanje je prvi put otkrio Šinđi Odajima iz Sonyja prošlog aprila.

Od tada su se neke stvari promenile, Šinđi se sada nalazi na čelu ovog dela kompanije.

„Postoji mnoštvo zaposlenih u Sonyju koji traže izazov“, izjavio je Šinđi.

Po formiranju novog sektora unutar kompanije, u junu je održana je prva „audicija“ sa ciljem da se predstave nove ideje. Od očekivanih 300 osoba, pojavilo se njih 800. Odajima je od tada primio preko 200 ideja, koje još ne planira da deli sa drugima.

Za razliku od drugih delova gigantske Sony mašinerije, Odajima se fokusira na mlađe zaposlene.

„Obnavljanje je izuzetno važno za Sony. Ukoliko ne izazivamo i aktiviramo naše najmlađe...“, ostao je misteriozan Šinđi.

Od inicijalne „audicije“, New Business Creation je ovakve audicije počeo da održava na svaka tri meseca. I dok kompanija nastavlja da u delo sprovodi svoje interne planove i projekte, zaposleni sada imaju priliku da svoje ideje iznesu i javno ih predstave, i da izbegnu da one budu izgubljene u moru birokratije velike kompanije kao što je Sony.

Cilj je da New Business Creation postane inkubator za sveže ideje – ali i svežu krv unutar organizacije.

„Želimo da pokrenemo nešto sveže, samo još ne znamo kako to da učinimo“ i „Kome mogu da predstavim moje nove ideje?“, bile su dve stvari koje su šefovi slušali od zaposlenih.

Odajima je napravio bazu od 200 mladih zaposlenih, počinjući sa neformalnim sastancima tokom ručka.

Međutim, zašto Sony već skoro 2 decenije nije u stanju da predstavi nešto revolucionarno?

Navodno, piše list Nikkei, u pitanju je mamurluk od prethodnih hitova: “Bili smo zaglibljeni u inovacijskoj dilemi”. Kompanija je prekasno ušla na tržište televizora sa ravnim ekranom, a od Applea je pretrpela gubitak na frontu muzičkih plejera – sve ovo smatra je propuštenim prilikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: