Robot Hičbot i njegov put kroz Kanadu autostopom

Hičbot, mali robot sa šarenim čizmama, protekle tri nedelje autostopom je proputovao Kanadu - od Halifaksa na istočnoj obali, do Viktorije na zapadnoj. Sada je stigao na cilj.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: dw.de Autorka: Helena Švar / br

Petak, 22.08.2014.

10:18

Default images

Telo mu se sastoji od obične kante, ruke i noge napravljene su od sunđera za plivanje, a na nogama ima šarene gumene čizme - robot Hičbot najneobičnija je pojava u kanadskom saobraćaju. Sa podignutim palcem pored puta, čeka na dobrovoljca koji će ga sa sobom povesti. Njegov cilj je da prođe čitavu Kanadu.

Tvorci Hičbota (hitchBOT) su Frauke Celer i njen kolega Dejvid Smit sa Rajerson univerziteta u Torontu. Svojim istraživačkim projektom želeli su da ispitaju da li jedan robot može da se osloni na ljude. Hičbot poseduje kameru i mikrofon i može da prepoznaje jezike i pokrete. Kada je reč o kretanju, upućen je na ljude.

Hičbot je na put krenuo 27. jula, iz Halifaksa na istočnoj obali. Posle skoro tri nedelje i 6.000 pređenih kilometara u nedelju je stigao na zapadnu obalu. Mnogo ranije nego što je planirano. Kako bi slobodno vreme - do velike dobrodošlice u Viktoriji, gde je putovanje trebalo da se završi- što bolje iskoristio, Hičbot je posetio Sietl i Britansku Kolumbiju. Ime Hičbot potiče od engleske reči "hitschhiking", sto znači putovati autostopom. Put je prevalio presedajući čak osamnaest puta. Međutim, nije sve vreme bio na drumu...

Mali robot na putu je bio pozivan na brojne proslave i u televizijske emisije. Sve pozive nije mogao da prihvati. Ipak, jednom vozaču je pravio društvo na jednoj svadbi u Britanskoj Kulumbiji, a našao je vremena i da prisustvuje svečanoj ceremoniji jednog indijanskog plemena. Danas se završava Hičbotovo putovanje. Do daljnjeg! Istraživači iz drugih zemalja već se interesuju da li bi kanadski robot imao volje da proputuje njihove zemlje. Da li će mali robot ponovo krenuti na put ili će možda dobiti i brata, o tome njegovi tvorci još razmišljaju. Jedno je sigurno: projekat će se nastaviti.

hitchBOT from hitchBOT on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: