Kina: Nema više anonimnosti na internetu

Reputacija društvenih mreža u uzdizanju političkih masa znači da one plaše neke od najmoćnijih svetskih vođa. To je verovatno i razlog iza odluke Kine da usvoji zakon koji traži da korisnici svih komunikacionih internet servisa koriste svoje pravo ime, piše Endgadget.

Tehnopolis

Izvor: Endgadget

Subota, 09.08.2014.

16:12

Default images

Sudeći po državnom mediju Xinhua News, korisnici će se sada prijavljivati za brojne servise, ali neće dobiti pristup sve dok ne bude obavljena provera njihovog identiteta.

Portparol Državne kancelarije za internet informacije tvrdi da „par ljudi“ koristi onlajn servise kako bi širili glasine, terorizam, nasilje i pornografiju, a sve to šteti opštem zdravlju kineske populacije.

U međuvremenu, svi oni koji već koriste određene servise imaće ograničen pristup dok se ne povinuju ovom procesu i predaju svoje lične podatke.

Pritom, korisnici će sada morati da prate „sedam pravila“ pri korišćenju društvenih mreža. U pitanju je lista pravila koja uključuju poštovanje nacionalnih interesa, održavanje javnog reda i poštovanje socijalističkog sistema.

Ako se neko odluči da prekrši navedena pravila, uvredljiv materijal biće obrisan, njihov nalog ukinut i sasvim sigurno će biti pozvani na ispitivanje.

Vlasti smatraju da će nova pravila štititi pravo na slobodan govor građana.

Foto: Image courtesy of hyena reality / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: