Apple zna "šta ste radili prošlog leta"

Lični podaci uključujući i poruke, listu kontakata i fotografije, mogu se preuzeti s iPhonea ranije neobjavljenim tehnikama Applea, saopštila je kompanija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

13:43

Default images

Iste tehnike može koristiti policija, odnosno svi koji imaju pristup računarima s kojima su uređaji bili povezani, rekao je jedan od stručnjaka za bezbednost, koji je "naterao" Apple na priznanje.

Na konferenciji ove nedelje, istraživač Džonatan Zdziarski pokazao je kako određene dijagnostičke usluge, koje su, prema saopštenju iz Applea, osmišljene da pomognu programerima, mogu preneti ogromne količine podataka.

"Ne možete se zaštititi osim da izbrišete sve što imate na njemu", rekao je on u video demonstraciji u kojoj se vidi kako može izvući podatke iz nezaključanog telefona preko računara.

Neki su zbog njegove demonstracije već posumnjali da Apple radi sa američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom, ali je firma negirala takve optužbe.

"Dizajnirali smo iOS tako da njegove dijagnostičke funkcije ne ugroze vašu privatnost i sigurnost, ali tako da programeri i osobe zadužene za otklanjanje bagova mogu da imaju dovoljno informacija", rečeno je iz Applea.

"Korisnik mora otključati telefon i pristati da mu pristupi drugi računar, pre nego što bilo ko može da pristupi dijagnostičkim podacima".

Zdziarski takođe kaže da ne veruje da je ova usluga imala za cilj da špijunira. Ipak, ukazao je da je moguće izvući mnogo više informacija o korisnicima, nego što je potrebno za dijagnostiku.

Analizičar Rič Mogul rekao je da se oko Zdziarskovog rada podiglo previše prašine, ali da je tehnički tačan.

"Prikupljaju više nego što bi trebalo, a jedini način da to rade je ugrožavanje privatnosti".

On se takođe složio da, čim takva opcija postoji, pitanje je trenutka kada će ih čuvari zakona upotrebiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: