Duma: Zabrana za sve servise koji nemaju servere u Rusiji?

Ruska vlada napravila je još jedan korak bliže „kineskom“ pristupu internet servisima – Duma je odobrila prvi nacrt predloženog zakona koji zahteva da svi lični podaci Rusa budu smešteni unutar zemlje.

Tehnopolis

Izvor: Techcrunch

Petak, 04.07.2014.

10:16

Default images

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, efekti bi bili dalekosežni i odrazili bi se na skoro svaki internacionalni servis koji Rusi koriste.

U osnovi, to znači da bi Facebook, Google ili bilo koji drugi onlajn servis, uključujući tu i aplikacije, koji koriste ljudi u Rusiji morao da ima servere unutar granica ove zemlje. Pritom, kompanijama neće biti dozvoljeno da šalju podatke van zemlje sem ukoliko ne pruže određene garancije koje se tiču podataka koji se nalaze na serverima.

Ukoliko bi se neka kompanija oglušila o ovaj zahtev, državna telekomunikaciona agencija bi od operatora tražila da ograniči pristup njenim servisima.

Ukoliko bi ovaj zakon bio priznat, on bi na snagu stupio u septembru 2016. godine i u pitanju bi bila fundamentalna promena načina na koji internacionalne i domaće kompanije koriste hosting servise kao i visoke cene implementiranja ovih promena.

„Trenutno nemamo komentar koji bismo mogli da podelimo sa medijima“, izjavio je portparol Googlea sajtu Techcrunch.

Ova potez vlasti samo jedan je u nizu u pokušaju da se dodatno stekne kontrola nad načinom na koji se internet koristi.

Neki od ovih poteza napravljeni su u ime borbe protiv piraterije – poput predloga koji bi dozvolio blokiranje sajtova ili njihovo ukidanje na osnovu zahteva osoba koja poseduju autorska prava nad određenim materijalom.

Foto: Image courtesy of Chris Sharp / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: