Kineski fenomen koji je nadmašio Apple osvaja svet

Kineska kompanija Xiaomi u prvom kvartalu je u Kini prodala više telefona od Applea, a sada kreću u osvajanje međunarodnih tržišta.

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 10.06.2014.

08:40

Default images

Kada se priča o kompaniji čiji je izvršni direktor velika ikona, čija predstavljanja proizvoda prate hiljade vernih fanova i čije tablete i pametne telefone koriste milioni ljudi, većina bi pomislila da se radi o Appleu. Međutim, jedna relativno nepoznata kineska kompanija takođe ima fanatične fanove i prodaje milione pametnih telefona i tableta, a na kineskom tržištu je čak prodala više smartfona od Applea i za kratko vreme postala fenomen na mobilnom tržištu – Xiaomi.

Ova je kompanija osnovana tek 2010. godine (njena tržišna vrednost već sada iznosi 10 milijardi dolara) a u svom kratkom usponu prema vrhu koristila je potpuno drugačiju taktiku od Applea i Samsunga zahvaljujući kojoj su u samo nekoliko godina postali jedna od vodećih mobilnih kompanija u Kini, ali i na svetu.

Naime, Xiaomi za razliku od konkurencije ne troši veliki novac na oglašavanje i njihovi telefoni se ne mogu kupiti u prodavnicama (pa ne moraju plaćati maržu trgovcima), već samo putem interneta, što im omogućava da prodaju puno jeftinije telefone u odnosu na ostale mobilne kompanije – npr. Xiaomijev telefon u Kini košta oko 200 dolara, dok je cena iPhonea veća od 700 dolara.

Njihove uređaje koji rade na Androidu krase kvaliteta izrade i odlične performanse, napominju na stranici 9to5 Mac, a najveća reklama su im sami korisnici i njihove pohvale na internetu i društvenim mrežama.

Xiaomi je prošle godine prodao 18,7 miliona pametnih telefona u Kini, što je manje od Applea koji je tokom 2013. prodao više od 23 miliona smartfona na tom tržištu, ali ove godine situacija se promenila pa je Apple u prvom kvartalu prodao 9 miliona telefona, dok je Xiaomi u prva tri meseca ove godine prodao čak 10,4 miliona telefona čime je preskočio Apple na ovom tržištu.

Ova kompanija u budućnosti ima još veće planove tako da je njihov harizmatični izvršni direktor Le Jun (kojeg mnogi nazivaju kineskim Stivom Džobsom) u Xiaomi doveo poznatog Googleovca Huga Baru koji će im pomoći da u budućnosti zauzmu još veći udeo kineskog, a kreću i u veliki pohod na međunarodno tržište na kojem bi u budućnosti mogli da imaju veliku ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: