Brazil: Ko će dobiti "ključeve" interneta?

Mnoge zemlje su nezadovoljne zbog uticaja koji SAD ima nad internetom a posebno kontrolom ICANNA-a, „back endom“ interneta.

Tehnopolis

Izvor: Endgadget

Utorak, 22.04.2014.

19:50

Default images

Ministarstvo trgovine složilo se da preda svoje nadgledanje tela, i trenutno se sastaje sa brojnim nacijama na Net Mundialu u Brazilu kako bi se dogovrili kako će ta tranzicija ovlašćenja biti obavljena.

Sam skup nacija je donekle kontroverzan s obzirom na činjenicu da se političke figure iz Sjedinjenih Američkih Država protive predavanju kontrole nad ICANN-om.

Specifično, bivši predsednik SAD Bil Klinton smatra da bi to moglo da dovede do toga da brojne države počnu da štite svoje „back endove“ umesto da osnažuju ljude.

Slične brige u vezi sa cenzurom izrazila je Evropa kao i druge države, posebno ako se osvrnemo na dešavanja u Turskoj i drugim zemljama.

Međutim, pomalo ironično, i Turska je učesnik ovog skupa, dok dve države koje nisu – Rusija i Kina, žele da postave Ujedinjene nacije kao nadzorni organ nad ICANN-om.

Ovoj ideji se protive Sjedinjene Američke Države koje bi želele da zadrže kontrolu još 4 godine umesto da kontrolu prepuste drugom telu.

Umesto toga, Sjedinjene Američke Države podržavaju takozvani model za više izvora unutar kog bi kompanije, akademija i država imali pravo glasa.

Ovu opciju podržavaju i druge nacije, kao i domaćin skupa, koji je i sam bio meta prisluškivanja Nacionalne bezbednosne agencije SAD.

Ovaj opcija za sada ima najveći broj pristalica i smešten je unutar dokumenta koji će biti predmet debate.

Međutim, Nili Kruz, zadužena za digitalne tehnologije u Ujedinjenim nacijama (potpredsednica EU Komisije i Komesarka EU za Digitalnu agendu), pojedine delove dokumenta nazvala je „slabim“ kada su u pitanju ljudska prava i poslala je niz predloga za njegovu promenu.

S obzirom na to da nacije poput Rusije žele da imaju jaču kontrolu nad internetom, ovaj skup mogao bi da bude naznaka dugog puta koji je pred nama pre nego što Sjedinjene Američke Države predaju štafetu nekome drugom.

Foto: Image courtesy of bplanet / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: