Zašto Google želi da bude "pametniji" od čoveka?

Google je objavio da je njegova misija da "objedini sve informacije sveta", a Već dugo se spekulisalo da bi u ostvarenju tog cilja mogla da im pomogne veštačka inteligencija. U ponedeljak je Google kupio novoosnovanu britansku firmu "DeepMind" koja se bavi veštačkom inteligencijom.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BETA/AP/dw.de

Utorak, 28.01.2014.

10:51

Default images

DeepMind radi na razvoju softvera koji bi naučio kompjutere da misle. Cena koju je Google platio nije obelodanjena. Prema informacijama "Financial Times-a" i tech-službe "The Information" Google je platio oko 500 miliona dolara (365 miliona eura). Prema navodima medija Google je ponudio veću cenu od koncerna Facebook koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu DeepMind-a.

Google je ponovo saopštio da želi svojim korisnicima da ponudi prave odgovore za sve životne situacije i to često i pre nego što bi korisnici uopšte mogli da znaju šta im treba. Google već dugo sada prilikom pretrage pokušava uz odgovore da ponudi i druge informacije poput mesta, vremena ili pokušava da pogodi interesovanja korisnika.

Još 2012. godine Google je obavezao naučnika Reja Kurcvela da istražuje veštačku inteligenciju što je već bila indicija da Google obećava doprinos na ovom polju. Trenutno su istraživanja bazirana na tome da kompjuter bude u stanju da reši određene misaone probleme. Međutim i dalje postoji velika skepsa kada je reč o tome da li će jednog dana kompjuter moći da "misli" kao čovek, prenosi Dojče Vele.

O samoj firmi DeepMind ne zna se mnogo. Njen osnivač je Demis Hasabis, koji je ranije važio za šahovsko "čudo od deteta". On prema navodima "Financial Times-a" ima 37 godina, studirao je medicinu i specijalizovao se za neurologiju. Kompaniju je osnovao sa Šejnom Legom i
Mustafom Sulejmanom. Hasabis koji je na odsustvu s Juniversiti koledža u Londonu istraživao je mehanizme funkcionisanja ljudske memorije. Veštačka inteligencija koristi kompjutere za radnje koje obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje govora i prevodilački sistemi. DeepMind za sebe navodi da je firma, čije je sedište u Londonu, specijalizovana za algoritme i učenje mašina.

FT piše da je DeepMind, kompanija koja nije javno objavila nijedan proizvod, postala najveća Google-ova akvizicija u Evropi i dodaje da ta tajnovita firma ima samo jednu stranicu na svom vebsajtu, kao i da umesto standardnih biografija osnivača upućuje na Hasabijevu stranicu na Wikipediji. Takođe navodi da se malo zna o ovoj kompaniji, ali da nalet oglasa za zaposlenje poslednjih nekoliko godina ukazuje da je moguće
da je izgradila dosta veliki tim.

Prema navodima "The Information" Google će osnovati i Veće za etiku koje treba da se pobrine za to da tehnologija DeepMind-a ne bude zloupotrebljena.

I drugi veliki koncerni, poput Facebook-a i IBM-a, su proteklih godina počeli sa istraživanjem veštačke inteligencije. Ali, tek nedavno je Google javno predstavio svoj robot-projekat, koji razvija mesecima, a koji su već kupila brojna specijalizovana preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: