Samsung plaća 290 miliona $ zbog kopiranja ajfona

Porota suda u Kaliforniji naložila je kompaniji Samsung da plati Appleu 290 miliona dolara zbog kopiranja karakteristika iPhone.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

22:43

Default images

Samsung i Apple su najveći proizvođači pametnih telefona i vode bitku za liderstvo na tržišu pametnih telefona koje vredi 300 milijardi dolara.

Presuda se tiče 13 starijih Samsungovih uređaja za koje je prethodna porota ustanovila da se nalaze među 26 proizvoda te južnokorejske kompanije koji su poveredili prava Appleovih patenata.

Prethodna porota naložila je da se Appleu plati 1,05 milijardi dolara, ali je sudija Lusi Koh naložila novo suđenje i odbacila deo naknade štete pošto je zaključila da je porota pogrešno izračunala ono što poseduje Samsung.

Samsung je uložio žalbu na tu presudu, a očekuje se da se ponovo žali. Novo suđenje je zakazano za mart zbog tvrdnji Applea da su novi uređaji Samsunga takođe kopirali tehnologiju Applea.

Apple pred sudovima, arbitražama i regulatornim telima širom sveta tvrdi da Samsungovi telefoni s Androidima kopiraju najbitnije osobine iPhonea.

Južnokorejska kompaonija u svojim tužbama navodi da Appleovi patenti nisu valjani i da je ta američka kompanija kopirala Samsunogovu tehnologiju.

Advokat Samsunga Vilijam Prajs rekao je da je Apple loše konstruisao tužbu za kršenje patenata, između ostalog, pozivajući se na pravugaoni oblik smartfonova.

"Apple ne poseduje lepo i seksi", rekao je Prajs pred porotom u San Hoseu. Sudski proces u San Hoseu je bio posebno napet. Sudnica se nalazi na 15 minuta vožnje od sedišta Applea i nekoliko kandidata za porotnike su odbačeni zbog svojih veza s tom kompanijom.

Južnokorejska kompanija je dva puta pokušala da spreči suđenje optužujući Epl, između ostalog, da je pokušao da zapali patriotske strasti pozivanjem porotnika da zaštite američke kompanije od konkurencije iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: