Razvijanje prvog iPhonea - šta se dešavalo iza kulisa?

U članku koji je objavio New York Times, pisac Fred Vogelstin pružio je čitaocima uvid u sve ono što se dešavalo iza scene tokom prezentacije prvog iPhonea 2007. godine.

Tehnopolis

Izvor: Mashable

Nedelja, 06.10.2013.

20:10

Default images

Priča počinje osvrtom na nervozne momente pre čuvenog govora Stiva Džobsa. Endi Grinjon, bivši stariji inženjer u Apple-u, nije bio zadovoljan tokom svoje vožnje ka događaju.

„Kako se Grinjon vozio ka San Francisku, nije osećao uzbuđenje, bio je preplašen. Većina ovakvih demonstracija su zatvorenog tipa. Svi razmišljaju – zašto da nam loš internet ili prijem signala upropaste inače dobru prezentaciju? Međutim, Džobs je insistirao na prezentaciji uživo. To je bila jedna od onih stvari koje su ga činile toliko fascinantnim. Deo legende o njemu tvrdi da se problemi sa uređajima skoro nikada nisu dešavali. Međutim, za osobe koje su se nalazile iza scene, nekoliko stvari stvaralo je stres.

Grinjon je bio stariji menadžer zadužen za sve što se tiče radio signala u iPhone-u. Ovo je ozbiljan i veliki posao. Pametni telefoni čine brojne korisne stvari za nas, ali u svojoj osnovi, oni su zapravo dvosmerni radio prijemnici. Grinjon je bio zadužen za opremu koja je dozvoljavala telefonu da bude telefon. Ukoliko uređaj nije bio u stanju da obavi poziv, da se poveže sa bluetooth slušalicama ili bežičnim internetom, Grinjon je morao da odgovara za to. Kao jedan od prvih inženjera koji je radio na iPhone-u, posvetio je dve i po godine svog života ovom projektu, često radeći sedam dana u nedelji.

Grinjon je bio deo iPhone tima za probe u Appleu, a kasnije deo tima i na prezentaciji u San Francisku. Vrlo retko je bio u prilici da vidi Džobsa da izdrži celokupnu prezentaciju bez tehničkih problema. Džobs je vežbao već pet dana za prezentaciju a telefon je i dalje nasumično obavljao pozive, gubio svoju internet konekciju, zamrzavao se ili se jednostavno gasio“.

U svom tekstu Vogelstin prezentuje i informacije koje su mu pružili bivši ključni zaposleni u Appleu, Toni Fadel i Skot Forstal, u vezi sa ogromnom količinom vremena koje je utrošeno u razvoj iPhonea, a bilo je potrebno i 150 miliona dolara kako bi se Džobsova vizija pretvorila u stvarnost.

I kao što možemo da zamislimo, rokovi su bili jako stresni:

„Pritisak da ljudi sve završe na vreme bio je toliko intenzivan da su normalne diskusije vrlo brzo prerastale u takmičenja u glasnoći ljudi. Iznureni inženjeri davali su otkaze – i onda su se vraćali nakon par dana nakon što su imali priliku da se odmore. Forstalov šef osoblja, Kim Vorat, jednom prilikom je toliko snažno zalupila vratima da su se ona zaglavila i bilo je potrebno nekoliko sati kako bi se ona izbavila iz kancelarije“.

Ali kao što je sada poznato, Džobsova prezentacija prošla je bez ikakvih problema, a originalni iPhone započeo je revoluciju za Apple.

Zahvaljujući besprekornoj prezentaciji, i flaši viskija, Grinjon je bio srećan:

„Do kraja prezentacije, Grinjon nije bio samo srećan, bio je pijan. Sa sobom je poneo flašu viksija kako bi smirio nerve. On i njegove kolege bili su u petom redu, inženjeri, menadžeri, svi – i ispijali su viski nakon svakog segmenta demonstracije. U grupi je bilo pet ili šest osoba koje su nakon svakog segmenta, za koji su bili odgovorni, ispijali čašu viskija. Kada je došlo finale, sav viski je bio popijen. U pitanju je bio najbolji "demo" koji je iko od njih ikada video. Ostatak dana svi su proveli pijući u gradu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: