FB: Srbija tražila podatke o samo jednom korisniku

Srbija je u prvoj polovini godine od kompanije Facebook zatražila podatke o samo jednom korisniku, ali ih nije dobila, objavljeno je na ovoj društvenoj mreži.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

13:11

Default images

Kada je reč o regionu, Hrvatska je zatrazila podatke o dva korisnika, kao i Crna Gora, ali nisu dobili odgovor, dok je Makedonija uputila devet zahteva koji se tiču 11 korisnika, od čega je Facebook odgovorio na 33 odsto.

Podatke o korisnicima je u ovom periodu od te drustvene mreže tražilo više od 70 država, odnosno Facebook je primio više od 25.000 zahteva za podacima.

Od toga je američka vlada uputila 11.000 do 12.000 zahteva za oko 20.000 korisnika, navodi se u izveštaju o transparentnosti i dodaje da je Facebook predao podatke za 79 odsto zahteva.

Na drugom mestu je Indija sa 3.245 zahteva koji se tiču 4.144 korisnika, a Facebook je odgovorio na polovinu, Nemačka je na trećem mestu sa 1.886 zahteva za 2.068 korisnika, a Facebook je odgovorio u 37 odsto slučajeva.

Neki su zahtevi bili povezani sa "kriminalom i nacionalnom sigurnošću", saopštio je Facebook, ne navodeći druge detalje, prenosi portal poslovni.hr.

"I dalje vršimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u vezi sa tim zahtevima, pa i u vezi sa posebnim brojčanim podacima i vrstom zahteva u oblasti nacionalne sigurnosti", navodi se na mreži.

Facebook obećava da će objaviti "nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost".

Američke tehnološke kompanije pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila hiljade digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se kompanije, kao i Facebook, potrudile da objave detalje o tim zahtevima američke vlade kako bi umirile svoje korisnike i klijente. Slične informacije objavile su i kompanije poput Googla i Microsofta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: