B92 BlackBerry 10 aplikacija

Obećanje je ispunjeno, B92 aplikacija skrojena za novi BlackBerry operativni sistem spremna je i dostupna za preuizmanje iz BlackBerry Worlda.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

13:25

Default images

Kada kažemo BlackBerry aplikacija, mislimo na BlackBerry aplikaciju, ne na Android aplikaciju koja radi na BlackBerryju. Drugim rečima, ako ste se odlučili za BlackBerry 10, želimo da imate BlackBerry iskustvo.

BlackBerry UI

Interfejs aplikacije osmislili smo tako da se u njemu osećate kao u poznatom okruženju, odnosno prema preporukama koje je BlackBerry dao kada je BB10 u pitanju.

Kada je pokrenete dočekaće vas naslovna strana sa člancima koje su naši urednici sajta odabrali kao najvažnije u tom momentu. Ako vas pak zanima neki određeni kontekst, tapnite na dugme u donjem levom uglu i otvorite navigacioni meni aplikacije.

U njemu se nalaze sve sekcije koje možete naći na B92.net. Nove sekcije ili specijali automatski će se pojavljivati u meniju, odnosno nema potrebe za update-om aplikacije kako biste dobili novi sadržaj.

Dodatak sekcijama je video odeljak u okviru kog možete pogledati emisije i priloge TV B92, organizovane po kategorijama (vesti, Utisak nedelje i slično).

Tapom na neki od članaka u listi moći ćete i da ga pročitate. Video u člancima, interni i eksterni linkovi deo su standardnog seta mogućnosti koji prati sve platforme, što je slučaj i kada je BlackBerry 10 u pitanju.

Strana sa komentarima i forma za slanje komentara su jedan tap daleko, a dodatne opcije u vezi za člancima možete dobiti tapom na taster sa desne strane. U meniju koji se dobija na ovaj način dostupne su opcije za osvežavanje i deljenje članka preko naloga koje ste povezali sa vašim BlackBerry 10 uređajem.

Strana sa komentarima je onakva kakvu je možete očekivati kada je B92 u pitanju, komentare možete preporučivati i nepreporučivati, a u dnu nalaze se opcije za sortiranje.

Kretanje kroz aplikaciju opet je prirodno za okruženje u kom se nalazite, panel u dnu ekrana uvek je prisutan i omogućiće vam da "otvorite" navigaciju, vratite se unazad ili pristupite nekoj od drugih opcija koje se u njemu nalaze. Upravo iz tog razloga odlučili smo da header ostane deo strane, odnosno da se skroluje, kako biste imali više mesta za sadržaj. Nadamo se da će vam ovo značiti.

Drugim rečima, prva verzija aplikacije omogućava potpun ugođaj kada su čitanje članaka i pregled video sadržaja u pitanju. Potrudili smo se da aplikaciju što bolje uklopimo u okruženje, pa smo podržali "active frames", što znači da će aplikacija prikazivati najvažnije naslove sa fotografijama kada je minimizovana, odnosno kada radi u pozadini i nalazi se na listi aktivnih aplikacija.

Ne odustajemo od weba

Ma koliko mobilne platforme menjale koncepte i pristup razvoju, zadovoljstvo nam je da posle Windows 8 aplikacije imamo još jedan proizvod koji je razvijen u potpunosti pomoću web tehnologija.

Umesto da portujemo našu Android aplikaciju odlučili smo da iskoristimo mogućnosti za web razvoj koje BlackBerry 10 nudi. WebWorks i BBUI.js, u kombinaciji sa frameworkom koji već neko vreme razvijamo kao rezultat dali su aplikaciju koju imate pred sobom.

Nadamo se da će vam ova informacija značiti ukoliko se nalazite pred dilemom kako razvijati za BlackBerry 10.

BlackBerry 10

Aplikacija je dostupna za sve uređaje na novoj verziji BlackBerry operativnog sistema, što znači Z10, Q10 i nedavno predstavljeni Q5. Zadovoljstvo je da možemo da konstatujemo da na svim uređajima pružamo pun ugođaj i da smo se potrudili da dodatno optimizujemo aplikaciju za obe veličine ekrana.

Više detalja možete videti ovde, aplikacija u BlackBerry World-u je ovde, a žalbe, sugestije i pohvale očekujemo na blackberry@b92.net. Nadamo se da će vam se dopasti.

Do sledeće verzije, sve najbolje,
Ivan Jelić
Tehnički direktor b92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: