Antigva dobila "dozvolu" za pirateriju

Mala karipska država Antigva i Barbuda dobila je zeleno svetlo STO (Svetske trgovinske organizacije) za kršenje autorskih prava američke filmske i muzičke industrije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

10:30

Default images

I što je još zanimljivije - Vlada SAD-a ne može da učini ništa da je u tome spreči... SAD i Antigva i Barbuda godinama se spore oko američke odluke da zabrani svojim građanima kockanje na sajtovima koji su hostovani u toj karipskoj državi. Zvaničnici Antigve tvrde da je to nanelo veliku štetu njihovoj privredi i rezultiralo gubitkom hiljada radnih mesta i američkom zaplenom milijardi dolara koje su pripadale kladioničarskim kompanijama i njihovim klijentima.

Stoga je Antigva odlučila da potraži kompenzaciju na drugi način. Kako prenosi BBC, plan im je bio da otvore sajtove putem kojih će prodavati muziku, filmove i televizijske serije i kompjuterski softver američke proizvodnje, ali da za to neće plaćati autorska prava.

Na taj način pokušaće da nadoknade oko 21 milion dolara godišnje koje gube, jer Amerikanci ne smeju da se kockaju na njihovim serverima.

Zanimljivo je da takve web stranice mogu legalno da prodaju sadržaj po veoma niskim cenama bilo kome na svetu. Ukoliko se prodaja odvija u lokalnoj valuti, a kupac ne odredi svoju lokaciju kao onu izvan Antigve, sve je u granicama zakona.

Poznavaoci situacije ipak tvrde da Antigva uopšte nema nameru da pokrene 'legalnu krađu', već samo da izvrši pritisak na američku filmsku i muzičku industriju kako bi oni pritisnuli Kongres da se ponovo dopusti klađenje.

Ali, ukoliko Antigva zaista pokrene takvu akciju bez presedana, to bi pre svega moglo da nanese štetu drugim internet prodavnicama, pošto se već sada postavlja pitanje - zašto bi iko plaćao punu cenu nekog filma ili e-knjige, ako može da dobije isti proizvod, potpuno legalno, za nekoliko puta manju cenu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: