Intel ubrzava Stivena Hokinga

Najpoznatiji fizičar današnjice Stiven Hoking već godinama zavisi od tehnologije koja mu omogućuje da komunicira sa svetom uprkos teškoj neurodegenerativnoj bolesti s kojom se bori više od pola veka.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 27.01.2013.

09:01

Default images

Njegovo stanje je vremenom sve gore, međutim, ugledni naučnik je prošle sedmice objavio da bi njegov tim uskoro trebalo da konstruiše sisitem koji će ubrzati Hokingovu komunikaciju. Trenutno slavnom fizičaru treba ceo minut da izgovori jednu reč.

Hoking se u komunikaciji koristi stezanjem mišića svojih obraza – svaki put kada ih stegne, zaustavi kretanje kursora na nekom slovu koje se prikazuje na ekranu. Međutim, Intelov šef za tehnologiju Džastin Ratner primetio je da britanski naučnik može da stvori niz drugih izraza lica koji bi mogli da se koriste za ubrzavanje komunikacije. Na primer, uvođenje dva različita znaka omogućilo bi mu da koristi Morzovu abecedu, što bi bio veliki napredak.

Intel trenutno radi na sistemu koji bi koristio neke pokrete Hokingovih obraza, očiju i obrva, a cilj tima je da komunikaciju naučnika ubrza na pet ili čak deset reči u minuti.

Kompanija koristi bolji program za predviđanje reči kao i sistem za prepoznavanje izraza lica koji bi bio brži od odabira pojedinih slova u rečima.

Hokingov postojeći sistem sastoji se od PC-ja s kamerom za Skype pozive. Crna kutija ispod njegovih invalidskih kolica ima pojačalo zvuka i USB hardver koji prima signale infracrvenih senzora u njegovim naočarima koje otkrivaju svetlosne promene kada stisne mišiće obraza. Sintetizator glasa nalazi se u drugoj kutiji na zadnjoj strani kloca i prima naredbe iz računara preko USB serijskog porta.

Intel razvija čitavi niz tehnologija koje bi trebalo da se koriste kao pomagla za invalide i starije ljude. Takvi sistemi uskoro bi trebalo da prepoznaju naše potrebe, podsećaju nas na dogovore, da treba da ponesemo dovoljno novca i slično.

"'Kroz nekoliko godina bićemo emocionalno povezani s našim uređajima", rekao je Ratner.

Izuzetna karijera Stivena Hokinga

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: