Stiže novi iOS, mape problematične

Od danas, 19. septembra, korisnicima iOS uređaja biće dostupan nova verija ove platforme, iOS 6. Najveću bojazan predstavljaju mape, jer je Apple odlučio da umesto Googleovih intergriše sopstvene.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

10:53

Default images

Izvršni direktor kompanije Waze, Noam Bardin, koja se nalazi na listi partnera pri izradu Appleovih mapa, kaže za Business Insider da su mape drugi najkorišćenij proizvod na mobilnim uređajima, posle mejla, i da je to velika prilika za zaradu novca.

Prema njegovim rečima, Apple se nada da će za dve godine stvoriti proizvod koji može da se takmiči sa Googleovim desetogodišnjim iskustvom u oblasti mapa, pretrage i navigacija.

Komentarišući to što je Appleu glavni partner na mapama kompanija TomTom, Bardin je rekao da se Apple udružio sa najslabijim igračem.

"Sa Appleovim mapama će se bukvalno desiti da ne nađete stvari. Kada ih nađete, možda će biti na pogrešnom mestu, a ako ih nađete, ruta možda neće biti najoptimalnija", rekao je on.

Bardin je dodao i da su mnogi programeri koji prave aplikacije za iOS kontaktirali Waze i tražili da integrišu njihove mape direktno umesto Appleovog servisa.

Inače, iOS 6, koji donosi pomenute mape, je dostupan od danas.

Nova verzija Appleove mobilne platforme najavljena je u junu, na WWDC konferenciji, a pored novih mapa donosi i 200 drugih novih funkcionalnosti, kažu iz ove kompanije.

Jedna od aplikacija koja je doživela unapređenja je Siri , koja sada više zna o filmovima, restoranima i muzici, može da pokreće aplikacije, a osim što će biti proširenja za podržane jezike (italijanski, korejski...), najavljeno je i da stiže na novi iPad.

Novi iOS donosi i Facebook integraciju, na kojoj je Apple blisko sarađivao sa Facebookom.

Phone aplikacija je takođe unapređena, te sada nudi opciju da na poziv odgovorite nekom od predefinisanih poruka ili obeležite da vas telefon obavesti kasnije da ste imali propušten poziv. Tu je i Do Not Disturb opcija koju možete uključiti kada ne želite da vas zvuci ili osvetljenje uznemiravaju, ali ćete za to vreme ipak primati poruke i notifikacije.

Facetime u novom iOS-u radi i preko mobilne mreže, a tu je i novi mobilni Safari.

iOS 6 donosi i unapređenja Photo Streama, tu je opcija VIP, kojom možete označiti nekoga ko vam je bitan i za čije poruke ili mailove želite da budu vidljiviji, kao i aplikacija PassBook, predstavljena kao najjednostavniji način da čuvate sve karte na jednom mestu.

Među iOS 6 novitetima je i Eyes Free, projekat nastao u saradnji sa proizvođačima iz automobilske industrije.

Biće dostupan za korisnike iPhonea 3GS i novijih, sve tri generacije iPada i iPod touch četvrte generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: