Francuz proizvodi stilske računare

Francuz Žorž Širita došao je na ideju da uskladi tradiciju i visoku tehnologiju.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

08:13

Default images

Zajedno sa grupom zanatlija izrađuje "stilske" kompjure, tj. računare koji se svojim izgledom uklapaju u nameštaj u stilu Luja XV i Luja XVI.

U njegovoj radionici u predgrađu Pariza nastaju elegantni kompjuteri čiji monitori imaju pozlaćene ramove, ukrašene mermernim stubićima i carskim orlovima, dok su miševi i tastature presvučeni kožom.

"U početku su se svi snebivali zbog stilskih lustera sa električnim sijalicama. Sada više niko na to ne obraća pažnju", objašnjava Širita za nedeljnik "Le Poen", dodajući da se na kompjutere dosad gledalo samo kao na sredstvo za rad, ali da je on uspeo da od njih napravi prava umetnička dela.

U ostvrivanju svog projekta, Širita se uortačio sa nekoliko iskusnih zanatlija, veštih u obradi mermera, alabastera, poludragog kamenja i skupocenih metala.

Cena ovih luksuznih kompjutera - počev od 17.000 evra, u zavisnosti od stila i stepena obrade, odražava uloženi trud i upotrebu skupocenih materijala, objašnjava Širita koji izrađuje sam 80 odsto elektronskog dela računara.

"Naša klijentela je međunarodna", navodi francuski preduzetnik, dodajući da Kinezi više vole modele sa sjajnijom obradom, dok kupci iz zalivskih zemalja traže ornamente u mat zlatnoj boji.

Kakvi sve modeli postoje u ponudi, pogledajte na chirita.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: