Telenor: Uvođenje 4G mreže zavisi od propisa

Od ovog leta, Telenor HSPA+ mreža dostupna je za 71 posto stanovništva Srbije, a za 4G mrežu čeka se na regulatorna tela.

Izvor:

Kompanija Telenor najavila je u junu unapređenje svoje infrastrukture, a krajem jula taj projekat je i završen.

Unapređenje Pametne mreže podrazumevalo je da bazne stanice koji su podržavale 3G, sada podržavaju HSPA+, odnosno u teoriji do 42Mbps.
Realne brzine protoka su od 10 do 20 Mbps, a Telenor je korisnicima ponudio modem koji može da iskoristi potencijal obnovljene mreže.

To smo i potvrdili testirajući pomenuti modem pre i nakon potpunog unapređenja mreže na nekoliko lokacija u Beogradu (brzine koje je izmerio speedtest.net možete videti na slici priloženoj ispod).

Zatražili smo zvaničnu informaciju o tome koji je procenat pokrivenosti HSPA+ mrežom, a iz kompanije Telenor su nam rekli da njihova 3G mreža sa implementiranom HSPA+ 42 Mbps tehnologijom u Srbiji pokriva oko 71% stanovništva, uz napomenu da postoji trend stabilnog rasta pokrivenosti i u narednim mesecima.

Što se korisnika koji internetu pristupaju preko starijih modela modema manjih brzina tiče, iz Telenora kažu da i oni imaju prednosti od unapređenja mreže i to na dva načina.

Duplo veći kapacitet internet saobraćaja znači da će na istoj lokaciji u istom trenutku moći da surfuje veći broj različitih Telenor internet korisnika, bez smanjivanja kvaliteta signala i brzine, kažu iz ove kompanije, i dodaju da će manjem zagušenje internet saobraćaja omogućiti bolje korisničko iskustvo prilikom surfovanja.

"Ovo znači da će manje dolaziti do prekida u internet signalu ili čekanja na učitavanje internet stranica; npr. ukoliko korisnik razgovara preko Skypea, manje će dolaziti do prekida veze ili loše konekcije", rečeno nam je iz ove kompanije.

Nakon HSPA+, uvođenje 4G mreže je sledeći korak, a iz Telenora nam je rečeno da njeno uvođenje pre svega zavisi od regulatornih tela.

"Uvođenje 4G tehnologije u Srbiju zavisi pre svega od regulatornog tela i propisa, a što se tiče Telenora, mi smo spremni da pustimo ovu tehnologiju u rad čim se za to stvore regulatorni uslovi jer smo sva inicijalna testiranja završili.

Neophodna je dodatna regulacija frekvencijskog plana koja će omogućiti i komercijalnu upotrebu 4G tehnologije u Republici Srbiji. Regulator i nadležno ministarstvo trenutno rade na rešavanju ovog pitanja, pa se očekuje da ćemo u skorijoj budućnosti, kada se sprovedu sve neophodne procedure, omogućiti našim korisnicima sve prednosti koje pruža 4G mreža."

Aktuelno

strana 1 od 163 idi na stranu