Apple i Samsung - borba do iznemoglosti?

U ponedeljak, 30. jula, dogodiće se značajan trenutak u gotovo godinu i po dugom patentnom ratu Applea i Samsunga. Počeće suđenje čiji bi ishod - kakav god bio - mogao značajno promeniti puno toga.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr, Autor: Miroslav Wranka

Ponedeljak, 23.07.2012.

18:23

Default images

Sukob je počeo u aprilu 2011. godine. Apple se okomio na Samsung zbog toga što proizvodi južnokorejske kompanije liče na iPhone i iPad previše da bi to bilo slučajno.

Na udaru su se našli Samsungovi uređaji Captivate, Continuum, Vibrant, Galaxy S 4G, Epic 4G, Indulge, Mesmerize, Showcase, Fascinate, Nexus S, Gem, Transform, Intercept i Acclaim i tableti iz serije Galaxy.

Samsung je uzvratio tužbom tvrdeći kako je Apple neovlašćeno koristio deset njegovih patentima zaštićenih tehnologija, poput onih vezanih uz 3G-a i bežično povezivanje.

Apple je prvi bod zabeležio kada je u avgustu prošle godine nemački sud zabranio prodaju Galaxy Taba 10.1 u svim zemljama EU, osim Holandije. Zbog te zabrane taj uređaj je povučen s berlinskog sajma IFA.

Usledila je zabrana prodaje u Australiji (koju su kasnije sledile i druge, uključujući i američku). No Samsung je barem delimično zadovoljenje dobio time što je Apple bio prisiljen da otkrije deo izvornog koda za iPhone 4S.

Jedna od poslednjih epizoda tog, na trenutke bizarnog sukoba, odigrala se u Velikoj Britaniji, gde je sudija Kolin Birs Appleu naložio da na svojim stranicama s britanskom domenom i u novinama(Financial Times, Daily Mail, Guardian Mobile i T3) objavi njegovu presudu, prema kojoj ih Samsung nije kopirao.

Podsećamo, to je isti sudija koji je u obrazloženju presude naveo kako je malo verovatno da će kupci pomešati Appleove i Samsungove proizvode, zato što južnokorejski uređaji nisu tako kul.

Šamaranje tužbama

Dva se diva, dakle, već godinu i po preganjaju širom sveta pokušavajući nadjačati jedan drugog mlateći se portfeljima patenata, pri čemu im sa strane podršku pružaju drugi titani, poput Googlea.

Za sada je podignuto pedesetak tužbi u desetak zemalja. Zavisno od sudske prakse u pojedinim zemljama, to bi se moglo pretvoriti i u stotinak parnica.

Rat se vodi za dominaciju na najbrže rastućem segmetnu tržišta potrošačke elektronike. Iako mu treba još dosta da dostigne kompaniju iz Cupertina, Samsung je počeo grabiti pristojne komade udela tržišta pametnih telefona i tableta.

Apple je trenutno u ofanzivi, ali Samsung drži patente vezane uz LTE i tehnološki je napredniji na tom području. Barem deo pritiska na Samsung verovatno se može objasniti željom da se nagodbom i međusobnim licenciranjem dođe do patenata koji ga pokrivaju.

Procenjuje se kako su obe strane na advokatske usluge do sad apotrošile stotine miliona dolara, koje bi - barem što se nas potrošača i korisnika tiče - bilo pametnije uložiti u razvoj novih proizvoda i usluga.

Apple bolje stoji s gotovinom, ali pitanje je isplati li mu se da razvlači parnicu u nedogled.

Obe kompanije zavise jedna od druge. Ako perje počne još ozbiljnije leteti, Apple će morati da pronađe drugog dobavljača budući da od Samsunga nabavlja komponente i neke od procesora iz serije A4 i A5 koje ugrađuje u iPad, iPhone i Apple TV. Do sada je prodao 25 miliona uređaja u koje su ugrađeni Samsungovi delovi.

A Samsung će morati da smisli kako da se oporavi od gadnog finansijskog udarca. Procenjuje se da njegovo poslovanje s Appleom vredi osam milijardi dolara.

Rešenje se ne nazire

Kako sada stvari stoje, razrešenje još nije na pomolu. Nakon što je sudski pokušaj mirenja i pregovora u propao, uprkos tome što su Tim Kuk i Choi Gee-Sung proveli ukupno šesnaest sati pokušavajući da pronađu zajednički jezik, postalo je jasno kako će se deo raspleta odigrati pred sudijom.

Apple je, naizgled, u prednosti. Sudija Lusi Koh odobrila je zabranu tableta Galaxy 10.1. na američkom tržištu. Premda Samsungu to neće značajno naškoditi na prihodovnoj strani (šteta je procenjena na oko 80 miliona dolara), takve su zabrane retka pojava u SAD-u, naročito pre nego što suđenje počne.

Istovrsna zabrana za Galaxy Nexus, ako ostane na snazi dva meseca, mogla bi Samsung koštati 120 miliona dolara.Jedno od najzanimljivijih pitanja na koje će sud morati da da odgovor jeste - šta se sve može (i treba) zaštititi kao intelektualno vlasništvo?

Na prime, može li to biti razvoj 'proizvoda pravougaonog oblika sa sva četiri ugla jednako zaobljena'? Može li jedna kompanija polagati isključivo pravo na softverske opcije kao što su 'slide-to-unlock', pretraživanje s automatskim popunjavanjem...?

Ako je odgovor potvrdan, šta će biti sledeće? Hoće li izumitelj bookmarka nebuloznim zahtevima u stečaj oterati Microsoft, Mozillu i Google? Hoćemo li videti patente za tekst i slike na web stranicama?

Pravo na intelektualno vlasništvo treba poštovati, ali pritom treba naći meru koja će omogućiti razvoj, inovaciju i slobodno tržišno takmičenje i ne uskratiti mogućnost izbora nama korisnicima.

Kakav ishod možemo očekivati?

Sudski sukobi oko patenata obično se završavaju nagodbom iza zatvorenih vrata koja u pravilu uključuje međusobno licenciranje. Tužbe i javna prepucavanja koriste se kao oblik pritiska kako bi se ishodila što bolja pregovaračka pozicija.

Hoće li to i ovde biti slučaj? Moguće, iako je teško zamisliti da će Apple u potpunosti odustati od tužbi vezanih za trgovačku marku i elemente dizajna koji su vezani za prepoznatljivost.

Samsung nema šta da ponudi za uzvrat - njegovi uređaji i elementi softverskog interfejsa zaista liče na Appleove - a društvo iz Kupertina ne sme da rizikuje da kopiranje njegovog prepoznatljivog dizajna postane prihvatljivo.

Stoga će, ako do nagodbe dođe, ona verovatno biti postignuta najpre oko tehničkih pojedinosti, a Samsung će morati da promeni dizajn i/ili plati odštetu. To bi trebalo da bude dovoljno snažna poruka ostalima koji nameravaju da krenu putem južnokorejske kompanije.

Ako potraje, izvesno je da će to biti jedno od najzanimljivijih suđenja u svetu tehnologije, tokom kojeg će isplivati puno javnosti nepoznatih podataka, kao i prljavog veša obe kompanije.

Što se nas korisnika tiče, verovatno već sad plaćamo skupe advokatske timove obe strane, bez kojih bi pametni telefoni i tableti mogli biti jeftiniji.
No, to je manji problem. Presuda koja bi išla u potpunosti u korist Applea otvorila bi vrata novom razdoblju zaštite intelektualnog vlasništva.

Mogla bi zakočiti (ili barem usporiti) sadašnji razvoj niza proizvoda potrošačke elektronike te Appleu i drugim kompanijama koje sede na debelim portfeljima patenta osigurati dominaciju (a moguće i nove izvore prihoda) na još neko vreme.

No, mogla bi podstaći razvoj inovacija, jer će kompanije biti prisiljene da pronađu načine kako zaobići dizajn i tehnologije zaštićene patentima. To se već događa - Samsung je više puta posegnuo za tom taktikom.

Presuda u korist Samsunga biće prilično loša vest za Apple, zato što će ne samo potrošiti hrpu novca, već i uzdrmati poziciju na drugim otvorenim poljima, najpre onima prema HTC-u i Motoroli.

Konačno, pitanje je može li u ovakvim sukobima uopšte biti pobednika? Apple sve više stiče imidž kompanije koja koristi sud i ogromnu finansijsku moć kako bi ugušila konkurenciju. Samsung za sada profitira, jer se percipira kao žrtva, ali se mora stalno prati od optužbi da proizvodi i prodaje krivotvorine.

Bilo kako bilo, sledi nam zanimljivo sudsko leto u ICT svetu. Pripremite kokice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: