Srbi društveniji od proseka

89 posto korisnika interneta u Srbiji koristilo je neku društvenu mrežu u poslednjih šest meseci, što je više od evropskog proseka (81 posto). Prosek za zemlje CEE regiona iznosi 87 posto.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

14:59

Default images

Ovo su podaci istraživanja Mediascope Europe 2012, istraživanja koje sprovodi IAB Europe, a koje po prvi put uključuje i Srbiju.

Radi se o panevropskom istraživanju sprovedenom u 28 zemalja na ukupno oko 50 hiljada ispitanika, a rađeno je putem interneta i intervjua uživo.

O svojim navikama pri korišćenju interneta i drugih medija ispitanici su se izjasnili februara ove godine, a odgovori se odnose na šestomesečni period (septembar 2011. do februara 2012. godine).

Istraživanje je pokazalo je 52 posto Srba onlajn, odnosno 3,2 miliona ljudi, a da je nedeljni prosek korišćenja interneta 13 sati. Što se evropske penetracije interneta tiče ona iznosi 65 posto.

U okviru Evrope tiče, CEE region ima najslabiju penetraciju, 55 posto, ali se u ovom regionu na internetu provodi najviše vremena - 16,1 sat nedeljno.

Tradicionalni mediji još uvek su jako zastupljeni u Srbiji. Penetracija televizije u Srbiji je visoka, 98 procenata, a nedeljno televiziju gledamo 16,9 sati. Radio je zastupljen sa 59 posto i na slušanje radija odlazi 13,1 sat, a na novine 4,4 sata (ovaj medij je zastupljen sa 64 procenta).

Na internet se dolazi putem računara i to je najučestaliji način u našoj zemlji, preko 3 miliona Srba pristupa internetu putem računara, ali se 24 posto korisnika izjasnilo da na internet ide preko više od jednog uređaja.

0,9 miliona Srba ide na internet preko mobilnog telefona i tako provodi onlajn 5 sati nedeljno, a počinje i masovnije korišćenje tableta. Za sada 2 posto srpskih korisnika preko tableta pristupa internetu.

21 posto Srba ima smartfon, dok je evropski prosek 44 posto.

77 posto srpskih internet korisnika gleda video i tv sadržaj onlajn, a 14 procenata to čini svakodnevno. Radio onlajn je zastupljen kod 80 posto internet korisnika, a novine onlajn čita 95 posto korisnika.

Konzumiranje više medija odjednom je trend koji je u Evropi zastupljen sa 48 posto, a u CEE regionu 44 posto korisnika je na internetu dok gleda televiziju. U Srbiji taj procenat iznosi 36%.

Istovremeno gledajući TV i surfujući Srbi provedu 1,8 sati, a 26 posto njih se izjasnilo da njihova onlajn aktivnost ima veze sa onim što gledaju na televiziji.

U Srbiji internet ima veći uticaj na korisnike u odnosu na Evropu, jer je 57 posto internet korisnika reklo da im internet pomaže da donesu bolju odluku pri odabiru proizvoda i servisa, dok se u Evropi tako izjasnilo 51 posto internet korisnika.

81 posto internet korisnika u Srbiji kaže da im internet pomaže da bolje upravljaju svojim svakodnevnim životom, a 29 posto prednost interneta vidi u boljem upravljanju finansijama.

Kao pomoć pri organizaciji putovanja internet vidi korisnik 40 posto internet korisnika, a najveći procenat, 82 posto, reklo je da im internet pomaže da se povežu sa prijateljima i rodbinom.

Na dnevnom nivou najviše se posećuju društvene mreže, 58 posto, pa sajtovi sa vestima, 52 posto i video sajtovi, 51 procenat.

Što se komunikacije putem interneta tiče email je najzastupljeniji, koristi ga 99 posto internet korisnika.

Zanimljivo je da je čak 72 posto ispitanih reklo da je kupovalo onlajn u periodu od šest meseci, a u proseku je obavljeno 6 kupovina i potrošen 162 evro.

Najpopularniji proizvod koji domaći internet korisnici kupuju onlajn su knjige, 25 posto, zatim odeća, 13 posto i karte za putovanja 14 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: