Internet - najmoćniji instrument današnjice

Zahvaljujući svetskoj mreži, samo 350 milisekundi deli najbogatije i najsiromašnije delove sveta, kaže Danijel Domšajt Berg, osnivač Openleaksa i nekadašnji saradnik Džulijana Asanža.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2012.

17:03

Default images

Posle razlaza sa Džulijanom Asanžom, osnivačem sajta Wikileaks, Danijel Domšajt Berg (34), koji je u Asanžovoj organizaciji bio portparol i urednik, nije napustio internet aktivizam. Naprotiv – odlučio je da ono što mu se nije dopadalo u Wikileaksu ispravi u Openleaksu, internet platformi koju je osnovao sa grupom istomišljenika.

"Cilj Openleaksa je da podrži duvače u pištaljku na internetu tako što posreduje između izvora poverljivih informacija i medija ili zainteresovanih nevladinih organizacija" navodi za „Politiku” Domšajt Berg, jedan od predavača na konferenciji Share koja će u Beogradu biti održana od 26. do 28. aprila.

"Dakle, mi ne objavljujemo te informacije i dokumenta, nego samo omogućujemo da uzbunjivači imaju anoniman i bezbedan sistem prijavljivanja nepravilnosti putem interneta kako bi došli do organizacija u koje imaju poverenje i koje su zainteresovane za konkretan slučaj. Ako je reč o nekom lokalnom skandalu o korupciji, za to će najviše biti zainteresovane lokalne novine. Ako je u pitanju problem u vezi sa zaštitom životne sredine, to će najviše zanimati ekološka udruženja", smatra naš sagovornik kojeg je američki magazin Foreign Policy uvrstio na listu najvećih mislilaca 2011. godine zbog uticaja na oblikovanje novih strategija za jačanje transparentnosti vlada.

Na pitanje zašto sami ne objavljuju informacije koje dobiju od duvača u pištaljku ovaj internet aktivista odgovara da bi to zahtevalo snažnu i sveobuhvatnu proveru verodostojnosti svakog dokumenta, na bilo kom jeziku, za šta pojedinačna platforma, kakav je Openleaks, nije dovoljno jaka.

Iako je organizacija i dalje u probnoj fazi, cilj im je, dodaje, da izgrade mrežu partnera među kojima priželjkuju i one koji se bave sličnim poslom u Srbiji.

Za Domšajt Berga internet je najmoćniji instrument današnjice koji svojom globalnošću približava ljude i stvara ogroman društveni potencijal koji može da rezultira akcijom. Zahvaljujući svetskoj mreži, kaže on, samo 350 milisekundi deli najbogatije i najsiromašnije delove sveta.

"Prvi put u istoriji ljudski rod je jedinstven. Svi smo povezani, globalno, i naši postupci ne poznaju granice. Za internet protokol žene i muškarci su jednaki. Svako ima glas, može da komunicira i da odluči da uradi nešto u vezi sa problemima koje ima. Mogu, na primer, da saznam o tome kako moja odluka o kupovini nekog proizvoda stvara patnju deci u radionicama u delovima sveta u kojima nikada nisam bio niti ću biti i da zbog toga odlučim da kupim nešto drugo. Mogu da spoznam kako moje političke odluke mogu imati razarajući efekat i da odlučim da glasam drugačije. To je ono po čemu je internet aktivizam drugačiji" objašnjava Domšajt Berg i nada se da će u budućnosti više ljudi biti spremno na akciju i da će izaći iz uloge posmatrača u koju su ih televizija i konzumerizam stavili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: