Nakon SOPA-e stiže ACTA

Protivnici ACTA-e tvrde da ugrožava građanske slobode, pravo na privatnost i inovacije na internetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

19:49

Default images

I dok se bura oko spornih zakona SOPA-e i PIPA-e u Sjedinjenim Američkim Državama stišava, Evropska unija bi kasnije ove nedelje trebalo da počne sa radom na ratifikaciji svog globalnog zakona ozaštiti intelektualnog vlasništva - ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic. Evropske države, među kojima je i Irska, kasnije ove nedelje pridružiće se SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Jordanu, Maroku, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kanadi u pružanju podrške ACTA-i.

Prema objašnjenju Electronic Frontier Foundationa , međunarodne neprofitne organizacije koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv falsifikovanja fizičkih dobara, poput lekova. Međutim, sporazum će u stvarnosti imati puno širu primenu te će svoje resurse naročito koristiti za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacione tehnologije'.

Prošle nedelje brojne velike internetske stranice, poput Wikipedije , WordPressa, Boing Boinga, Craigslista i Reddita, ustale protiv SOPA-e i PIPA-e. Milioni internet korisnika prudružilo se protestu putem društvenih servisa .

Protest, koji je uključivao potpisivanje peticija i pisama političarima, bio je uspešan u nameri da Bela kuća i zastupnici američkog parlamenta odustanu od donošenja ranije navedenih zakona.

Jedan od glavnih razloga zašto je ACTA postala novi 'trnu u oku interneta' jer činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika i građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima.

“O ACTA-i pregovara odabrana grupa zemalja van postojećih međudržavnih sporazuma za zaštitu intelektualnog vlasništva, poput Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organisation) i Svetske trgovinske organizacije (World Trade Organisation). I građansko društvo i zemlje u razvoju namerno su isključene iz ovih pregovora.

I dok trenutni međunarodni forumi, barem do nekih granica, pružaju prostor da se čuju druga, različita mišljenja te se na njih odgovori, ništa od toga neće utjiati na rezultat pregovora o ACTA-i “, upozorava EFF.

Nekoliko zemalja koje će ratifikovati sporazum, poput Irske, objavile su u javnosti informacije o pregovorima o ACTA-i.

Dokumenti, koji se nalaze u vlasništvu EFF-a, upućuju kako vlasnici autorski prava traže novezakonske režime koji će 'podstaći provajdere da povećaju saradnju s vlasnicima prava u uklanjanju spornih materjala s interneta'.

Irske vlasti će za svega nekoliko dana ozakoniti alate kojima će vlasnicima prava, poput muzičkih ili filmskih kompanija, omogućiti da pravnim procedurama protiv provajdera spreče skidanje ilegalnih materijala s interneta. Udruženja za zaštitu autorskih prava koje su podržale nastanak ACTA-e od provajdera traže i stalni nadzor protoka informacija kroz celu mrežu kao i uvođenje korisničke politike 'tri-promašaja-i-napolje' za kršenje sporazuma.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu proveru internet komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i inovacije na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: