Zašto se iPhone ne proizvodi u SAD?

Verovatno se mnogi Amerikanci pitaju zbog čega njihove tehnološke kompanije svoju proizvodnju prebacuju u daleke prekomorske zemlje i u fabrike poput onih čiji je vlasnik Foxconn, umesto da svoje proizvode prave kod kuće.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

15:20

Default images

Sudeći prema najnovijem članku koji je objavio dnevni list NY Times, to isto je zanimalo i njihovog predsednika Baraka Obamu.

Naime, predsednik SAD je na posebno organizovanom ručku s vodećim ličnostima u Silicijumskoj dolini organizovanom prošle godine, pitao Stiva Džobsa šta bi bilo potrebno da se iPhone proizvodi u SAD. Ispostavilo se da se to neće desiti u skorije vreme.

Većina bi rekla da to verovatno ima veze sa cenom radne snage, ali NY Times u svom članku ističe da Apple ima više razloga što se oslanja na kompanije kao što je Foxconni da se tu ne radi samo o jeftinijoj radnoj snazi.

U članku se kaže da po mišljenju Apple rukovodilaca veličine tamošnjih fabrika i njihova fleksibilnost, kao i brojnost, vrednoća i umešnost radnika koji u njima rade, daleko nadmašuju njihove američke pandane i da je njihova jedina opcija da proizvodnju povere strancima. Jedan bivši rukovodilac je čak opisao primer kako su se svojevremeno oslonili na kinesku fabriku da bi promenili proizvodnju iPhonea svega nekoliko nedelja pre nego što je telefon trebalo da se pojavi u prodavnicama.

Naime, takoreći u poslednjem minutu su redizajnirali ekran telefona zbog čega je bilo potrebno uvesti promene na montažnoj traci. Novi ekrani su počeli da stižu u fabriku oko ponoći. Nadzornik je odmah probudio 8000 radnika koji su inače smešteni u spavaonicama u krugu fabrike, svaki je dobio sendvič i šolju čaja i potom prebačen do radnog mesta i za svega pola sata 12-satna smena je počela da montira staklene ekrane. U narednih 96 sati fabrika je proizvodila preko 10.000 iPhoena dnevno.

Amerikanci sada mogu da se upitaju da li bi se i oni probudili u sitne sate i požurili na radno mesto samo da bi udovoljili hiru neke strane kompanije koja se predomislila u poslednjem trenutku. Većina verovatno smatra da bi u zapadnom svetu morali da postoje zakoni koji zabranjuju takve zahteve u nekim takvim slučajevima. Bilo kako bilo jedno je jasno, u jednačini čije je rešenje zanimalo Obamu, ima više nepoznatih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: