Kunu se u Ctrl+C Ctrl+V

Iskorenjivanje piraterije u Švedskoj uskoro bi moglo da bude okarakterisno kao verski progon jer je tamošnja vlada priznala „file sharing” (širenje fajlova) za zvaničnu religiju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2012.

12:25

Default images

Student filozofije Isak Gerson osnovao je Misionarsku crkvu kopimizma 2010. i podneo zahtev vlastima da zvanično prihvate njegov sistem verovanja kako bi kopimisti izbegli progon.

Nakon tri slična zahteva i godinu dana čekanja, on je konačno ubedio Agenciju za administrativne usluge da prizna crkvu.

Kopimizam u prevodu znači „kopiraj me” a njegova dogma glasi: Control-C i Control-V su sveti simboli.

Kopimisti veruju da je kopiranje i širenje informacija etički ispravno i da znanje ne bi trebalo da se ljubomorno čuva za sebe. Što se više deli, vrednost informacije raste. Remiksovanje sadržaja je sveta vrsta kopiranja ili, u kopimističkim terminima rečeno, „Duh remiksa”.

Ova religija ima klasu sveštenika, oparnâ, koji su oličenje kopimističih vrlina i pomažu drugima da slede put kopimista. Oni koji žele da postanu deo kopimističke vere moraju da prođu ceremoniju ”osvećenja” prilikom koje će organizaciji predati lične podatke, javno iskazati svoju veru u informaciju i kopiranje i preuzeti logo sa sajta.

Crkva trenutno ima oko 3.000 zvaničnih članova.

Iako je država Švedska priznala kopizam, kršenje autorskih prava i dalje nije zakonski dozvoljeno. „Još uvek postoji zakonska stigma za one koji kopiraju. Mnogi se i dalje plaše da će otići u zatvor ako kopiraju ili remiksuju fajlove. Nadam se da će se, u ime nas kopimista, to uskoro promeniti”, kazao je Isak Gerson.

Zvanični sajt crkve nije bio aktivan u trenutku pisanja ove vesti, ali jeste Facebook stranica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: