Kako će Rusija nadgledati internet

Rusija u decembru uvodi sistem nadgledanja internet sadržaja za koji je Roskomnadzor raspisao tender u aprilu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

13:08

Default images

Mihail Vorobljev, iz ovog tela zaduženog za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija, rekao je tada agenciji RIA Novosti da sistem treba da otkriva sadržaj koji je prema zakonima te zemlje nelegalan.

Pitanjem uvođenja ovog sistema, čiji probni period ističe 15. decembra, bavio se i Global Voices.

Ovaj sajt krajem prošlog meseca objavio je i da će sistem nadzora internet saobraćaj abiti lansiran u decembru, a imaće sposobnost da nadgleda oko 5 miliona ključnih reči na sajtovima registrovanih onlajn medija, kao i u komentarima njihovih posetilaca.

Uprkos tome što se iz civilnog društva mogu čuti kritike zbog uvođenja ovakvog sistema, ministar komunikacija Rusije, Igor šegolev, kaže da vladino učešće u regulaciji cyber prostora ne znači automatsko ugrožavanje slobode izražavanja i slobodnog protoka informacija na internetu.

Sistem je razvoja kompanija Data Center, prenosi Itar-Tass, a sastoji se o servera koji se već nalazi u zgradi Roskomnadzora i softvera na kome se radovi finaliziraju. On će biti sposoban da u realnom vremenu prati sve zvanične internet medije, a sadrži spisak reči, fraza i slika, te ako detektuje tekst ili fotografiju koja se može povezati sa pornografijom, ekstremizmom ili propagiranjem narkotika, prosleđuje ih na dalje istraživanje.

Ukoliko se sporni sadržaj pronađe, Roskomnadzor šalje upozorenje, a ako se tako nešto ponovi u roku od dvanaest meseci, može zatražiti gašenje tog medija.

Iz Roskomnadzora ističu da se ne radi o totalnoj kontroli, već da se samo neophodno da umesto dvanaest zaposlenih, koji u ovom momentu nadgledaju onlajn medije, to se čini automatski ubuduće i na taj način nadzor bude znatno efikasniji.

Itar-Tass prenosi da će pod ovaj vid nadzora potpasti najmanje pet hiljada sajtova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: