Zašto nema PayPala?

Građani Srbije u poslednje dve godine sporadično čuju najave o konačnom dolasku PayPala na tržište Srbije. Sredinom 2009. godine govorilo se o 2010. godini, a tokom 2010. potvrđeno je da je to godina kada će Srbija biti stavljena na PayPal listu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

10:09

Default images

Onda, kada se to nije desilo, rečeno je da će se to ipak dogoditi 2011. godine.

Ukoliko neko od građana, a mnogi su to činili, pošalje mail PayPalu, sa pitanjem kada će ponuditi svoje usluge i u Srbiji, odgovor koji će verovatno dobiti uglavnom govori o tome da PayPal radi na tome da se prepreke, različitog tipa, otklone kako bi se Srbija našla na njihovoj listi zemalja.

A šta su prepreke? Što se usluge slanja novca, odnosno plaćanja iz Srbije putem PayPala tiče, praktično ne postoje. Slični servisi, kao što je Google Checkout ili MoneyBookers, već funkcionišu. Zvanično - takođe nema prepreka.

Naime, kako saznajemo iz Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, još 2009., kada su se pojavile prve najave o PayPalu kod nas, oni su u kontaktu sa ljudima iz PayPala dobili informacije da postoji zainteresovanost da se Srbija uvrsti u biznis plan za proširenje PayPala za 2010. godinu, ali ne i informacije zašto se to nije desilo onda kada su tu mogućnost dobile i Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Onda je krajem 2010. godine Ministarstvu opet potvrđeno da ne postoje nikakve prepreke da usluga slanja novca omogući, ali da to neće moći da realizuju tokom 2010. godine, jer je u međuvremeno došlo do odlaganja. Kao razlog je navedena odluka da u isto vreme aktiviraju ovaj servis i za građane okolnih zemalja - Makedoniju i Crnu Goru, a to bi trebalo da se dogodi tokom ove godine. Bar tako kaže PayPal domaćem ministarstvu.

Što se druge usluge koju PayPal pruža tiče, situacija je komplikovania. Propis Narodne banke Srbije o obavljanju deviznog poslovanja sa inostranstvom onemogućava građane i kompanije da otvaraju račune kod finansijskih institucija u inostranstvu, što uslugu primanja novca pomoću ovog servisa čini nemogućom.

Hrvatska je od 1. januara ove godine ukinula ograničenje slično ovom, i od juče, njeni građani i firme dobili su mogućnost da primaju sredstva putem PayPala, za šta je potrebno da imaju Visa karticu ili račun u nekoj od američkih banaka, u kom slučaju se ne naplaćuje provizija. Drugu, uslugu plaćanja, Hrvatska ima već par godina.

Dakle, što se usluge koja najviše interesuje fizička lica tiče, jer mnogi sajtovi nude mogućnost prodaje sam putem ovog servisa, čeka se korak PayPala, dok je za drugi deo potrebna akcija Narodne banke.

Problem koji ostaje i kada se Srbija konačno nađe na listi je carinjenje, a u izjavi iz decembra prošle godine ministarka Matić je rekla da je neophodno da carinski sistem bude efikasan, a troškovi carinjenja, špedicije i transporta niski, što u Srbiji nije slučaj.

Autor: Jovana Milićević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: