Rusija želi da "obezbedi" svoj internet od sankcija

Moskva planira uvođenje mera za "obezbeđivanje" interneta u Rusiji od eventualnih sankcija Zapada, ali nema nameru da samu sebe izoluje od svetskog interneta, izjavio je predstavnik Kremlja za štampu, Dmitrij Peskov.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

16:40

Default images

"Naravno, nema govora o tome da Rusija može biti isključena iz svetskog interneta. Ne pripremamo se za takvu mogućnost, niti je razmatramo", rekao je Peskov.

"Ipak, u poslednje vreme, naši partneri u SAD i EU pokazali su veliku dozu nepredvidivosti. Moramo da budemo spremni za sve mogućnosti", dodao je portparol.

Po analitičarima, Moskva strahuje da bi eventualne buduće sankcije Zapada mogle da imaju uticaja na pristup Rusije internetu.

Ruski list "Vedomosti" je danas objavio da će Vladimir Putin u ponedeljak predsedavati sednicom Saveta bezbednosti koji će razmotriti "obezbeđivanje" ruskog "sajber-prostora".

Peskov je danas potvrdio da vlasti planiraju mere za bezbednost interneta u Rusiji i rekao da će te mere biti "stalno razmatrane, na raznim nivoima i u raznim službama".

"Zna se ko je glavni amdinistrator interneta u svetu. Zbog njegove nepredvidivosti, treba da razmislimo o obezbeđivanju svoje sigurnosti", rekao je poredstavnik Kremlja, aludirajući na SAD.

"Vedomosti" su navele i da kontrola ruskog interneta ne bi bila jednostavna jer je on, za razliku od kineskog, duboko integrisan u svetsku mrežu.

Međutim, stručnjaci pretpostavljaju da ruske vlasti ipak žele da se pripreme za formiranje posebnog, domaćeg interenta, uz kontrolu prometa podataka sa inostranstvom.

Pre nekoliko meseci je zakonom naređeno preduzećima čija je aktivnost povezana s interentom, da sve lične i poslovne podatke drže u Rusiji.

Drugim zakonom je blogerima naređeno da se, kao što moraju i mediji, registruju kod vlasti i da proveravaju instinitost informacija koje prenose.

Foto: Image courtesy of Salvatore Vuono at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: