Novi mobilni sajt B92

Kada je mobilno prisustvo B92 u pitanju godinu na izmaku obeležio je Android. Ipak nismo zaboravili osnove i platforme na kojima je sve krenulo. Predstavljamo novi mobilni sajt B92.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

12:02

Default images

Kao što su redovni posetioci mogli da primete, juče, 29. decembra 2011. godine, dogodila se promena na našem mobilnom sajtu.

Adresa je ostala ista, sve ostalo se, manje ili više, promenilo.

Vođeni namerom da napravimo osveženje koje će svim mobilnim korisnicima našeg sajta omogućiti što bolji ugođaj, unapredili smo i promenili sve za šta smatramo da je u prethodnoj verziji moglo biti bolje.

Ovo je pak samo početak, planiramo da mobilni sajt bude konstantno unapređivan shodno našim planovima i vašim sugestijama. Idemo redom.

Navigacija

Na vrhu strane, dakle u delu koji ćete bez obzira na veličinu ekrana i tip uređaja videti čim otvorite novi mobilni sajt B92, nalaze se tri navigaciona elementa: Meni, Najnovije i Servisi.
Kako je navigacija našeg sajta, odnosno kategorizacija i organizacija našeg sadržaja kompleksna, pokušali smo da je pre svega prenesemo na mobilni sajt, ali na način koji znači upotrebljivost na malom ekranu i starijim verzijama softvera i browsera na telefonima.

"Klikom" na Meni bićete odvedeni u odeljak za kretanje po sekcijama i kategorijama u okviru sekcija. Ukoliko želite nazad na vrh strane, dovoljno je da kliknete na traku "Vrh" iznad ovog odeljka.

Ovim konceptom verujemo da smo postigli lakoću upotrebe i dostupnost sekcija i kategorija, budući da je navigacija po sekcijama samo jedan klik daleko, uz istu lakoću povratka na vrh strane. Kada uđete u neku od sekcija, primetićete da se njen element u navigaciji proširuje i biva ispunjen dugmićima koji predstavalju linkove ka kategorijama ili aktuelnim temama.
S novom verzijom sajta stiže i odeljak Najnovije koji smo nedavno predstavili, u kom možete pratiti hronološki sortirane sve naslove sa sajta B92 za tekući dan.

Ukoliko posećujete naš sajt više puta dnevno i želite u svakom momentu najnoviji sadržaj, ovaj odeljak će verovatno biti vaše novo omiljeno mesto na mobilnom sajtu.

Servisi koji su postojali i u prethodnoj verziji mobilnog sajta sada su grupisani tako da do svih možete doći sa jedne zajedničke strane.

Klikom na "Servisi" dobićete spisak svih servisnih informacija koje naš mobilni sajt nudi, uključujući obuhvatniju vremensku prognozu (prognoza za više dana), vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu, red letenja aerodroma Nikola Tesla, te linije javnog prevoza.

Intenzivno radimo na tome da servis postane što sveobuhvatiji kada je cela Srbija u pitanju.

Naslovne strane

Naslovne strane, odnosno mesta na kojima birate šta ćete čitati, pretrpele su veliku promenu, kako u izgledu tako i u funkcionalnosti.
Naslovna strana mobilnog sajta sada prikazuje članke koje je naše uredništvo izdvojilo, te servisne informacije koje vam mogu zatrebati dok ste u pokretu i koje ne želite da pretražujete dublje po sajtu (vreme, vodič). Takođe, ukoliko ste udobno smešteni u svojoj fotelji i želite da vidite šta je trenutno na programu televizije B92, dovoljno je da otvorite naslovnu stranu mobilnog sajta.

Naslovne strane sekcija, odnosno sve strane koje prikazuju listu članaka cele sekcije ili pojedinačne kategorije (agregacione strane) sada su realizovane u istom stilu. Na svakoj strani prikazuje se 10 naslova, a po stranama se krećete paginacijom koja se nalazi na dnu liste. Moguće je ići jedan korak napred ili nazad uz mogućnost odlaska na prvu i poslenju stranu.

Verujemo da ovakva unifikacija pomaže lakšem snalaženju bez obzira na deo sajta na kom se nalazite, te da je samo kretanje kroz ovakve liste lakše.

Članak

Izgled i funkcionalnost kada je čitanje članaka u pitanju doživeli su unapređenja, pre svega u vidu bolje prezentacije sadržaja i veličine fontova. Veoma važan element kvaliteta ugođaja iz našeg ugla su fotografije koje se sada prikazuju u celoj širini ekrana, što je još jedno bitna novina.

Ukoliko ste mobilni i na društvenim mrežama, dugmići za deljenje sadržaja će vam pomoći da mnogo lakše nego ranije objavite članak za koji mislite da će biti zanimljiv vašim prijateljima.

Veoma važna novina je podrška za linkove u tekstu, te ako je neki članak sa sajta B92 linkova u tekstu sada ćete moći da ga otvorite i nastavite sa čitanjem. Strane sa komentarima sada se podrazumevano prikazuju hronološki, uz mogućnost sortiranja i po preporukama odnosno "nepreporukama".

Dostupnost

Novi dizajn i nove funkcionalnosti razvijane su tako da budu dostupne svim korisnicima čiji uređaji uopšte mogu da interpretiraju ovakvu vrstu sajtova kao što je naš. Drugim rečima, bez obzira na to koliko je vaš telefon skup i koliko veliki ekran ima, sve što možete uraditi na telefonima prethodnih generacija (pre 4 ili 5 godina) možete i na najnovijim modelima.
Nadamo se da će to značiti, pre svega korisnicima sa manjim budžetima.

Važna napomena ili preporuka za korisnike telefona starijih generacija može biti upotreba Opera Mini ili Opera Mobile web browsera. Znači, ukoliko vaš telefon ne prikazuje naš sajt kako bi trebalo, probajte da instalirate neke od ova dva browsera (potrebno ih je preuzeti sa Operinog sajta, što znači izvesni trošak za prenos podataka) i pokušate sa njima.

Naši testovi tokom razvoja pokazali su da uređaji koji inače imaju mogućnost prikaza ovakvog tipa sajtova kao što je naš to ne rade kako bi trebalo sa fabričkim web browserima, dok pomenuti posao obavljaju kako bi trebalo.

Ukoliko, uprkos svemu što preporučujemo, i dalje niste u mogućnosti da koristite naš sajt molimo vas da nam se javite na email adresu mobilni@b92.net sa opisom problema, modelom telefona i web browserom koji koristite.

Pomenuta adresa dostupna je i za sve sugestije, primebde, pohvale, rado bismo čuli šta mislite o novom mobinom sajtu i na koji način možemo da ga unapređujemo u budućnosti.

Hvala

Uz veliku zahvalnost za podršku našim mobilnim projektima želimo vam sve najbolje u predstojećoj godini koja će verovatno biti najuzbudljivija od svih do sada kada su naši mobilni planovi u pitanju.

Nadamo se da vam se novi m.b92.net dopada, te da ćemo zajedno nastaviti u dobrom ritmu i u sledećoj godini.

Sve najbolje,

Web tim B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: