Facebook pretio tužbom Boraninu

Kada mu je stigao mejl iz SAD sa zahtevom da prekine korišćenje domena facebooksrbija.com, Miloš Petrović preselio sadržaj bloga na novu adresu.

Tehnopolis

Izvor: Politika

Subota, 17.09.2011.

19:03

Default images

Tri godine pošto je pokrenuo blog-magazin o Facebooku, Milošu Petroviću je stigao zvaničan zahtev od pravnog tima ove društvene mreže da prestane da koristi domen facebooksrbija.com jer sadrži zaštićenu reč „facebook”.

„Zakon predviđa ozbiljne kazne (do 100.000 dolara po domenu) za osobe koje neovlašćeno koriste ili prodaju domene kojima se krši zaštićeno ime”, piše u mejlu koji je 27-godišnji inženjer FON-a dobio 10. septembra.

Miloš je odlučio da se ne kocka sa Facebookovim pravnicima, jer nema neku korist od sajta. Juče pre podne je prebacio blog na domen koji umesto originalnog „Facebook” u nazivu ima srpsku transkripciju – fejsbuksrbija.com. „Kao vlasnik domena i sajta nemam nikakvu posebnu korist od oglašavanja (od 20 do 30 evra mesečno od Google oglasa) niti od samog Facebooka. Stoga sam rešio da ne ulazim u bilo kakav dalji rizik i da sajt premestim na novi domen. Takođe, ostaje aktivna i redirekcija na fbsrbija.com”, napisao je Miloš juče na novoj adresi.

Popularni bloger iz Bora za naš list kaže da nije očekivao da će mu se obratiti Zakerbergovi advokati.

– Nisam znao da kršim zakon. Nisam stavljao lažnu Facebook stranicu za logovanje. Po sadržaju sajta se jasno vidi da je to blog-magazin. Kada sam kupovao domen, nisam imao informaciju da je naziv sporan.

Kada se malo raspitao, shvatio je da nije jedini kome su iz Facebooka tražili da ugasi domen. Neki su to učinili kao i on, drugi nisu i zasad nisu snosili posledice.

Na spornom domenu posetioci su mogli da nađu razne zanimljivosti, ali i korisne savete i objašnjenja kako Facebook funkcioniše, kako se zaštititi od virusa, prilagoditi podešavanja privatnosti i slično.

U pismu Facebookovih advokata, koje je u celini objavljeno na novoj adresi, navodi se da je srpski bloger na ovaj način povredio i oslabio zaštićeno ime: povredio dovodeći u nedoumicu korisnike da li sajt ima veze sa američkom kompanijom, a oslabio time što je varijacijom imena smanjio njegovu upečatljivost.

– Odmah sam im odgovorio. Naveo sam da nisam znao da kršim prava, da će domen biti promenjen i postavio sam im nekoliko tehničkih pitanja u vezi sa korišćenjem domena, ali ni posle pet dana nisam dobio nikakav odgovor – kaže bloger.

Autor: J.Kavaja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: