Kalifornija uvodi “Do Not Track” zakon?

Kalifornija je za korak bliže dobijanju prvog “Do Not Track” zakonskog propisa u Americi, u cilju zaštite internet korisnika od agresivnog reklamiranja na mreži.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

10:24

Default images

Predloženi propis, SB-761, odobren je od strane Zakonodavnog komiteta SAD-a u utorak, ali još uvek ima dug put ispred sebe. Mora proći Senat kao i parlament pre nego što se nađe na stolu guvernera Džerija Brauna.

Ipak, ovo je, prema rečima Džona Simpsona, direktora zajednice potrošača Watchdog's Privacy Project, prvi put da ovakav predlog prođe zakonodavni komitet, što je velika stvar.

“Ovo je prvi put da se ovakav jedan predlog našao na debati povodom njegovog uvođenja kao zakonskog propisa, a potom i da je glasano za njega u zakonodavnom procesu. Ovakav propis pružio bi kalifornijskim korisnicima interneta jednostavan način onemogućavanja sistema za prikupljanje podataka koji prate njihove onlajn aktivnosti i to bukvalno, postavljajući znak zabrane pristupa našim kretanjima na mreži,” rekao je Simpson.

Protivnici ovakvog propisa, među kojima je i Google, kažu da će ovo postaviti nepotreban teret na onlajn trgovinu. Onlajn marketingu odgovara pristup ovom tipu podataka, jer im pomaže u efikasnom ciljnom oglašavanju.

Iako većina browsera već poseduje opcije koje štite omogućavaju korisniku da njegova onlajn aktivnost ne bude praćena, prema nacrtu ovog propisa, kompanije koje to ipak budu činile i nastave sa prikupljanjem ovakvih podataka bez njihove saglasnosti, očekuju ogromne kazne.

Trenutno ne postoji ništa što obavezuje kompanije da se pridržavaju želje korisnika da ne budu "praćeni".

Li Tien, član odbora organizacije Electronic Frontier Foundation, podržava ovaj koncept, ali kaže da je predloženi zakon nepotrebno komplikovan i da zapravo može da ne uradi ono za šta je prvobitno i predložen: “Nismo zadovoljni trenutnim tekstom predloženog propisa i zato mislimo da su potrebne izmene i dopune ovog predloga”.

On misli i da, ovako izmenje, “Do Not Track” propis, ima više izgleda da bude izglasan u Kaliforniji nego na federalnom nivou.

Uostalom, Kalifornija je bila prva sa svojim prethodnim predlogom zakonskog propisa “Do not call”, koji je stavio tačku na telemarketing. Dve godine kasnije, i savezna Vlada sledi primer Kalifornije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: