Zdravlje žene

Najbolji način da izbegnete praznično gomilanje kilograma

Sezona slava je već počela, a novogodišnji praznici se bliže, pa je pravo vreme da povedete računa o ishrani kako ne biste i ove sezone nagomilali kilograme.

Sreda, 26.11.2014.

14:05

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Ruska salata, krem supe i razni sosevi

Majonez je definitivno jedan od najkaloričnijih i najnezdravijih sastojaka ruske salate, brojni sosevi koji se služe uz povrće i meso krcati su mlečnim mastima, a isto važi i za krem supe koje zbog dodatka pavlake sadrže veliku količinu kalorija.

Zamenite polovinu majoneza kiselom pavlakom, opredelite se za bistru supu ili potaž od povrća sa dodatkom griza kako biste dobili željenu gustinu (ili jednostavno ispasirajte kuvano povrće), i smanjite količinu putera i pavlake u sosevevima – ukus ćete najbolje pojačati raznim začinima.

Meso

Malo je osoba koje mogu da odole pečenju ili prženom mesu, što ne bi bilo problem kada bi se ljudi držali optimalne količini.

Izbegavajte masnije komade, a naročito kožicu – ona je prava kalorijska bomba, a holesterol da ne pominjemo. Grilovano meso biće mnogo bolji izbor. Ako želite puniji ukus, i ovde važi isto pravilo – koristite začine.

Slatki napici

Kako su temperature sve niže, sve češće pravimo tople napitke ili ih ispijamo u kafićima. Ovo ne čudi, s obzirom na to da će brzo ugrejati promrzli organizam, a i pravo su uživanje za naša nepca. Ali zbog šećera, šlaga i slatke pavlake, napici sadrže pozamašan broj kalorija koje negativno utiču na naše zdravlje.

Najbolji savet bio bi da ih izbegavate u potpunosti, ili se opredelite za niskokalorične napitke poput crne kafe, kafe sa dodatkom male količine mleka ili ruma, čajeva, kakaa i limunade bez šećera.

Deserti

Deserti su mnogima omiljeni deo slavske ili božićne trpeze, ali u većini slučajeva sadrže velike količine putera i šećera.

Opredelite se za voćne varijante, izbegavajte one sa kremovima, i ograničite se na jedno parče. Ukoliko vi pravite tortu ili kolač, smanjite količinu sećera i putera, a jedan deo belog brašna zamenite integralnim.

Foto: Apolonia/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare