Zdravlje žene

Preduhitrite viruse i grip uljem čajevca

Ovo ulje trebalo bi da se nađe u svakoj kućnoj apoteci...

Sreda, 19.11.2014.

13:35

Izvor: zena.hr

Default images

Podeli:

S hladnim jesenjim danima stigle su i prvi virus. Svi koji imaju slabiji imunitet posebno bi trebalo da se zaštite od raznih prehlada, upala grla ili uha, kašlja, stimačnih gripova i ostalih zaraznih bolesti, koje su po pravilu bezopasne, ali iscrpljuju organizam i remete svakodnevno izvršavanje obaveza.

Sezona prehlada i gripa naročito pogađa decu jer su u vrtićima i školama izložena virusima i bakterijama. Mnogi roditelji posežu za prirodnom zaštitom, onim biljkama koje dokazano jačaju imunitet i otpornost organizma pri suzbijanju viruse. Lekovito bilje, osim toga, blagotvorno deluje na disajne puteve, koji su virusima najčešće pogođeni.

Ulje čajevca jedno je od najpopularnijih eteričnih ulja. Pravi se od lišća drveta zvanog ‘Tea Tree’, koje je najrasprostranjenije u Australiji.

"Čudo iz Australije"

Ulje čajevca zbog svojih svojstava svakako bi trebalo da se nađe u kućnoj apoteci. Ima snažno dejstvo protiv gljivica, bakterija i virusa, deluje kao imunostimulans i pojačava tonus mišića. Koristi se kod svih infektivnih bolesti poput disajnih infekcija, urogenitalnih infekcija, gljivičnih infekcija kože. Njegova posebnost leži upravo u tome što suzbija sve tri vrste infektivnih mikroorganizama: bakterije, gljivice i viruse, i to je glavni razlog što ga neki nazivaju „čudom iz Australije“.

Čajevac je od davnina poznat australijskim Aboridžinima, a australijski vojnici u Prvom svetskom ratu koristili su ulje čajevca kao antiseptik. Ulje čajevca jača imunitet pa ga treba konzumirati kada je telo oslabljeno - zbog stresa, bolesti ili produžene terapije antibioticima.

Najdelotvornijim jedinjenjem u ulju čajevca smatra se terpinen-4-ol, koji pozitivno utiče na lečenje gljivičnih infekcija, otpornih na lekove, uključujući i kandidu. Terpinen-4-ol snažno napada gljivične infekcije, eliminiše veliki broj mikroorganizama, onemogućava njihovo razmnožavanje i pokazuje dosad najbolje dejstvo protiv gljivica. Kada ga nanosite na kožu, možete ga razrediti s maslinovim ili bademovim uljem. Ako bolujete od gljivica na noktima, utrljajte čajevac direktno na zahvaćeno područje i ostavite da stoji deset minuta. Pre nanošenja ga možete razrediti s jednakom količinom maslinovog ulja ili ulja timijana. Ovaj lek daje odlične rezultate, naročito na početku infekcije.

Deluje na kožu i kosu

Delotvorna svojstva ulja čajevca prepoznala je i kozmetička industrija, pa je sastojak mnogih kozmetičkih preparata, dezodoransa, losiona posle brijanja, sapuna, i ulazi u proizvodnju pasti za zube.

Na koži čisti i smanjuje pore, dezinfikuje, ne nadražuje, leči akne. U kombinaciji s uljem kokosa ili aloe verom pomaže u redukciji akni na masnoj koži. Kao antiseptik odlično se pokazalo i pri lečenju bolesti usne duplje.

Može se upotrebljavati i u okviru tretmana za kosu, jer ubrzava njen rast, uklanja perut, ublažava simptome dermatoze vlasišta i normalizuje masno ili suvo vlasište. Šampon koji sadrži bar 5 osto ulja čajevca vrlo je delotvoran zahvaljujući tome što suzbija tip gljivice koja je najčešći uzrok peruti. U kombinaciji s drugim eteričnim uljima ili kao dodatak šamponu, može se upotrebljavati i kao preventiva.

Ulje čajevca se, takođe, može upotrebljavati za dezinfikovanje područja poput toaleta, ručki na vratima, slavina, prekidača za svetlo i slično. Sredstvo za pranje veša koje sadrži ovo ulje može da bude efikasno sredstvo za dekontaminaciju odeće i posteljine.

Popratne pojave

Ukoliko uzimate ulje čajevca oralnim putem, potrebno je da budete vrlo oprezni i detaljno sledite uputstva jer u većim količinama može da ima toksično dejstvo. Pri nanošenju, kao i druga eterična ulja, čajevac može da izazove iritaciju kože i sluzokože. Iako brojni aromaterapeuti navode kako može da se primenjuje u nerazređenom obliku, osobe sa osetljivom kožom i osobe sklone alergijama trebalo bi da budu naročito oprezne. Nema dovoljno naučnih dokaza za sigurnost korišćenja ulja čajevca tokom trudnoće i dojenja, pa se zato njegova primena ne preporučuje trudnicama.

Izvor: zena.hr
Foto: Praisaeng/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare