Zdravlje žene

Jesenje namirnice koje leče prehladu, čiste lice i brišu bore

Jabuka pokreće metabolizam i snižava holesterol, kelj čisti toksine iz organizma i jača imunitet, a bundeva blokira nastanak slobodnih radikala i štiti od starenja.

Nedelja, 19.10.2014.

15:35

Izvor: 24sata.hr

Default images

Podeli:

Jabuke

One pomažu u snižavanju lošeg holesterola i obiluju antioksidansom kvercetinom koji omogućuje bolji protok kiseonika u pluća. Takođe su odličan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta i u borbi sa prehladama. Jabuka srednje veličine sadrži 14 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je svarilo. Osim toga, ovo voće je sito i odličan odabir voća za doručak jer pokreće metabolizam.

Karfiol

Ona slično kao i jabuke obiluje vitaminom C. Smatra se kako jedna porcija sadrži oko 77 odsto preporučenog dnevnog unosa. Karfiol je bogat antioksidansima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se preporučuje pušačima.

Nar ili šipak

Ovo se voće zbog obilja vitamina C, folne kiseline te vitamina A i E, kao i kalijuma naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, a po čijem je delovanju šipak snažniji od brusnica, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa te pomaže u borbi s depresijom. Osim toga pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa.

Bundeva

Ona je odlična namirnica za sve one koje muče alergije. Bundeva je bogata vitaminom C koji snižava nivo histamina, i cinkom te vitaminom A koji jačaju imuni sistem. Takođe, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporučuje ljudima s bolestima želuca i creva.

Kelj

Ovo povrće obiluje vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi. Kelj čisti toksine iz organizma što je neophodno za zdrav organizam. Takođe pomaže u ublažavanju kijavice i kašlja kod ljudi koji pate od polenske alergije.

Mandarine

One sadrže dvostruko više vitamina C nego pomorandže, a bogate su folnom kiselinom i beta karotenom neophodnim za zdravu probavu. Mandarine su odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju holesterola na zidovima krvnih sudova, a samim time i rizik od gojaznosti. Pektin je ujedno zadužen za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine deluju povoljno na glad i ne izazivaju stalan osećaj gladi.

Prokelj

Ovo je povrće odličan izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Takođe obiluju folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, a bogat izvor vitamina povećava šanse preživljavanja spermatozoida u maternici. Osim toga, sadrže fitonutrijent koji pomaže u regulaciji nivoa hormona kod žena, a samim time je verovatnost od ovulacije veća.

Izvor: 24sata.hr
Foto: liz west/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare