Zdravlje žene

Sama u borbi protiv ebole: Spasila porodicu i ostala zdrava

Hrabra dvadesetdvogodišnjakinja iz Liberije uspela je da spasi troje od četvoro članova svoje porodice koji su se zarazili virusom ebole i da pritom ostane zdrava.

Petak, 10.10.2014.

22:14

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Fatu Kekula, studentkinja više škole za medicinske sestre uspela je da ostane zdrava dok je negovala članove svoje porodice. Ne samo da je uspela da se brine o četvoro obolelih, već je improvizovala opremu od đubretarskih kesa kojom se štitila od opakog virusa.

Problemi ove mlade devojke počeli su 27. jula kada je odvela oca u bolnicu zbog visokog krvnog pritiska, gde su ga smestili u krevet u kom je preminuo pacijent oboleo od ebole. Kako su u sveopštem haosu tri bolnice zatvorene, njen otac morao je da se vrati kući, pa je nehotice zarazio njenu majku, sestru i još jednog rođaka.

Tokom pune dve nedelje Fatu se brinula o članovima svoje porodice, a zaštićena samo đubretarskim kesama i kabanicom pokrivala je kosu, noge, nosila duple rukavice i masku preko usta. Nažalost, rođak nije uspeo da pobedi virus ebole, ali činjenica da otac, majka i sestra jesu predstavlja veliki uspeh budući da je smrtnost od ebole čak 70 odsto.

Radnici međunarodne pomoći su njen izum nazvali “metodom đubretarskih kesa” a sada obučavaju drugo medicinsko osobolje koje oskudeva sa zaštitnom opremom da koristi ovu metodu.

“Moja ćerka će biti zaslužan član Liberije”, rekao je njen otac Mojsije koji se bori da Fatu dobije stipendiju za medicinski faklutet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.