Zdravlje žene

Rak dojke: Evo kako preventivno delovati

Prema statističkim podacima, od raka dojke oboli jedna od osam žena, a u tri odsto slučajeva prisutan je nasledni faktor. Ali nemojte se obeshrabriti – postoje načini na koji se možete zaštiti od ove opake bolesti...

Četvrtak, 02.10.2014.

11:26

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Redovno se kontrolišite

Oko 20 odsto obolelih pacijenata rak je otkrilo na ovaj način, tako da je veoma bitno da prekontrolišete svoje grudi jednom mesečno kako biste se upoznali sa građom svojih grudi i lakše uočili nepravilnosti ako se jave. Najbolje je to učiniti nekoliko dana nakon završetka ciklusa, jer je tada najmanje verovatno da će grudi biti otečene. Ako ste u menopauzi, odaberite neki dan koji ćete lako upamtiti, na primer prvi dan u mesecu. Obratite pažnju na kvrge ili nabore na koži i promene na bradavicama poput uleganja, osipa ili iscetka.

Izbegavajte upotrebu kontraceptivnih pilula

Kontraceptivne pilule i HRT (Hormonska substituciona terapija) blago povećavaju rizik od raka. Zato se preporučuje da, nakon 35. godine, pređete na neko alternativno rešenje bez hormona, a ako imate preko 50 godina da kombinovanu HRT ne koristite duže od dve-pet godina.

Dojenje smanjuje rizik

Naučnici nemaju konkretno objašnjenje zašto žene koje su dojile ređe obolevaju od raka, ali pretpostavljaju da se to dešava zato što dojenje čini grudi otpornijim na promene koje mogu dovesti do pojave raka

Budite aktivni svakoga dana

Samo 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno smanjiće rizik za najmanje 20 odsto. Naravno, ne mora nužno sport da bude u pitanju – bilo šta što će vas oznojiti, pojačati otkucaje vašeg srca i učiniti da snažnije dišete, biće od koristi. To može biti energično usisavanje stana, sređivanje vrta, pa i šetnja sa psom. Ne morate čak ni odraditi 30 minuta vežbe odjednom. Triput dnevno po 10 minuta biće sasvim dovoljno.

Izbegavajte industrijski proizvedenu hranu

Hemikalije koje se koriste pri izradi plastičnih flaša i oblaganju konzervi supstance su koje se ponašaju kao estrogen i mogu biti okidač za pojavu raka. Trudite se uvek da kupujete sveže namirnice i nikako ih nemojte zagrevati u mikrotalasnoj rerni.

Jedite više brokolija

Iako sve voće i povrće bez sumnje blagotvorno deluje na vaš organizam, neke vrste efikasnije su u prevenciji raka. Brokoli se pokazao kao naročito koristan, kao i šargarepa jer je bogata vitaminom A.

Konzumirajte manje alkohola

Čak i najmanja količina alkohola povećava rizik od raka dojke, a što više pijete, rizik će biti veći. Držite se dnevne preporučene količine, a to je čaša vina dnevno.

Smanjite težinu ako je ikako moguće

Gojaznost povećava šanse za nastanak raka, što naročito važi za žene u menopauzi. Ako se masnoće na vašem telu skladište najviše u predelu stomaka, između rebara i kukova, spadate u osobe kod kojih je rizik povećan.

Ubacite u ishranu seme lana

Sveže mleveno seme lana izuzetno je bogat izvor lignana, biljnih estrogena, odnosno fitoestrogena koji smanjuju proizvodnju estrogena kod žena i time smanjuju rizik od pojave raka. Sameljite dve kašike lana i jednostavno ga dodajte u obrok.

Obavezno izdvojite vreme za odmor

Stres negativno utiče na nadbubrežne (adrenalne) žlezde i imunitet, pa je logično što je jedan od uzroka nastanka raka. Takođe, kada su pod stresom, žene najčešće ignorišu svoje potrebe i usvajaju nezdrave navike, što takođe doprinosi povećanju rizika. Zato je vrlo bitno da povedete računa o svom telu i pronađete zdrav način za oslobađanje od stresa.

Foto: Paul Falardeau/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare