Zdravlje žene

Kako da znate da s vašim hormonima nešto nije u redu?

Svimase desi da se osećamo umorno, naduveno i mrzovoljno... Ali kako da znate da li je potrebno da posetite lekara?

Utorak, 30.09.2014.

12:17

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Iscrpljenost

Ako ste umorni nakon ispitnog roka ili noćne smene, s vama je najverovatnije sve u redu. Ali ako se konstantno osećate iscrpljeno i primetili ste da dobijate na težini, a apetit vam se menja, moguće je da imate hipotireodizam. Svako je s vremena na vreme umoran ili slab, ali ako vam se učini da za vaš umor nema objašnjenja, trebalo bi da posetite lekara.

Promene na koži

Da, opet ste se osuli aknama. Ako su u pitanju male bubuljice, moguće je da su izazvane nečistoćama na koži. Međutim, pojava (cističnih) akni na donjem delu lica može ukazati na nizak nivo testosterona. Srećom, u većini slučajeva lekovi će pomoći da se hormoni stabilizuju i vaša koža postaće čistija.

Maljavost

Ako vam “preko noći” potamne dlačice na bradi ili počnu da se javljaju po grudima, leđima ili rukama, vrlo je moguće da vam je povišen testosteron. Najbolje bi bilo uraditi analizu krvi kako bi se utvrdio uzrok problema.

Neredovni ciklusi

Ovaj problem može ukazati na stres, probleme sa štitnom žlezdom, nizak nivo estrogena ili policistične jajnike. Policistični jajnici leče se hormonskim pilulama, uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem.

Noćno znojenje

Osim ako u vašoj sobi nije vruće, buđenje u toku noći usled pregrevanja može biti rezultat niskog nivoa estrogena i neredovne ovulacije ili perimenopauze. Perimenopauza javlja se oko 10 godina pre menopauze i odlikuju je neredovan ciklus ili valunzi. Ako vam se učini da se preterano znojite bez razloga, obratite se lekaru.

Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare