Zdravlje žene

Zašto ove gole grudi neće biti cenzurisane?

Svedoci smo toga da se fotografije golih grudi uklanjaju s društvenih mreža, a na bilbordima ili reklamnim prostorima širom evropskih gradova ne možemo ni da ih zamislimo.

Utorak, 23.09.2014.

12:27

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Prvi put necenzurisane fotografije ženskih grudi pojaviće se na bilbordima širom Velike Britanije, ali s dobrim razlogom.

Naime, kako predstoji mesec unapređenja svesti o raku dojke, humanitarna organizacija Coppa Feel! pokrenula je kampanju posvećenu razgovoru o ženskim grudima i redovnim pregledima.

Posteri koji prikazuju razne tipove prirodnih ženskih grudi naći će se u narednih šest nedelja u tržnim centrima širom Britanije sa sledećom porukom:

"Kada su u pitanju grudi postoji hiljadu reči kojima ih možete opisati. Zato budite u toku sa svojima i recite nam kako vaše normalne grudi izgledaju. To saznanje bi moglo da vam spase život“

*ALT

Kampanja je odgovor na nedavne rezultate istraživanja koja pokazuju da većina žena starosti između 18 i 30 godina ne zna da opiše svoje grudi osim rečima "velike“ ili "male“.

"Želimo da prikažemo devojkama da su grudi nešto normalno i da o njima treba pričati. Društvo i mediji grudi stalno povezuju sa seksualnom konotacijom, ali ovom kampanjom želimo da kažemo ženama da to nije tako i da govorimo o ozbiljnim stvarima“, rekla je Kris Halenga, osnivačica organizacije Coppa Feel!, koja je imala rak dojke sa samo 23 godine.

*ALT

Upravo iz tih razloga cilj kampanje je da ženske grudi opiše onakvim kakve jesu – mekane, opuštene, oble, itd.

Halenga je istakla da ukoliko žene češće budu govorile o svojim grudima, veće su šanse i da redovno rade preglede i primete potencijalne promene na vreme.

foto: CoppaFeel!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.